Blinken: Az USA-nak nem célja a rezsimváltás Oroszországban

  • narancs.hu
  • 2022. március 27.

Külpol

Joe Biden tegnapi szavai miatt magyarázkodik az amerikai külügy.

"Nincs stratégiánk a rezsimváltásra Oroszországban, vagy – ami azt illeti – bárhol máshol a világon. A döntés mindig az adott állam polgáraié, ebben az esetben az orosz embereké" – mondta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter egy vasárnapi sajtótájékoztatóján Jeruzsálemben.

Blinken arra reagált, hogy Joe Biden elnök szombaton Varsóban úgy nyilatkozott, Putyin "nem maradhat hatalmon".

Külügyminisztere szerint Biden úgy értette a dolgot, hogy Putyinnak "nem lehet hatalma" arra, hogy megtámadja Ukrajnát vagy bármelyik másik országot.

Hasonlóan magyarázta Biden szavait Julianne Smith, az USA NATO mellé delegált nagykövete.

Biden Varsóban"mészárosnak" is nevezte az Putyint. Erre a kijelentésére Emmanuel Macron francia elnök úgy reagált, hogy ha fegyverszünetet és békét akarunk, akkor "sem szavakkal, sem tettekkel nem eszkalálhatjuk a helyzetet".

A vasárnapi nap lényeges ukrán vonatkozású híre még, hogy Leonyid Paszecsnyik, a Moszkva által támogatott, önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai "Luhanszki Népköztársaság" vezetője a szakadár terület hírportálja szerint kijelentette, hogy hamarosan népszavazást tarthatnak a régió Oroszországhoz csatlakozásáról.

Az ukrán külügy szerint egy ilyen népszavazás eredményét a nemzetközi közösség nem ismerné el, és az orosz parlament egyik bizottsági elnöke is úgy vélekedett, hogy a népszavazás kérdése "nem időszerű".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk