Lövöldözés volt Londonban, emberek közé hajtott egy autó: 4 halott, 20 sebesült

  • narancs.hu
  • 2017. március 22.

Külpol

Terrorcselekmény történhetett.

Lövöldözés volt szerda délután Londonban, a Westminster közelében, miközben a hídon tucatnyi embert elütött egy autó. Négy halottról és közel 20 sérültről van eddig tudomásunk, miközben a rendőrség terrortámadásként kezeli az ügyet.

theguardian.com-on délután összeszedték, mit tudunk a balesetről:

– két súlyos incidens történt a brit parlamentnél,

– egy rendőrt leszúrtak a parlament előtt,

– ezen kívül a beszámolók még egy, a közeli Westminster hídon történt gázolásról szóltak,

– itt több, közel tucatnyi sérült van,

– a környéket kordonokkal zárják le, és kiürítik, a londoni parlamentet kommandósok vették körbe,

– a parlament ülését felfüggesztették, a képviselőket biztonságos helyre vitték.

 

A Euronews szemtanúkat idéz

Az uniós hírportál az alábbi beszámolókat tette közzé: „Egy fiatalember, Ismail Hassan elmondta, hogy zöld lett a lámpa, egy autó felgyorsított legalább 50 kilométer per órára, vagyis sokkal gyorsabban hajtott, mint a megengedett sebesség. Aztán az újságos felé vette az irányt, majd fel a járdára, ott ütötte el az első, majd hátrébb a híd közepe felé a második, aztán a harmadik embert. Hat vagy hét embert látott földön fekve. Csak sétáltak normálisan, az első ütés két embert is ért. Az autó cikcakkban hajtott a járdán, egyik embert gázolta el a másik után, mire a járókelők felfogták, hogy mi történik. Nagyon gyorsan zajlott le az egész, alig 10 másodperc volt.
– Éppen a hídon voltunk, amikor lövéseket hallottunk – mondta egy asszony. – Aztán kiderült, hogy amit mi lövéseknek hittünk, az valójában annak a hangja volt, hogy a kocsi elütött egy nőt. Azt hiszem, nő volt, de nem vagyok benne száz százalékig biztos, a kerekek alá került, utána sikoltozás kezdődött, aztán megint lövéseket hallottunk. És amikor a hídra néztük, testeket láttunk szanaszét heverni, sokat, legalább 10-12 testet, a hídon végig, a híd különböző pontjain. (...)”

 

 

Kora este kiemeltek a Temzéből egy súlyos sérüléssel küzdő, de életben lévő asszonyt. Ő vagy leesett, vagy leugrott a Westminster hídról a tömegbe hajtás nyomán.

Egy újságstandos asszonyt szemtanúként szólaltatott meg a theguardian.com, ezt mondta nekik: „Egy csattanást hallottam, felnéztem. Ezt a kocsit láttam a parlament kerítésének csapódva. Először azt hittem, balesetről van szó. Aztán élesebb hangokat hallottam, fegyverlövéseket. Nem voltam benne biztos. A kocsikból rengeteg füst áradt, azt hittem, mindjárt felrobban valami.”

A BBC egyébként térképre tette a merényletet, íme:

false

 

 

 

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Itt a Euronews élő videója:

Figyelmébe ajánljuk