Cyber hírek

  • 2004. szeptember 2.

Külpol

Tüntetés a szoftverszabadalmak ellen Több száz fõs tömeg demonstrált múlt kedden a magyar Külügyminisztérium elõtt a szoftverszabadalmakat érintõ új uniós direktíva ellen - adta hírül az Index. A tüntetõk szerint a direktíva lehetetlen helyzetbe hozná a kisebb informatikai cégeket és a szabad szoftverek felhasználóit, viszont kedvezõ a multinacionális mamutvállalatok számára.
A demonstráción elhangzott, hogy az 1972 óta hatályos európai szabadalmi egyezmény elõírásai szerint a szoftvereket nem lehet szabadalmaztatni, de az EU versenyképességi tanácsa májusban elfogadott egy olyan módosítást, amelynek értelmében a szoftverötletek szabadalommal védhetõk ugyanúgy, mint az Egyesült Államokban és Japánban. A szoftvereket az EU-ban jelenleg szerzõi jog védi, ami automatikusan életbe lép és teljesen ingyenes, ezzel szemben a szabadalmak bejegyeztetése igen költséges. A Szabad Szoftver Alapítványt (www.fsf.hu) képviselõ Somogyi Péter szerint a szabadalom húszéves monopóliumot garantál tulajdonosának, és ezáltal lelassítja az iparág fejlõdését, rontja a programok minõségét és drágábbá teszi a multinacionális cégek termékeit is. Balsai Péter, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének (lme.linux.hu) elnöke szerint a szoftverszabadalmak európai bevezetése ennek ellenére valószínûleg elkerülhetetlen, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lesz a szabályozás.

Otaku A Nokamura Research japán gazdaságkutató cég szerint a japán infokommunikációs vállalatoknak mintegy 290 milliárd jen (520 milliárd forint) bevétele származik az általuk otakuként definiált fogyasztói csoporttól, akik "a virtuális világ megszállottai". A kutatók - a cyberpunk irodalom nyomán - otakunak nevezik azokat a japánokat, akik rajzfilmek, képregények, videojátékok és számítógépes figurák társaságában, a való világtól elszakadva rendezik be egész életüket, és jobbára csak interneten kommunikálnak. Számukat ma 2,85 millióra becsülik. A potenciális vevõk e speciális csoportja becsült évi fogyasztásával felülmúlja a digitális fényképezõgépek forgalmát (245 milliárd jen), és nemcsak saját fogyasztásuk okán jelentõsek, hanem azért is, mert közösségekbe szervezõdnek, és rögtön beszerzik és letesztelik az új infokommunikációs termékeket.

Hálócsapda hadmûvelet Több mint száz szoftverkalózt, hitelkártyacsalót és egyéb illegális online tevékenységet folytató személyt tartóztattak le amerikai, romániai, nigériai és ciprusi hatóságok a "hálócsapda hadmûvelet" fedõnevû nemzetközi hackervadász-akció során. A feltételezett tettesek John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter szerint százötvenezer áldozatot nagyjából kétszázmillió dollárral károsítottak meg. A nemzetközi akció elõkészítése három hónapig tartott, a hatóságok százhatvan ügyben indítottak nyomozást, száztizenhét ember ellen emeltek vádat, és ötvenhármat már el is ítéltek. Az esetek igen változatosak: egy massachusettsi kommunikációs vállalat vezérigazgatóját és öt másik személyt például azzal gyanúsítanak, hogy az interneten megtámadták más cégek számítógépes hálózatát. Egy férfi az ügyészség szerint majdnem nyolcszázezer dollárt lopott össze az interneten: az eBay aukciósoldalon ötezer internetezõt vert át hamis eladásokkal. Ashcroft szerint az Egyesült Államokban csak a személyes adatok ellopása ötvenmilliárd dolláros kárt okoz évente. Az amerikai akciótól függetlenül a múlt héten a lengyel rendõrség is letartóztatta egy helyi szoftverkalózcsapat több mint száz tagját. A kalózok a világ különbözõ pontjain lévõ számítógéprendszerekbe törtek be, hogy tárhelyet foglaljanak jogosulatlanul másolt programjaiknak és filmjeiknek. A jogvédett anyagokat a csoport az interneten keresztül értékesítette, több esetben a hivatalos premier elõtt juttattak el zenei albumokat másolt lemezeket árusító boltoknak. A lengyel rendõrség közleménye szerint a letartóztatott gyanúsítottak többsége 20 év körüli fiatal. Becslések szerint Kelet-Európában 2003-ban a szoftver-, zene-, és filmmásolás 29 milliárd dolláros kárt okozott.

