Cyber hírek

  • 2001. szeptember 27.

Külpol

Átirányított kémműholdak Az amerikai kémműholdak pályáját úgy módosították, hogy Afganisztánra koncentráljanak, Bin Ládin és terroristacsoportja után kutatva. A rádió- és mobiltelefon-lehallgatásra specializálódott Sigint kémműholdakat éppúgy átirányították, mint a nagy felbontású képeket készítő Big Bird típusokat.
Az amerikai hírszerzés két, a közeljövőben felbocsátandó kereskedelmi műholdat is igénybe kíván venni.

n Lefényképezték az üstökösmagot Sikerült fényképeket készítenie a Borelly üstökös magjáról a Deep Space 1 nevű amerikai űrszondának, amely közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban hatolt be az üstökösmagot közvetlenül körülvevő kómába. Marc Rayman, a kaliforniai Pasadenában lévő irányítóközpont vezetője elmondta: szerencsére nem történt meg az, amitől féltek, azazhogy az űreszközt a magból kivágódó kisebb szikladarabok egyike hatalmas sebességgel eltalálja, és így tönkreteszi. A szonda 2200 kilométerre közelítette meg az üstökösmagot, és fekete-fehér, illetve infravörös tartományban is készített róla felvételeket. Emellett tudományos adatokat is továbbított a Földre a Borelly belső környezetéről. A találkozó bolygónktól 220 millió kilométerre történt, a Deep Space 1-et három évvel ezelőtt indították útjára, és elsődleges feladata tizenkét új űrtechnológiai eljárás kipróbálása volt. Miután ezzel végzett, két éve az irányítók a Borelly üstököshöz irányították, melynek lefényképezésével befejezte küldetését. A szonda hivatalos honlapja: nmp.jpl.nasa.gov/ds1/.

n Elektronikus közigazgatás Erzsébetvárosban Erzsébetváros önkormányzata Magyarországon elsőként teszi meg a szükséges lépéseket az intelligens kerület (e-kerület) és az elektronikus közigazgatás kiépítésére. A kerület célja, hogy az interneten közösségi találkozóhelyek, virtuális e-klubok alakuljanak ki, valamint rendelkezésre álljon az elektronikus kereskedelem minden vállalkozás számára, és a helyi vállalkozók hitelkártyás fizetéssel rendelkező internetes boltokat nyithassanak. Szabó Zoltán, a VII. kerület polgármestere szerint az elektronikus aláírás bevezetéséhez még számos jogszabály elfogadására van szükség, de az előkészületi lépések már most és szinte költségmentesen megtehetők. A kerületi közháló elsősorban a lakosságnak és a vállalkozásoknak, másodsorban a kerületbe látogatóknak, turistáknak nyújt az ügyintézéssel kapcsolatos, illetve információs szolgáltatásokat az interneten és a nyilvános terminálokon keresztül.

n Iszlamista lista Egy hacker nyilvánosságra hozta az iszlám szent háború harcosait Németországban toborzó, időközben a hálóról levett www.qoqaz.de hírlevelére feliratkozottak e-mail címeit - adta hírül az Index. A listára feliratkozott 532 iszlamista e-mail útján értesülhetett militáns társai akcióiról. Az első húsz előfizető között ott található a bahaji [at] tu-harburg [dot] de e-mail cím, melyet a 26 éves Szaid Bahadzsinak tulajdonítanak, aki a hamburgi műszaki főiskola hallgatója volt, és jelenleg szökésben van. A fiatalembert a terrorista csoport logisztikai vezetőjének tartják, a német nyomozók szerint ő szerezte az öngyilkos pilóták amerikai vízumát, és a búvóhelyül szolgáló lakást is ő bérelte. A www.symlink.ch fórumában nyilvánosságra hozott listára számos német egyetemről és főiskoláról iratkoztak fel a főként arab nevű felhasználók.

