Cyber hírek

  • 2004. június 10.

Külpol

A számítógép-használat sietteti az iskolaérettséget A számítógéppel korán megismerkedõ óvodás korú gyermekek tanulási képességei hamarabb kifejlõdnek, mint azoké a társaiké, akik nem jutnak számítógépes ismeretekhez iskolás koruk elõtt, a videojátékok azonban nem járulnak hozzá e képességek alakulásához - állapították meg amerikai kutatók. Két tengerentúli egyetem, a detroiti Wayne Egyetem, illetve az Ohiói Állami Egyetem munkatársai három-öt éves kisgyermekeket vizsgáltak, akik egyedül vagy felnõtt segítségével hetente három-négy alkalommal leültek a számítógéphez.
Ezek a kicsik a komputert nem használóknál magasabb pontszámokat értek el az iskolaérettségi, illetve a tanulási képességeket vizsgáló teszteken, írta a Pediatrics címû amerikai szaklap a két egyetemi kutatócsoport közös tanulmányát idézve. Azt már néhány korábbi vizsgálat is megállapította, hogy a korai számítógép-használat fejleszti a gyermekek finommozgás-képességeit, és javítja készségüket a számok és betûk felismerésére. Ami a gyermekek nyelvi-kommunikációs képességeit illeti, az óvodáskori számítógép-használat nem jelentett érdemleges elõnyt.

Indul a Nemzeti Digitális Adattár Kétéves elõkészítés után megkezdte mûködését a Nemzeti Digitális Adattár (www.nda.hu), és megszülettek az elsõ NDA-kompatibilis digitális tartalmak is - derült ki az adattárról tartott szakmai konferencián. Az NDA az Open Archive Initiative (OAI) által kidolgozott logikán alapul; lényege az adat- és szolgáltatásgazdai funkciók elválasztása. A rendszer elsõ tartalmait az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázatain támogatott intézmények digitalizált dokumentumai adják. Az NDA felületén elérhetõk például az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Távirati Iroda, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Magyar Rádió, a budapesti Holokauszt Emlékközpont, a Neumann-ház és a Budapest Music Center digitalizált állományai.

Virtuális ingatlanár-robbanás A szegénység és a lepusztult, szürke valóság elõl egy, a megélhetésüket is biztosító számítógépes játékba menekülnek Mamoru Oshii, a világhírû japán anime-rendezõ Avalon címû, a jövõben játszódó filmjének hõsei. Ez az életforma ma már egyáltalán nem elképzelhetetlen, a Second Life nevû számítógépes játék (secondlife.com) virtuális árucikkeiért, ingatlanjaiért és földjeiért több száz, sõt akár ezer dollárt is fizetnek fanatikus játékosok - írta az Index. A Linden Labs által kifejlesztett Second Life - amely a Time magazin szerint olyan, mint a Mátrix gonosz gépek nélkül - viszonylag új szereplõ a Massively Multiplayer Online (MMO) játékok piacán, melyek közös jellemzõje, hogy játékosaik alternatív életet élhetnek egy általuk elképzelt szereplõ bõrébe bújva, egymással interakcióba léphetnek, és saját civilizációt alakíthatnak ki az interneten, a játék világának keretein belül. A Second Life, azaz Második élet nevû játékhoz - az Everquesthez (everquest.com) és a Sims Online-hoz hasonlóan - csupán egy erõs számítógépre, nagy sávszélességû internetkapcsolatra és havi tíz dollár befizetésére van szükség. A játék elsõ évében létrejött tízezer fõs online társadalom mûködése nem sokban különbözik a fogyasztói társadalomtól, bár amit a pénzükért kapnak, az csupán komputerizált reprezentációja a valódi tulajdonnak. A virtuális földbirtokok egy hektárja nagyjából 550 dollárba kerül, a játék hivatalos fizetõeszköze, a Linden-dollár egy online pénzváltóban váltható valódi dollárokra és vissza. A számítógépes játékok rajongói már évek óta fizetnek valódi pénzzel virtuális tárgyakért: az Everquest vagy az Ultima Online karaktereinek és varázstárgyainak jelenleg is élénk kereskedelme zajlik az Ebay aukciósoldalon. A Second Life-ban vásárolt ingatlanok után a fejlesztõk adót is szednek, ez ma már több bevételt hoz a cégnek, mint az elõfizetések.

