Cyber hírek

  • 2001. november 22.

Külpol

Harry Potter Megjelent az első Harry Potter-regényből készült,
A Grönland irányából Dél-Skandinávia felé tartó kisméretű ózonlyukban az ózonszint 60-70 százalékkal kevesebb a normálisnál, ám a jelenséget vizsgáló holland tudósok szerint ebben az évszakban Európában a Nap nem emelkedik olyan magasra a horizont fölé, hogy veszélyes mennyiségű ultraibolya sugárzás érhetné a földfelszínt. A jelenség mégis érdekes, mert úgy tűnik, hogy szokatlan légmozgások okozzák, nem pedig az ózon lebomlása, mint a Déli-sark felett. A műholdas mérések adatai szerint az elmúlt években kisméretű ózonlyukak rendszeresen feltűntek Európa felett. Az antarktiszi ózonlyuk mérete az idén nem érte el a tavalyi, 30 millió négyzetkilométeres rekordot: szeptember közepén 26 millió négyzetkilométeres kiterjedéssel tetőzött. A meteorológia mai állása szerint az ózonlyuk-problematika még évtizedekig eltarthat, ám a tendencia már pozitív: az ózont pusztító szennyező anyagok kibocsátásának drasztikus csökkentése érezteti hatását, és további ötven év elteltével helyreállhat a légkör természetes ózonszintje.

n Cyborgok a repülőtereken A viselhető számítógépeket fejlesztő Xybernaut olyan headsetet mutatott be a Las Vegas-i Comdex szakkiállításon, amely mobil arcfelismerést tesz lehetővé, és golyózáporban, üldözés közben sem esik le a közeg fejéről. A biometrikus eszközök gyártói fokozott erővel nyomulnak az idei Comdexen, hiszen a szeptember 11-i terrortámadás után jelentősen megélénkült a kereslet a csúcstechnológiát használó biztonságtechnikai megoldások iránt. Új színfolt az arc-, írisz- és ujjlenyomat-felismerő rendszerek palettáján a Xybernaut fejre illeszthető szerkezete, amely kamerával van ellátva, és drót nélküli kapcsolatban áll a hatóságok által már ismert arcokat tartalmazó adatbázissal. A kamera tömegben, félhomályban is működik, és találat esetén azonnal kiírja a miniatűr szemképernyőre a keresett személy adatait. A cég nem árulta el, kik rendeltek a termékből, az viszont biztosnak tűnik, hogy a cyborgkütyüvel felszerelt őrök hamarosan feltűnnek az amerikai repülőterek várócsarnokaiban. A rendszer kritikusai szerint az arcfelismerés 98-99 százalékos pontossága miatt sok lesz a hamis riadó, ráadásul rengeteg személyes adat kerül a hatóságok és magáncégek kezébe olyanokról is, akik társadalmilag cseppet sem veszélyesek.

n Házasságközvetítő oran-gutánoknak Az amerikai állatkertek szövetsége számítógépes adatbázist hozott létre, melynek segítségével könnyebb lesz párt találni az ország állatkertjeiben élő orangutánok számára. Az orangután-túlélési terv névre keresztelt szolgáltatás génállomány és életkor szerint elemzi a szóba jövő kombinációkat, és kiadja a legideálisabb párosításokat. Az amerikai állatkertek szövetségének reményei szerint a kezdeményezés segíthet megmenteni a kihalástól az orangutánokat.

n Bruce Lee újra forgat Egy dél-koreai producer bejelentette, hogy egy mozifilm erejéig feltámasztja az 1973 óta halott kungfusztárt. Az Egyesült Államokban elsőként filmszerepet kapott távol-keleti harcművészt néhány nagy grafikus teljesítményű számítógép alakítja majd az egyébként valós személyek által benépesített vásznon. Chul Shin, aki hazájában már 15 filmet forgatott, az új Bruce Lee-mozi főhősét egy saját fejlesztésű szoftverrel kívánja feltámasztani, méghozzá olyan színvonalon, hogy a mozilátogatóknak ne tűnjön fel a kungfusztár digitális volta. A verekedős jeleneteket a mester stílusában bunyózó harcművészekkel veszik fel, és háromdimenziós mozgásérzékelők segítségével alakítják számítógépes modellé. A digitális művész szövegét egy Bruce Lee-hez hasonló hangú színész szinkronizálja az élethű szájmozgás alá, méghozzá a sikeres világpiaci szereplés érdekében angolul - Lee egyébként a legtöbb filmjében eredetileg kantoni nyelven szólalt meg. A Dragon Warrior (Sárkányharcos) című alkotás 50 millió dolláros költségvetésből 2004-re készül el.

n Elektronikus szavazás A novemberi önkormányzati választásokon több amerikai megyében sikeresen tesztelték az elektronikus szavazórendszert. Canton, Rome és Houston lakói a Hart InterCivic eSlate nevű, kéziszámítógépre hasonlító készülékével adhatták le szavazataikat. Az eSlate színes kijelzője könnyen olvasható, képes több nyelven megjeleníteni a menürendszert, egyaránt kezelhető érintőképernyőjével vagy görgős választógombjával. A tervek szerint a jövő tavaszi választások során még megosztva alkalmazzák a régi, kártyás rendszert, a levélben beküldött szavazócédulák optikai feldolgozását és a villamosított szavazógépet. A jövő novemberi választásokra viszont már csak az utóbbi kettő marad használatban. Harry Potter és a bölcsek köve című számítógépes játék, amely PC-n, GameBoyon és PlayStationön is hozzáférhető. A számítógépes játékban a játékosok Harry Potter szerepét alakítják a Roxfort varázslóiskolában.

n Afrika online A Nemzetközi Távközlési Unió közleménye szerint immár az egész afrikai kontinensen hozzáférhető az internet, ugyanakkor a Szaharán túli afrikai területek átlépték a száz lakosra jutó egy telefonvonal küszöbértéket. A jelentés szerint amíg 15 éve csak Tokiónak több telefonvonala volt, mint az egész afrikai kontinensnek, ma Afrikában már kétszer annyi a telefonvonalak száma, mint a japán fővárosban.

n ICQ magyarul Az ICQ.hu oldalról letölthető frissítéssel az idáig angol nyelvű azonnali üzenőprogram magyar nyelven is elérhetővé válik. A szolgáltatás nem igényel újratelepítést, fontos azonban tudni, hogy a magyarosítás a legújabb ICQ 2001b kliensre vonatkozik. Az oldalt üzemeltető CovySoft a magyar változat bevezetésétől az ICQ felhasználói táborának gyors gyarapodását várja.

n Tarolt a Pac-Man A brit játékosok körében végzett felmérés szerint a Pac-Man lett minden idők legjobb játéka. A videojátékot Tohru Iwatani tervezte egy felszeletelt pizzától ihletve, és 1981-es megjelenésekor több mint százezer példányban kelt el. Az ötszáz megkérdezett 39 százaléka választotta a Pac-Mant abszolút kedvencének, amit a Sonic 17 százalékkal, a Super Mario 12 százalékkal és a Lara Croft 10 százalékkal követett.

n Nyomtatott fényforrás Arizonai kutatóknak hagyományos tintasugaras nyomtatóval sikerült önmagukból fényt kibocsátó műanyag lapokat előállítaniuk. A papírvékony műanyag lapok a hagyományos világításhoz fogyasztott energia töredékét használJák, olcsó szerves anyagból készíthetők, ezerszer vékonyabbak az emberi hajszálnál, és hússzor kevesebb energiát igényelnek, mint a fluoreszkáló fényforrások.

Figyelmébe ajánljuk