Cyber hírek

  • 2004. március 4.

Külpol

n Két üstökös jön tavasszal Április végétől május végéig két, szabad szemmel látható üstökös tűnik fel az égbolton - adta hírül az Index. Egyszerre mindkettőt csak a déli féltekéről lehet majd látni.
Magyarországról nézve május folyamán az egyik a nappali fényben láthatatlan lesz. A Naprendszert átszelő útján a C/2001 Q4 NEAT és a C/2002 T7 LINEAR üstökös mintegy 40 millió kilométerre közelíti meg a Földet. Ez a Nap-Föld távolság kevesebb mint harmada. Mindkét üstökös a Naptól másfél fényévnyire elhelyezkedő úgynevezett Oort-felhőből származik. A csillagászok szerint ez az első alkalom, hogy betévedtek a belső Naprendszerbe.

n Megint egy járvány A vírusvédelemmel foglalkozó finn F-Secure cég a legmagasabb szintű riasztást adta ki egy új, rekordgyorsasággal terjedő e-mail féreg miatt. A Moodown vagy Somefool néven is ismert kártevő új, Netsky.D változata 2004. március 1-jén, délelőtt bukkant fel az interneten, írta a Vírushíradó. Az új féreg, amely a korábban közepesen elterjedt Netsky kártevőcsalád csak levélben terjedő, de bonyolultabb felépítésű és veszélyes variánsa, e-mailekhez csatolt .zip vagy más kiterjesztésű fájlként terjed, és csak akkor aktivizálódik, ha a mellékletet kézzel lefuttatják. A féreg a megosztott mappákba is bemásolja magát. A Netsky.D féreg sok tekintetben megegyezik az őt közvetlenül megelőző C változattal, azzal ellentétben azonban nem jelenít meg félrevezető hibaüzenetet. Szakértők szerint az új változat jóval bonyolultabb szerkezetű a korábbi két NetSky-variánsnál. A vírus B változatával egyébként éppen a napokban gyűlt meg az F-Secure baja: a levelezőlistáján ugyanis - valószínűleg emberi mulasztásból - szétküldte brit ügyfeleinek és partnereinek a férget. A világ legnagyobb internetes és szoftvercégei, a Microsoft, a Yahoo és az AOL az elektronikus levelezés átalakításával, az anonimitás lehetőségének megszüntetésével akarják megakadályozni a kéretlen reklámlevelek és számítógépvírusok terjesztését.

n Felzárkóztatás A csatlakozó országok informatikai fejlesztésére létrejött eEurope+ program vizsgálata szerint erős a lemaradásunk az internetellátottság terén, ám éllovasok vagyunk az egy főre jutó mobilok tekintetében. Közepesre teljesített Magyarország az unióhoz csatlakozó, illetve a csatlakozásra váró országok mezőnyében az információs társadalomra való felkészülés, a tudásalapú gazdaság kiépítése terén - derül ki az eEurope+ program összegzéséből, amelyet az európai miniszteri konferencián ismertettek Budapesten. 2001 júniusában az Európai Tanács göteborgi ülésén fogadták el az eEurope+ akciótervet, mely terv alapján az Európai Unióhoz csatlakozni szándékozó országok megfogalmazták azokat a célokat és lépéseket, amelyek révén sikeresen haladhatnak előre az információs társadalom kiépítésében. Az eEurope+ zárójelentése szerint számos területen jelentős előrelépés történt valamennyi, a programot elindító országban. Mindenhol jelentősen nőtt például a PC-, valamint az internetellátottság, bár a legtöbb államban - köztük Magyarországon - ennek ellenére is jóval alatta maradt a 15 uniós ország átlagának. Ugyancsak jelentékeny előrelépést tett a legtöbb ország a vezetékes hálózatok modernizációja terén. A csatlakozó országok közül hazánk a harmadik helyen áll a mobiltelefon-ellátottságot tekintve, melynek szintje eléri az uniós országok átlagát. Jó eredményeket mutathat fel Magyarország a közép- és felsőfokú oktatás infokommunikációs eszközellátottsága terén is.

MORZE


n E-hulladék Magyarországon évente 100-120 ezer tonna veszélyes elektromos és elektronikai hulladék keletkezik, ám ennek csak a 10 százalékát hasznosítják újra. Az uniós előírások szerint ezen hulladékok visszagyűjtése és újrahasznosítása alapvetően a gyártók és az importőrök feladata. Augusztusban várhatóan itthon is rendeletek jelennek meg arról, hogyan kell visszagyűjteni az elektromos hulladékokat.

n Felvételi verseny A www.felvetelizo.hu oldalon március16-tól induló versenyen bárki bebizonyíthatja, hogy mennyire ért a történelemhez vagy az irodalomhoz. A Felvételi Információs Szolgálat országos online próbaérettségi és próbafelvételi versenyét mintegy 40 ezer kérdésből állították össze. Az internetes történelmi és irodalmi kvízjáték az érettségi és a felvételi teljes lexikális adatbázisából épül fel.

n Linux Rómában Az olasz La Repubblica napilap értesülései szerint Róma városa Linuxra tervezi átállítani a városi közigazgatás számítógépeit. A nyílt forráskódú operációs rendszer májustól 9500 számítógépen fut majd. Az olasz politikai életben széles egységfront alakult ki a közigazgatás nyílt forráskódra való átállítása érdekében.

n Gázgyémánt A természetesnél legalább ötven százalékkal keményebb mesterséges gyémántot hoztak létre a washingtoni Carnegie Intézet geofizikai kutatólaboratóriumának munkatársai. A kutatók speciális eljárással, gázból, a ma használt módszereknél százszor gyorsabban állították elő a kristályt.

n Házkutatás A monopóliumellenes törvények megsértésével vádolják a Microsoftot Japánban, ezért a kereskedelmi hatóság nyomozói házkutatást tartottak a vállalat tokiói irodáiban. A japán hatóságok szerint a redmondi óriáscég tisztességtelen feltételekkel kötött szerződést japán számítógépgyártókkal.

n Napster A népszerű fájlcserélőből digitális zenebolttá fejlődött Napster tavaly október óta több mint ötmillió számot értékesített. A tavaly április óta működő vetélytárs iTunes már tavaly decemberben 25 millió letöltést ért el. Az iTunes havonta átlagosan 2,78 millió számot értékesített, a Napster azonban csak 1,25 milliót.

Figyelmébe ajánljuk