Gyõztek a fájlcserélõk A Los Angeles-i szövetségi bíróság szerint a fájlcserélõ szoftverek fejlesztése nem bûn, ha a gyártó nem vesz részt a kalózmásolatok terjesztésében. A Grokster és a StreamCast perében a bíró gyakorlatilag megsemmisítette a lemezkiadók által benyújtott keresetet. A Kazaa ügye még nincs lezárva, de a korábban rendre gyõzelmeket arató lemezkiadók és filmstúdiók precedensértékû vereséget szenvedtek. "Az alperesek olyan szoftvereket fejlesztenek, amelyek törvényes és törvénytelen célokra egyaránt felhasználhatók, tehát semmiben sem különböznek a videókat és a fénymásolókat gyártó cégektõl" - írta a bíró az ítéletben. Ezzel végre rendezõdhet a fájlcserélõ technológia vitatott helyzete, de csak azok a cégek örülhetnek, amelyeknek a rendszere nem központi szerverekre épül, tehát képtelenek befolyásolni a felhasználók tevékenységét. A bíróság ugyanakkor nem legalizálta a kalózmásolatok terjesztését: a jogvédett tartalmat fájlcserélõn megosztó felhasználók továbbra is törvénysértést követnek el.

MORZE

Kémprogram Veszélyes biztonsági hibát találtak a népszerû WinAmp zenelejátszóban: néhány weboldalról olyan kiegészítõket lehet letölteni hozzá, amelyek a program grafikus kezelõi felületének megváltoztatása mellett kártékony kódokat, kémprogramokat is telepítenek a számítógépre.

Kukkoló vírus A jelszavak és más személyes adatok ellopására szakosodott Rbot számítógépvírus legújabb változata már képeket és hangfelvételeket is készít, ha a fertõzött gépen webkamera vagy mikrofon van. A szakértõk szerint a készítõk vagy profi ipari kémek, vagy unatkozó fiatalok, akik a hálószobák titkaira kíváncsiak.

Virtuális barátnõ Hongkongban virtuálisbarátnõ-szolgáltatás indul: egy nõimitátor szoftver havi ezerháromszáz forintnak megfelelõ elõfizetési díj ellenében rendszeres idõközönként helyzetjelentést küld magáról rövid szöveges üzenetben, és csevegni is lehet vele mobiltelefonon keresztül. A szolgáltatás novemberben indul angol, japán és koreai nyelven, a virtuális pasi jövõre várható.

Játékverseny A hét végén csaknem félezer számítógép-játékos 52 órás nonstop küzdelemben mérte össze tudását a legrangosabb hazai játékversenyen, a World Cyber Games (WCG) magyarországi selejtezõjében. Magyarország az idei, San Franciscó-i döntõn kilenctagú küldöttséggel képviselteti magát.

Pornóbotrány 2,3 millió oldalnyi pornográf és pedofil képanyagot töltött le hivatali számítógépére a brit munka- és nyugdíjügyiminisztérium több száz munkatársa, ezért közülük többet bepereltek, illetve elbocsátottak. Az ellenõrzés során 18 ezer oldalnyi gyermekpornó is elõkerült.

Föld-szerû bolygó Európai csillagászok megtalálták a Naprendszerünkön kívül található legkisebb, általuk Föld-szerûnek nevezett bolygót. A bolygó elég közel van csillagához, így nem jegesedik el, és bár mérete tizennégyszerese a Földének, annyira azért nem nagy, hogy gázóriásnak minõsülne.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.