Cyber hírek

  • 2005. március 24.

Külpol

A BoingBoing az év blogja A BoingBoingot (boingboing.net) választották az év legjobb blogjának a múlt heti Bloggies díjátadón. Az olvasók maguk jelölték a blogokat harminc kategóriában, majd nyilvános szavazás döntött a legtöbb jelölést kapott webnaplók közül - írta az Index a BBC nyomán.
A BoingBoing szerzõi 1988-ban, egy nyomtatott magazinban kezdtek együtt dolgozni, majd öt évvel ezelõtt a neten folytatták az írást. Az idei díjátadón tarolt az a webdizájner is, akit elsõként rúgtak ki a blogjában írottak miatt: a Dooce-t (www.dooce.com) jegyzõ Heather Armstrongnak azután mondtak fel, hogy bejegyzéseiben saját munkatársairól is írt. A Dooce négy díjat is nyert, egyszerre lett a legjobb amerikai blog, a legviccesebb, a legjobban megírt és a legjobb bejegyzéscímeket felvonultató blog is. A Gawker Media (gawker.com) - amely több magas színvonalú blogot is mûködtet - a Defamer (defamer.com) pletykabloggal nyerte a legszórakoztatóbb webnapló díját, a legjobb technológiai blog a szintén gawkeres Gizmodo (gizmodo.com) lett, és a politikai blogok között is gyõzedelmeskedtek a Wonkette-tel (wonkette.com). A legjobb közösségi blog kategóriában a Slashdot (www.slashdot.com) kapta az elsõ helyezést. Magyarországon a blogolás még igen ritka: az NRC NetMonitor kutatása szerint a netezõk mindössze 2 százaléka foglalkozik blogírással, és csak 4 százalékuk fontolgatja, hogy online naplót vezessen.

A kiborgok jogait félti az EU Az emberbe ültetett informatikai és kommunikációs (ICT-) implantátumok jogi helyzetének rendezését sürgeti az európai tudományos és mûszaki etikai testület (EGE). A testület szerint a beültetett csipek és egyéb elektronikus ketyerék használata magánéleti és adatvédelmi aggályok sorát veti fel - írta az Index a The Register nyomán. Az EGE beszámolója szerint az ICT-implantátumokkal hálózati képességük miatt rendkívül könnyû visszaélni, például a viselõt megfigyelni vagy manipulálni. Bár az implantátumok beültetésére orvosi és más megfontolásokból is sor kerülhet, azok révén meg lehet határozni a páciens tartózkodási helyét, az eszközökben tárolt információ pedig a viselõ tudta nélkül lehívható. A Parkinson-kóros betegek remegésének csökkentésére kifejlesztett agyi implantátum kapcsán az EGE leszögezi: az ICT-csipek befolyásolhatják az idegrendszer és különösen az agy mûködését, az egyén önazonosságát, ítélõképességét és önállóságát, ezért nem orvosi célú alkalmazásuk fenyegetést jelenthet az emberi méltóságra és a demokratikus társadalomra nézve. Az EGE emiatt azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy rendezze az ICT-implantátumok jogi helyzetét.

Mamutkiállítás Bemutatták a sajtónak a március 25-én megnyíló Aicsi 2005 világkiállítás látványosságának szánt fagyasztott szibériai mamutot, illetve azt, amit sikerült belõle megtalálnia 2002-ben a Jakugir körzetében kutató orosz-japán expedíciónak. A 18 ezer éves, a szibériai jég által konzervált mamut koponyáját, agyarait és jobb elsõ lábát épen találták meg egy folyóparton, gerincoszlopa és több csontja a föld alól került elõ, a többit valószínûleg elsodorta a víz. A helyszínre küldött második expedíció már semmit sem talált. Nem ez az elsõ eset, hogy kiástak egy jég által konzervált mamutot, de a kiállítás szervezõi szerint ezúttal sikerült elõször csaknem teljes egészében rekonstruálni az állatot. Az eredményt egy Mamut Labónak nevezett mélyhûtött teremben tekinthetik majd meg az expó látogatói. A Nagoja közelében szeptember 25-ig nyitva tartó Aicsi 2005 világkiállítás témája "a természet bölcsessége", és csaknem egész anyagát "azoknak a környezeti kihívásoknak szentelik, amelyekkel a Föld szembesül a globalizáció és az új technológia korában" - hangsúlyozták a szervezõk. Ez ihlette a szibériai mamut felkutatására indított expedíciót is, amelynek egyes résztvevõi annak a reményüknek adtak hangot, hogy az óriási állat konzervált részeinek segítségével valamikor klónozhatják is a kihalt állatfajt.

