Cyber hírek

  • 2001. május 17.

Külpol

FéregmarketingA februári Kurnyikovánál négyszer gyorsabban terjed a "Homepage" vírus, amely pornóoldalakat nyit meg a fertőzött gépen. A "Homepage" vírus egy e-mailben terjedő féregvírus, amely a Visual Basic Scripting biztonsági hibája ellen eddig be nem oltott Microsoft Outlook levelezőprogramokon keresztül fertőz.
A vírus írói - három holland tinédzser - anonim e-mailben közölték a Wired magazinnal, hogy a "Homepage" az első féregvírussal terjedő reklám. A kódot ugyanazzal a vírusszerkesztő programmal készítették, mint amivel a cracker OnTheFly a februárban levonult Kurnyikova vírust. A MessageLabs statisztikái szerint a marketingféreg négyszer olyan gyorsan terjed, mint a Kurnyikova.

Szavazatcserék Angliában is Az angol általános választások közeledtével számos szavazatcserélő weboldal jelent meg az utóbbi hetek során. Az oldalakat a tavalyi amerikai választások előtt felbukkant szavazatcserélő lapok után mintázták, melyeken Al Gore és Ralph Nader szavazói köthettek egyezségeket. A Gore számára esélytelen körzetekben lakó szavazók egyezséget kötöttek a Nader-pártiakkal, és vállalták, hogy Naderre szavaznak. Cserébe Nader szavazói Gore-ra adták le voksukat saját körzetükben. A legnépszerűbb angol szavazatcserélő oldal, a Tacticalvoter.net alapítója, Jeff Buckley a BBC-nek adott nyilatkozatában elismerte, hogy célja a Konzervatív Párt hatalmának csökkentése. A lap fenntartója szerint több mint 1100 szavazatcserés megállapodás született már oldalán.

"lommentes lőszer Az amerikai hadsereg egy több millió dolláros projekt keretében olyan lőszert fejlesztett ki, amely ugyanolyan veszélyes ugyan, de kisebb károkat okoz a környezetben. A "zöldnek" nevezett lövedékek révén csökken a talaj szennyeződése: az új típusú lövedékben az ólmot egy kevésbé veszélyes wolframötvözet helyettesíti. A lőterek talaját az ólomszennyeződéstől megszabadító program 1994-ben indult, és azóta 12 millió dollárba került. Az amerikai hadsereg az új típusú lőszert 1999-ben csak szűk körben használta, de ebben az évben már 50 millió darabot gyártanak belőle. A teljes átállás 2005-ben fejeződhet be. A Pentagon a bejelentéssel párhuzamosan annak az aggodalmának is hangot adott, hogy a harckészültség fenntartása valódi kihívás lesz, ha környezetvédelmi előírásokkal kell hadakozniuk.

Génmanipulált gyerekek Legalább harminc, mesterségesen megváltoztatott génállományú gyermek született az elmúlt négy év során az Egyesült Államokban. A megdöbbentő tudományos eredményről a New Jersey-i Saint Barnabas Szaporodástudományi Intézet kutatói adtak hírt, akik terméketlen nők petesejtjébe egészséges nők sejtjéből vett sejtplazmát injekcióztak, majd a petesejtet visszaültették a méhbe. A sejtből kifejlődő magzat azonban nemcsak természetes anyja és apja génjeit örökölte, hanem a donor génjeinek egy részét is. Az ooplazmikus transzfernek nevezett eljárással azokon a terméketlen nőkön tudnak segíteni, akik a sejtplazmájukban található mitokondriumok betegsége miatt fogamzásképtelenek. A kutatók a sejtplazmával egészséges nő sejtjeiből vett mitokondriumokat ültettek a beteg sejtbe. A mitokondriumok olyan DNS-állományt is tartalmaznak, amely a férfiak és nők sejtjeiben egyaránt jelen van, de amelyet csak a nők örökítenek. Az ooplazmikus transzfer után született gyermekek így két nő és egy férfi génállományának részeit örökölték. A kutatók szerint az intézetben tizenöt, más klinikákon pedig további tizenöt gyermek született a fenti módszer segítségével az elmúlt négy év során. Az amerikai állami intézményekben tilosak az ilyen kísérletek, a Saint Barnabas intézet azonban teljes egészében magántulajdonú intézmény, ezért nem vonatkozik rá a tiltás.

