Elnökválasztás Paraguayban

Birtokon belül

  • - kovácsy -
  • 2013. május 25.

Külpol

Győzött a konzervatív jobboldali Colorado Párt jelöltje, Horacio Manuel Cartes Jara. Ha nem is abszolút többséggel, de egyértelmű, közel tízszázalékos szavazatkülönbséggel nyert, és ezzel visszaszerezte a hatalmat a hatvanegy éven át megszakítás nélkül - egy időben kíméletlen, diktatórikus eszközökkel - kormányzó párt, amely az öt évvel ezelőtti elnökválasztás után átmenetileg ellenzékbe került. A parlamenti és tartományi választások eredményére még várni kell, de valószínűsíthető, hogy az elnökválasztás győztesének pártja itt is az első helyen végez.

A párt valódi neve Nemzeti Republikánus Tömörülés, a "colorado" (ami spanyolul nemcsak színeset, hanem vöröset is jelent) a jobboldali körökben kissé szokatlan színválasztásra utal. Ennek a politikai erőnek lett a vezéralakja az 56 éves milliomos, Horacio Cartes, aki a 2008-as elnökválasztás előtt olyannyira távol tartotta magát a politikától, hogy még csak nem is szavazott. Fő ellenfele, a jobbközép Autentikus Radikális Liberális Párt jelöltje, Efraín Alegre az előző megválasztott elnök, Fernando Lugo kormányában is részt vett egy ideig. Lugót a törvényhozás tavaly nyáron egy szélsebesen végrehajtott lemondatási procedúra során eltávolította az ország éléről (vö. Szójapuccs, Magyar Narancs, 2012. július 12.). A katolikus püspökből lett baloldali politikus zavaros és szakszerűtlen intézkedéseivel is ártott magának, a nagybirtokos elittel szembeni szegénypártiságával pedig sok ellenséget szerzett a konzervatív beállítottságú országban. Választási győzelmét a liberálisokkal vállalt együttműködésnek köszönhette, amely azonban idő előtt félbeszakadt: az utóbbiak bizonyos pártközi ígéretek megszegését rótták fel neki. Eltávolításának konkrét oka - ha úgy tetszik: ürügye - egy zavaros, tucatnyi ember halálával végződő földfoglalási konfliktus, illetve ennek nem megfelelő kezelése volt. Leváltását a környező, baloldali irányítás alatt álló országokban érthető ellenségességgel fogadták, és fel is függesztették Paraguay tagságát a MERCOSUR regionális gazdasági együttműködési szervezetben.

Egyébként a Colorado 2008-as vereségéhez hozzájárult Lino Oviedo is, egy volt ezredes, aki annak idején kulcsszereplője volt Alfredo Strössner uralmának felszámolásában: 1989-ben ő vezette azt a csapategységet, amely foglyul ejtette a diktátort. 1997-ben az aktuális elnök megbuktatására tört, később a Colorado elnökjelöltje lett, indulását azonban bírói úton megakadályozták. A kétezres években új pártot alapított Etikus Állampolgárok Nemzeti Uniója néven, amely 2008-ban megszerezte a szavazatok 22 százalékát, megosztva a konzervatív szavazatokat. Oviedo most is elindult az elnökválasztáson, de februárban egy kampányrendezvényről visszatérőben lezuhant a helikoptere.

Minthogy halála a Coloradónak jelentett visz-szaszerezhető szavazatokat, rögtön elkezdődtek a gyanakvó találgatások - mindeddig megalapozatlanul. Cartesnek rövid, 2009-ben indult politikai pályafutása során egyébként is volt már alkalma vádakkal szembenézni, például egy előzetes letartóztatásban töltött hét hónapos időszakát illetően, amelynek végén azonban felmentették a törvénytelen valutaügyletek vádja alól. Azzal kapcsolatban, hogy miért szállt le egyszer földbirtok-birodalmának egyik kifutópályáján egy kábítószerrel megrakott kisgép, úgy védekezett, hogy semmi köze nem volt a szállítmányhoz, a gép műszaki hiba miatt hajtott végre kényszerleszállást. Tagadja a pénzmosás vádját, és azt is, hogy nagyban cigarettát csempészett Brazíliába. Mindezt a kampány során liberális ellenfele már egy leendő csempész-maffia-kalóz típusú fejlődési modell rémképévé stilizálta.

Tény, hogy Paraguay új, augusztusban hivatalba lépő elnöke dúsgazdag ember, 25 nagy cégnek a részvényese, köztük egy dohánygyár és egy népszerű üdítőitalt palackozó üzem többségi tulajdonosa. Hatalmas birtokai vannak, amelyek a paraguayi export két húzóágazata, a szarvasmarha-tenyésztés és a szójatermelés területén egyaránt jelentősek. Miként erre nem egészen alaptalanul hivatkozik, gazdagsága megvesztegethetetlenségének a záloga, biztosítékot jelent arra, hogy hivatali ideje alatt végre komoly lépések történhetnek az ország közéletét évtizedek óta (netán öröktől fogva) mételyező korrupció felszámolására.

Más kérdés, hogy ettől még nem következett be fordulat: például a választás előtti napon egy Colorado párti szenátor mandátumát kellett felfüggeszteni, miután lefilmezték, amint állítólag egy liberális jelöltet akart lefizetni érvénytelen szavazatok "előállítása" fejében. A szórványos híradások szerint a lakosságot a legkevésbé sem lepik meg az efféle hírek: mivel mindenki korrupt, a Cartesszal szembeni vádak sem okoztak felháborodást. Úgy tűnik, hogy homofób kijelentései is inkább külföldön keltenek hullámokat. Tökön lőné magát, ha a fia egy férfival akarna összeházasodni - nyilatkozta, miközben a szomszédban Argentína után nemrégiben Uruguayban is törvényesítették a melegek házasságát.

Hívei a gazdasági sikereit tartják szem előtt, remélve, hogy ezeket majd az ország egészére is kiterjeszti. Miután a szójaexport fellendüléséből eddig sok külföldi - főleg brazil - birtokos, illetve egy protestáns szekta, a mennoniták generációk óta itt élő közösségének jelentős és növekvő számú tagja húzott hasznot, a 80 százaléknyi mesztic többség saját felemelkedésének a reményét helyezte belé. (A lakosság 35 százaléka szegénységben, közel húsz százaléka mélyszegénységben él.) A GDP lendületes növekedését kiváltó marhahús- és szójaexport (az utóbbi takarmányozás és bio-üzemanyag céljaira) mellett a feldolgozóipar most kezd fejlődni - itt keletkezhetnek új munkahelyek. A mezőgazdasági területek - részben illegális - terjeszkedése viszont a trópusi őserdő rovására megy, itt még szüksége lesz okos tanácsadókra az új államfőnek.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.