n Microsoft-szoftverek a felsőoktatásban A Miniszterelnöki Hivatal és a Microsoft Magyarország megállapodása értelmében háromszázötvenezer hazai felsőoktatási intézmény tanárai és diákjai juthatnak hozzá a legkorszerűbb Microsoft-szoftverekhez. A megállapodás szerint az összes magyarországi akkreditált állami, egyházi és magán felsőoktatási intézmény valamennyi nappali, levelező és esti tagozatos hallgatója és valamennyi főállású, illetve szerződéses oktatója használhatja a megállapodás tárgyát képező szoftvereket tanulási, oktatási és bemutató célokra az intézmény vagy saját számítógépén. A szerződés lehetőséget biztosít a termékek legális otthoni felhasználására is.

n Terrortámadás: adakozás az interneten A múlt heti katasztrófa óta megugrott az Egyesült Államokban a mobiltelefonok eladása. A romok alól és az eltérített gépek fedélzetéről szeretteiknek telefonáló emberekről szóló híradások sokakat vásárlásra késztettek. A VeriSign múlt szerdán leállította több olyan domain árverését, amelyek kapcsolatban álltak a World Trade Center katasztrófájával. A Register.com szintén szűri a támadással kapcsolatos domaineket, de csupán a név alapján nem távolít el egyet sem. Hat technológiai óriásvállalat, az Amazon.com, az AOL Time Warner, a Cisco Systems, az eBay, a Microsoft és a Yahoo online segélyalapot hozott létre az áldozatok családjának támogatására, a sebesültek ellátására, a romok eltakarítására és a mentésre. A segélyszervezeteknek, pénzalapoknak és vállalatoknak az első héten több mint 57 millió dollárt sikerült összegyűjteniük az interneten. Az adományozók fejenként átlag 30-50 dollárt ajánlottak fel többek között a Vöröskereszt (az Amazon és a Yahoo oldalán keresztül is), a September 11th Fund, a Twin Towers Fund, a WTC Police Disaster Relief Fund és a Survivors´ Fund of the National Capital Region javára. A keresőoldalak üzemeltetői szerint a terrortámadás hatására teljesen megváltozott a legkeresettebb kifejezések listája az interneten: a show-business sztárjaival, a sporttal és a számítástechnikával kapcsolatos kifejezésekre irányuló keresések alulmaradtak olyan kulcsszavakkal szemben, mint Uszáma bin Ládin, FBI, World Trade Center, Pentagon, Vöröskereszt.A Google.comon a legnagyobb számbeli növekedést a Nostradamus név érte el.

n Cyber dzsihád A Dispatchers nevű hackercsoport támadásokat intézett több afganisztáni és iráni kormányzati site ellen. Az FBI a megerősödött hackertevénységgel, illetvea Nimda nevű féregvírus megjelenésével kapcsolatbanfokozott biztonsági intézkedésekre inti a számítógépes rendszerekre felügyelő szakembereket.

n Magyar Office XP Megjelent a Microsoft Office XP irodai programcsomagjának magyar nyelvű változata. A dobozos termék Standard és Professional verziókban kapható. A Standard szoftvercsomagban a Word, Excel, PowerPoint és Outlook programok legújabb (2002 kódszámú) verziói szerepelnek, a Professional csomagban a fentiek mellett szerepel az Access adatbáziskezelő is.

n Másolásvédett CD Michael Jackson Rock Your World kislemezét a Sony az új másolásvédelmi technológiával dobta piacra, azaz számítógépek CD-lejátszójában nem lehet meghallgatni. A Macrovision SafeAudio eljárása miatt a CD-ROM-ok üres lemeznek érzékelik a plasztikarcú sztár új slágerét, így lemásolni vagy mp3-ba tömöríteni sem lehet a hagyományos módszerekkel.

n Börtön internetért Kínában egy jogi végzettségű televíziós szerkesztőt három év börtönre ítéltek, mert politikai cikkeket tartalmazó e-maileket küldött a barátainak. A dél-kínai Shaoyang bírái a vádlott ellen többek közt azt hozták fel, hogy külföldi "szerkesztőségi írásokat" töltött le az internetről, és továbbította őket.

n Transzatlanti epeműtét Két New York-i sebész távirányított epeműtétet hajtott végre egy francia asszonyon. A Zeus nevű robot segítségével Amerikából operálták meg a strasbourgi beteget, a műtétet két helyi sebész felügyelte, de nem kellett beavatkozniuk.

Figyelmébe ajánljuk