A világ legnagyobb repülőgépe Sikeres próbarepülést hajtott végre múlt hétfőn Kijev megyében az An-225 Mrija repülőgép korszerűsített változata, amely 250 tonnás kapacitásával a világ legnagyobb szállítógépe. A Mrija rakterébe 16, egyenként 10 tonnás univerzális konténer és maximum 80 gépkocsi fér el. A repülőgép külső felületén űrrepülőgépek és űrhajózási berendezések szállítására is alkalmas. Sebessége 800-850 km/óra, szárnyainak fesztávolsága 88,4 méter.

GSM Kubában Kubában hamarosan kiépül a GSM-rendszerű digitális mobilhálózat, melyet azonban az amerikai turisták nagy része nem tud majd használni. Az amerikai CDMA- és TDMA-rendszerű mobiltelefonok ugyanis nem működnek a főleg Európában és Ázsiában elterjedt GSM-hálózaton. A kommunista szigetország saját maga számára is előnytelen döntést hozott, hiszen a lépés nemcsak az amerikai turistáknak kedvezőtlen, hanem az elmaradó roamingdíjakból származó bevételi forrástól is megfosztja a helyi mobiltársaságot. A több mint 110 millió amerikai mobil-előfizető közül ugyanis kevesebb mint tízmillióan használják a főleg Európában és Ázsiában népszerű GSM-szabványt. A világpiacot tekintve ugyanakkor ez az arány megfordul: a több mint hétszázmillió mobilfelhasználó mintegy 70 százaléka GSM-rendszerű telefont használ.

Diákolimpia Magyar győztese is van a Szilícium-völgyben megrendezett Intel Nemzetközi Tudományos és Műszaki Versenynek (ISEF, www.sciserv.org/isef/). Hegedüs Ramón, a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja az Eastman Kodak Company kategóriában ért el első helyet: ebben a csoportban azokat a diákokat díjazták, akik a legeredményesebb módon hasznosítják a fényképészet módszereit.

Parlament.hu Interaktív sétát tehetnek az érdeklődők a Parlament épületében az Országgyűlés új honlapján keresztül. A háromdimenziós, interaktív séta során a honlap látogatói felkereshetik a Parlament épületében a közjogi méltóságok dolgozószobáit és a dísztermeket is. A honlapon minden adat elérhető az országgyűlési bizottságok, képviselők munkájával kapcsolatban, olvashatók a felszólalások és a beterjesztett, elfogadott indítványok, továbbá fellelhető az összes honatya e-mail címe.

Magyar világszabadalom SMS-kamera néven világszabadalmat mutatott be az SMS Online Kft. - adta hírül az Index. A digitális képrögzítő eszköz egy rövid szöveges üzenettel aktiválható, és a készített kép eljuttatható a megadott e-mail címre. A SMS-kamera, amelynek ötlete egy 11 éves gyerektől származik, elsősorban a különböző biztonságtechnikai, illetve távfelügyeletet ellátó cégek tevékenységét könnyíti meg.

Milliárdok kutatásfejlesztésre Az idén 4,42 milliárd forint, 2002-ben pedig 7,68 milliárd forint támogatást biztosít az állam a Széchenyi-terv keretében indult Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok 124 nyertes pályázata számára - közölte Pokorni Zoltán oktatási miniszter. Mivel a programok egy része 3-4 év alatt valósul majd meg, a most támogatásra érdemesnek ítélt pályázatok összesen mintegy 20,5 milliárd forint állami támogatást igényelnek befejezésükig.

Figyelmébe ajánljuk