Brüsszel is megüzenné

  • narancs.hu
  • 2017. április 18.

Külpol

Az unió öt lehetséges üzenete Orbán Magyarországának.

Miközben Orbán Viktor azon fáradozik, hogy megállítsa Brüsszelt, ott egyre kevésbé tolerálják a magyar miniszterelnök és kormánya törvénymódosításait és gyűlöletkampányait. A CEU-törvény, a civiltörvény, a Brüsszel-ellenes kampányhadjárat, vagy a menekültek befogadásának visszautasítása csak néhány példa azok közül, amelyeket az unió nem néz jó szemmel.

A Politico mai cikkében összeszedte azt a lehetséges öt lépést, amit Brüsszel tehet annak érdekében, hogy megüzenje Orbánnak: elég lesz!

1. Kirúgni a Fideszt az Európai Néppártból

Ehhez az Európai Parlament hozzájárulása kellene, és ezt a lépést a pártcsalád elnöke, Joseph Daul, vagy öt különböző ország összesen hét EP-képviselője javasolhatja. A Néppártnak viszont nem érdeke elengedni a Fideszt, már csak azért sem, mert így ők a legnagyobbak a maguk 216 helyével, és nyilván nem akarnak elveszíteni 12 képviselőt.

2. Fellépni a szabálysértések ellen

Az unió egyik nyilvánvaló célja, hogy lépéseket tegyen annak érdekében, hogy Magyarország (és Lengyelország is) befogadjon, pontosabban átvegyen Olasz- és Görögországtól menekülteket. Az uniós menedékjog reformjában viszont korántsem lesz egyszerű megegyezni.

3. Felfüggeszteni az ország szavazati jogát

Ha egy tagország nem tudja eloszlatni a jogállamisággal kapcsolatos aggályokat (lásd Lengyelország), akkor a legrosszabb esetben felfüggeszthetik a szavazati jogát is. Magyarország esetében a Bizottság nagy eséllyel ezt a fegyvert nem vetné be, mert Budapest – Varsóval ellentétben – egyelőre hajlandó a tárgyalásokra.

4. Elvágni a pénzcsapot

A 2014–2020-as költségvetési időszakban Magyarország összesen nagyjából 29,6 milliárd eurónyi támogatásra számíthat, amit többek között autópályákra, vasutakra és energiaprogramokra használhat fel. Ez jelentős támogatás, amely nélkül az ország igencsak meg lenne lőve. Viszont az EU költségvetési szabályait 2020 előtt lehetetlen megváltoztatni.

5. Független szakértőket küldeni

Az Európai Parlament helyesli azt az új módszert, amellyel az egyes tagállamokban monitorozni lehetne a jogállamiságot: független szakértőket küldenének az országokba, akik specifikus ajánlásokat tennének. Az ötletet támogatók szerint ez kevésbé lenne politikai jellegű, így megkönnyítené a Bizottság életét is. Egy ilyen indítvány napirendre kerüléséhez azonban a Tanácsban is elegendő támogatót kellene találni.

Figyelmébe ajánljuk