Hírkeresõper 17,5 millió dollárt követel az Agence France Presse (AFP) a Google-tól, mert a webkeresõjérõl ismert cég a francia hírügynökség szerint eltulajdonítja tõlük a híreket - adta hírül az Index az AFP nyomán. A kaliforniai székhelyû Google webes hírszolgálata, a Google News úgy mûködik, hogy automatikusan pásztázza a különbözõ híroldalakat, portálokat és hírügynökségi szájtokat, majd a relevánsnak ítélt hírek címét, elsõ bekezdésének egy részét és nemritkán az ahhoz kapcsolódó fotót is saját felületén jeleníti meg. Az AFP viszont sok más hírügynökséghez, így a Magyar Távirati Irodához hasonlóan elõfizetéses rendszerben, pénzért árulja az általa gyártott híreket, és szerinte a Google News gyakorlata sérti az üzleti érdekeit. A franciák egy kaliforniai bíróságon benyújtott keresetben 17,5 millió dollárt követelnek a Google-tól, és a kártérítésen kívül azt is szeretnék elérni, hogy a bíróság tiltsa el a Google-ot a további hírgyûjtéstõl. A per kimenetele nagyban megváltoztathatja a világ hírpiacát, hiszen számos, fõleg angol nyelvû szájt gyûjt technikai eszközökkel híreket a webrõl.

Abel-díj Peter D. Lax budapesti születésû amerikai tudós kapta meg a Norvég Tudományos Akadémia Abel-díját, amelyet matematikai Nobel-díjnak is neveznek. A díjat a parciális differenciálegyenletek elmélete és alkalmazása terén elért eredményeiért ítélték oda a matematikusnak.

Zombigépek Világszerte több mint egymillióra becsülhetõ az úgynevezett zombi-PC-k száma. Az ilyen számítógépek felett a támadók átvették az irányítást, erõforrásaikat spam és vírusok terjesztésére, illetve online szavazások eredményének megfordítására használják - derült ki a Honeynet Project vizsgálatából.

Szülõi felügyelet A tinédzser gyerekükkel élõ amerikai szülõk több mint fele használ valamilyen figyelõ- vagy szûrõszoftvert a neten csapongó gyerek kordában tartására - derül ki a Pew Internet & American Life Project nemrégiben közzétett jelentésébõl. A tinédzserek 62 százalékát monitorozzák szülei, de errõl csak 33 százalékuk tud.

Enceledus A Szaturnusz körül tavaly nyár óta keringõ Cassini ûrszonda adataiból kiderült, hogy a bolygó Enceledus nevû holdjának sûrû atmoszférája van. A mindössze 500 kilométeres átmérõjû Enceledusnak elvileg nem lehetne akkora gravitációs ereje, hogy ilyen vastagságú légkört meg tudjon tartani.

Humanoid Humanoid robotot mutatott be a Hitachi: az 1,3 méter magas Emiew a Honda Asimo és a Sony Qrio konkurenciája. Az Emiew száz szót ismer, és betanítható kisebb irodai vagy gyári munkák elvégzésére.

Instant ház Menekültek elszállásolására és a természeti katasztrófák sújtotta övezetekben használható instant házat terveztek londoni dizájnerek. Az "Épület egy táskában" cement alapú, táska méretû szerkezet, amelybe vizet töltve, majd felfújva tizenkét órával késõbb, száradás után készen áll a barakk.

Figyelmébe ajánljuk