Boris Johnson uniópárti apja felvette a francia állampolgárságot

  • narancs.hu
  • 2022. május 21.

Külpol

„Nagyon boldog vagyok, újra az Európai Unió állampolgárának érzem magam” – nyilatkozta Stanley Johnson.

Felvette a francia állampolgárságot Stanley Johnson, a brit miniszterelnök, Boris Johnson 81 éves édesapja – tette közzé a BFMTV.

A francia portál arról számolt be, hogy az idősebbik Johnson tavaly novemberben adta be a kérelmet, és ezen a héten, szerdán vált hivatalosan francia polgárrá. 

Stanley Johnson korábban szintén politikus volt, dolgozott az Európai Bizottságban, és európai parlamenti képviselővé is megválasztották. A Brexit-népszavazás idején azzal került be a hírekbe, hogy miközben a fia – akkor még mint korábbi konzervatív londoni polgármesterként említették – a kilépés mellett kampányolt, az apja amellett állt ki, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja.

Brexit

 
 
 Stanley Johnson 2016. június 24-én, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás másnapján. Sajnálta. Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

 „Úgy néz ki, hogy mindig is francia voltam, csak kérvényezni kellett. Néhány éve ezt mondták a könyvelőim, hogy az anyám és a nagyanyám révén francia vagyok, és kérvényezzem [az állampolgárságot] – nyilatkozta most a francia tévének Stanley Johnson. – Nagyon boldog vagyok, újra az Európai Unió állampolgárának érzem magam.”

A francia törvények szerint az állampolgárok közvetlen leszármazottai kérvényezhetik az állampolgárság felvételét. Ugyanakkor ha egy család több mint ötven éven át nem gyakorolja az állampolgári jogait, és nem is él az országban, akkor automatikusan megszűnik az állampolgársága. Ezt vissza lehet kérni, és a kérelmező hivatkozhat arra, hogy úgy érzi, gazdasági, kulturális téren közel áll Franciaországhoz, szereti, vagy harcolt az érdekében. Stanley Johnson ezzel a törvényi lehetőséggel élt. 

Így egyébként – emlékeztet a hírt közlő Telex – ha Boris Johnson szeretné, valójában ő is megkaphatná a francia állampolgárságot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!