Ujjlenyomatokat gyûjtene a zeneipar A biometrikus személyazonosító eszközöket gyártó Veritouch (www.veritouch.com) és a svéd Thinking Materials tervezõcég létrehozta az iVue zenelejátszót, amelyet ujjlenyomat-olvasóval is felszereltek. Az új eszközt múlt héten a legnagyobb amerikai tartalomipari szervezeteknek, a lemezkiadókat képviselõ RIAA-nak és a filmgyártókat képviselõ MPAA-nak is bemutatták. A gyártók szerint az iVue áttörést jelent a kalózmásolatok elleni küzdelemben, mivel minden egyes fájlhoz egyedi azonosító tartozik, és a megvásárolt tartalmak csak az ujjlenyomat beolvasása után használhatók. A rendszer mûködésének részleteit egyelõre nem hozták nyilvánosságra, tehát nem tudható, hogy már a boltban rögzítik-e a vásárló ujjlenyomatát, vagy csak a lejátszó azonosítja a felhasználót. A Veritouch egyébként a terroristák ellen küzdõ brit védelmi minisztériumnak is szállít biztonsági személyazonosító rendszereket - írta az Index a Register nyomán.

MORZE

Elõz a szélessáv Egy év alatt majdnem ötven százalékkal nõtt a hazai internet-elõfizetések száma, ráadásul az elõfizetõk fele valamilyen szélessávú elérést használ. A DSL-elérések száma a háromszorosára, a kábeltévés eléréseké a kétszeresére emelkedett, és igen sokan fizettek elõ drót nélküli szolgáltatásra, derült ki a KSH legfrissebb jelentésébõl.

Fapados internet Hamarosan megnyílhat az olcsó nyilvános internetelérést kínáló EasyInternetCafé hálózat elsõ üzlete Budapesten. Az üzletlánc egy-egy internetkávézójában a tervek szerint 50-70 világhálós kapcsolódási pont lesz.

Potter-vírus Kizárólag a mesebeli varázslókölyök miatt terjed a Netsky-P nevû féreg, amely Harry Potter-filmnek vagy -könyvnek álcázza magát. A Netsky-P a négy évvel ezelõtt megjelent Pikachu féreg módszerét utánozza, amely ugyanígy, meseszereplõk segítségével próbálta megcélozni a fiatal internetezõket.

Szabadalom A Microsoft szabadalmaztatta a rövid, hosszú és dupla kattintást, amelyekkel különbözõ alkalmazásokat lehet elindítani. A szabadalom a korlátozott képességû elektronikai eszközökre, például tenyérszámítógépekre és mobiltelefonokra vonatkozik.

Játékcenzúra Újabb cenzori hivatalt hoztak létre Kínában, amelynek az lesz a feladata, hogy ellenõrizze a videojátékokat. Az elsõként betiltott Hearts of Iron bûne az volt, hogy forgatókönyve független államként szerepeltette Tibetet, Mandzsúriát és az északnyugati Hszincsiang tartományt.

Lebomló DVD A kölcsönzõknek szánt DVD-D a hagyományos DVD-hez hasonlóan polikarbonátból készült, de adathordozó rétege oxigén hatására néhány óra alatt lebomlik. Az önmegsemmisítést 8 vagy 24 órára lehet beállítani a gyártás során.

Mellékhatás A terhesség alatt szedett aszpirin,- illetve a paracetamoltartalmú fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentõk befolyásolják a nemi fejlõdést, majd a késõbbi szexuális magatartást- állapították meg amerikai kutatók, egyelõre patkányoknál.

Figyelmébe ajánljuk