Cyber hírek

  • 2004. március 11.

Külpol

n Víznyomok a Marson A Hematit-régióban kibukkanó sziklák vizsgálata egykori folyékony víz jelenlétére utal a térségben: az Opportunity marsjáró mind a kőzetek kémiai összetételét, mind pedig szerkezetét tekintve olyan felfedezéseket tett, amelyek fényében most már nagy biztonsággal kijelenthető: valóban létezett folyékony víz a Mars felszínén - közölte az [origo]. A kevésbé izgalmas helyen landolt első marsjáró, a Spirit a Humphrey névre keresztelt, sötét felszínű vulkanikus kőzetet tanulmányozta, körülbelül 2 mm mély lyukat fúrva a 60 cm-es sziklába.
A fúrás nyomán egy világosabb, a kőzet repedéseit kitöltő anyag bukkant elő, amely a szakértők szerint vízből kikristályosodott ásványokra emlékeztet.

n Vírusíró-háború Az F-Secure finn vírusvédelmi cég munkatársai a Netsky féregvírus néhány napja felfedezett, G jelű változatában is találtak egy, a Beagle és a MyDoom szerzőinek szóló üzenetet, melyben a vírus készítője személyes találkozóra hívja kollégáit, de ezt az üzenetet a korábbiakkal ellentétben biztonsági megfontolásokból már nem hozták nyilvánosságra. Szakértők szerint lehet, hogy a vírusírók valóban versengenek egymással, de az is, hogy az év átveréséről van szó. Elsőként a Beagle.I-ban találtak üzenetet, miután a Netsky.D már úgy volt programozva, hogy eltávolítsa a Beagle C jelű változatát. A Beagle.I vírus által hordozott üzenet a következő volt: "Hey, Netsky, f*ck off you b*tch, don't ruin our business, wanna start a war?" (Hé, Netsky, te &@¡ó/@&#, ne tedd tönkre az üzletünket, talán háborút akarsz kezdeni?) A Netsky szerzőinek válaszára a J változat tovább átkozódott. A Netsky korábbi változatai a Mydoomot távolították el a fertőzött számítógépekről.

n Másolásvédett MP3 Az MP3-szabvány birtokosai, a német Thomson és Fraunhofer cégek digitális jogkezelési funkciót - azaz gyakorlatilag másolásvédelmet - építenek a népszerű tömörítőformátumba, jelentette be kedden a Thomson képviselője. A fejlesztés a legális internetes zenekereskedelmet hivatott segíteni. Mint minden más védett fájltípus esetében, csak azok a készülékek tudják majd lejátszani az új MP3-akat, melyek támogatják a formátumot. A cégek már tárgyalnak a csipgyártókkal és a zeneterjesztő hálózatokkal. A védett MP3-technológiát támogató lejátszóeszközök és szolgáltatások 2004 végére jelenhetnek meg. Az internetes zeneboltok, például az új Napster vagy az Apple iTunes áruháza, már most is védett zenét árulnak, de legtöbbször saját, egymással nem kompatibilis másolásvédelmi technológiával ellátva.

n Hamis háttérzajok A telefonos beszélgetés háttérzajaiból eddig bárki könnyen kitalálhatta tartózkodási helyünket, mostantól azonban bármit hazudhatunk családtagjainknak, barátainknak és a főnökünknek. A Simedia által kifejlesztett SounderCover ugyanis mindig a szükséges zajokat keveri a beszélgetésekhez: fogászatot, parkot, utcát, cirkuszt és vihart is képes utánozni. A hangmintákat előre hozzá lehet rendelni a telefonkönyvben szereplő kapcsolatokhoz, de a hívás pillanatában is kiválasztható a megfelelő. A felhasználó saját hangokat is rögzíthet. A próbaváltozat ingyen letölthető a www.simeda.com/soundercover.html címről.

MORZE


n Lóverseny Nagy-Britannia legtöbb fogadásra számot tartó eseménye, a Grand National lóverseny közeledtével egyre több, váltságdíjat követelő zsaroló e-mail érkezik az online bukmékerirodákba. A számítógépkalózok azzal fenyegetik a fogadóirodákat, ha nem fizetnek, a rangos sportesemény estéjén szervertúlterheléses támadással bénítják meg weboldalukat.

n Föld-modell Az amerikai hadsereg egy számítógépes játékfejlesztő céget kért fel a Föld virtuális verziójának elkészítésére. A kutatók úgy vélik, a Föld-modell segítségével jobban fel tudnak készülni a háborúkra. A virtuális bolygó első változata a tervek szerint szeptemberre áll az amerikai hadsereg rendelkezésére.

n Bojtos úszó A rég kihaltnak hitt bojtos úszójú hal egyegyedét látták újra Dél-Afrika partjánál. Az ősi fajt képviselő egyedet már a múlt héten látták a Sodwana-öbölben, alig 50 méteres mélységben, és le is fényképezték. A bojtos úszójú halat 1938-ban fedezték fel, és azóta csakis 100 méteres vagy annál is nagyobb mélységben látták.

n "riás dinoszaurusz Európa legnagyobb dinoszauruszát fedezték fel spanyol tudósok. A kutatók egy olyan szaurusz csontmaradványait találták meg Kelet-Spanyolországban, amely 35 méter hosszú és 50 tonna súlyú, vagyis hételefántnyi lehetett. A példány 110-130 millió évvel ezelőtt élhetett, rövidebb elülső és erősebb hátsó lábaival valószínűleg lassan és nehézkesen mozgott.

n Hangfegyver Az Irakban állomásozó amerikai csapatok számára új védelmi fegyvert fejlesztettek ki, amely fülsiketítő zajjal tartja távol az ellenséget. A húszkilós, tányér formájú hangfegyver hatása nem halálos, csupán elrettentő célt szolgál. Az eszköz százötven decibel erősségű hang kibocsátására képes.

n Szökőnap Előreláthatóan 2778 év múlva szükségessé válik egy felesleges nap kiiktatása a naptárból. Az időeltérés oka a Gergely-naptár és az évszakokat meghatározó, a Föld Nap körüli keringését pontosan követő csillagászati trópusi év közötti minimális különbség összeadódása lesz.

Figyelmébe ajánljuk