Cyber hírek

  • 2004. február 26.

Külpol

n Hódít az e-kormányzat A TNS tanulmánya szerint tavaly szinte mindegyik vizsgált országban többen vették igénybe az online kormányzati szolgáltatásokat, mint az előző évben. Magyarországon az előző évi három százalékról 2003-ban hat százalékra nőtt az online kormányzati szolgáltatásokat használók aránya, de a vizsgálatban részt vett harminckét ország rangsorában ez csak az utolsó előtti helyet jelenti Lengyelországgal holtversenyben, és jócskán elmarad a harmincszázalékos világátlagtól.
Hazánk az internethasználat tekintetében (15 százalék) is csak egy helyezéssel lépett előre, Törökországot (13 százalék) és a vizsgálatba újonnan bekapcsolódott Bulgáriát (9 százalék) megelőzve. Az internetes kormányzati szolgáltatások használata terén Dánia vezet hatvanhárom százalékkal, míg az internetpenetráció Új-Zélandon volt a legmagasabb, hetvenöt százalékkal.

n Géndopping Az amerikai Pennsylvania Egyetem kutatócsoportjának génbevitellel sikerült intenzívebb növekedésre bírnia kísérleti patkányok izmait - adta hírül a New Scientist. A kísérleti patkányokba módosított vírust fecskendeztek, s ezáltal gént juttattak az állatok hátsó lábizomszövetébe. A gén hatására a patkányokban megnőtt az IGF-I növekedési hormon koncentrációja. Tizenöt-harminc százalékkal nőtt azoknak a génkezelt patkányoknak az izma, amelyeket intenzív mozgással - létramászással - terheltek. Még azoknál a rágcsálóknál is tizenöt-húsz százalékos izomnövekedést tapasztaltak, amelyeket nem tornáztattak. A kutatók szerint az eredmények hozzájárulhatnak egyes betegségek, mint például az izomsorvadás, kezeléséhez, de mivel a kísérlet eredménye elméletben sportolók teljesítményének fokozására is használható, a genetikailag módosított atléták rémképe máris felkeltette a doppingvizsgálatokat végző szakemberek figyelmét. A genetikus izomnövelés tiltott a nemzetközi sportszabályozásban. Más teljesítménynövelő doppingszerekkel ellentétben a génmanipulációnak nincs nyoma a vérben vagy a vizeletben, kimutatására egyedüli lehetőség az izombiopszia, vagyis szövettani mintavétel lenne.

n Yahoo vs. Google Az MSN Search mellett a Yahoo is beszállt a keresőháborúba: a cég múlt szerdán elindította saját keresőszolgáltatását, ezért a továbbiakban nem licenceli a Google technológiáját. A Yahoo volt a Google legnagyobb ügyfele, így a lépés komoly bevételkiesést is jelent a legnagyobb keresőnek. A Search Engine Journal című szaklap szerint a lépésre számítani lehetett, különösen, miután a Yahoo tavaly megvásárolta az Inktomi keresőmotort és az Overture nevű, keresőkhöz fejlesztett hirdetési rendszert. A Yahoo lépésével nagyjából egy időben terjesztette ki az MSN Search a hírkereső szolgáltatását dél-amerikai és ázsiai oldalakra is, illetve jelentette be a Google, hogy keresési indexe hatmilliárd eleműre bővült. A Comscore Networks adatai szerint januárban a Yahoo 110 821 000, az MSN és egyéb Microsoft-weboldalak 109 113 000, a Time Warner hálózat (AOL) 107 977 000, az eBay 72 561 000, míg a Google 60 463 000 látogatót vonzott. A Yahoo mellett a Microsoft is szorongatja a legnagyobb keresőt: az MSN Search nemrégiben elindított - egyelőre béta-állapotban üzemelő - új változatától a redmondi cég szintén a Google trónfosztását várja. A Microsoft ráadásul bevethet a Netscape ellen már bevált trükköket is: például várhatóan integrálja az MSN-keresőt az Internet Explorer következő változatába, illetve beépíti soron következő operációs rendszerébe, a Longhornba.

MORZE


n FBI-matrica Az FBI bejelentette, hogy a jövőben számos szoftvergyártóval, filmstúdióval és zenei kiadóval kíván együttműködni annak érdekében, hogy visszaszorítsák a szerzői jogokat érő sorozatos törvénysértéseket. Az FBI engedélyt adott arra, hogy nevét és logóját CD-ken, DVD-ken és egyéb digitális adathordozókon felhasználják. Az akció célja, hogy a logó és az iroda nevével fémjelzett figyelmeztető szöveg használatával elrettentsék az embereket az illegális másolatok készítésétől.

n Klónozott versenylóAugusztusra várják annak a klónozott csikónak a megszületését, amely "egy bajnok versenyló pontos genetikai másolata" -jelentette be Cesare Galli olasz genetikus. "A klónozott kiscsikó ezúttal kereskedelmi célból jön világra" - közölte Galli. A professzorés kutatócsoportja a cremonai Lazzaro Spallazani Olasz Kísérleti Intézetben tavaly már világra segített egy kancacsikót.

n Feljelentőlap A CIA weboldalán megnyitottak egy bejelentő űrlapot, ahol az Iraqi Rewards Program keretében jutalom reményében bárki bejelentést tehet az iraki tömegpusztító fegyverek és a bukott rezsim tagjainak hollétével, illetve terroristacselekményekkel kapcsolatban. Az online bejelentőoldal angol és arab nyelven áll rendelkezésre.

n "Bush elnyomja a tudományt" 60 amerikai kutató, köztük 10 Nobel-díjas csatlakozott ahhoz a nyílt levélhez, amely George Bush amerikai elnököt a tudományos tények szisztematikus elferdítésével vádolja. Meglátásuk szerint a kormány cenzúrázza és elnyomja saját kutatóinak szakértői megállapításait.

n Pikáns weblog Egy 28 éves kínai irodalom-tanárnő egyik napról a másikra országos ismertségre tett szert, miután pikáns online naplóját saját aktképeivel illusztrálta. A kínai sajtó szerint a konzervatív kínai értékeket folyamatosan kikezdi az internet.

n Közlöny helyett A francia törvényeket és más hivatalos szövegeket a jövőben csakis az interneten hirdetik ki. Dominique Perben igazságügyi miniszter rendelete szerint minden, interneten kihirdetett törvény a megjelenés másnapján jogerőre lép, a Journal Officiel papírváltozata pedig teljesen el fog tűnni.









Copyright © MaNcs, 2004
Minden jog fenntartva.


 


 












Copyright © Magyar Narancs 1995-2004.




Elektronikus terjesztés: Index.hu Rt.





Figyelmébe ajánljuk