Bezuhant Trump támogatottsága, miután a nácikat és az ellenük tüntetőket egyaránt hibáztatta az erőszakért

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 23.

Külpol

Az amerikaiak 37 százaléka szerint viszont rendben volt az elnök reakciója.

Rekordalacsony szintre, 39 százalékra esett azon amerikaiak aránya, akik elégedettek Donald Trump munkájával – írja a Politico a Morning Consulttal közös felmérésének adatait ismertetve. Az elnök népszerűsége egy héttel korábban még 44 százalékon állt, igaz, nemrég volt már 40 százalékos is.

A népszerűségvesztést valószínűleg Trump charlottesville-i erőszakra adott reakciói okozták. A virginiai városban egy autó hajtott a fehér felsőbbrendűséget hirdetőkkel szemben demonstráló antifasiszták közé, halálra gázolva egy nőt. Trump ugyan elítélte a támadást, de később azt mondta, az erőszakért mindkét oldal felelős.

Rendőrök a charlottesville-i gázolás után

Rendőrök a charlottesville-i gázolás után

Fotó: MTI/EPA – Tasos Katopodis

Érdekesség, hogy a közvélemény-kutatás szerint az elnök népszerűsége a republikánusok körében csökkent erősebben: 81 százalékról 73 százalékra esett azon republikánus szavazók aránya, akik elégedettek Trumppal.

A válaszadók 46 százaléka szerint helytelen volt Trump charlottesville-i gyilkosságra adott reakciója, ám 37 százalék szerint helyes mindkét oldalt egyenlő mértékben hibáztatni.