Cyber hírek

  • 2002. február 14.

Külpol

www.olympics.comn Salt Lake City 2002 Az olimpia online közvetítését ma már kevésbé gátolják a technikai akadályok, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a televízió-társaságokkal kötött szerződései - adta hírül az [origo]. ASalt Lake Cityben megrendezett téli olimpia élő közvetítése ugyanúgy hiányzik a világhálóról, mint másfél évvel ezelőtt a sydneyi játékok eseményei.
A korlátozás fennmaradása ellenére a NOB hozzáállásának változását jelzi a szervezet azon döntése, hogy az idei játékok online sugárzási jogát egy svájci társaság, a Television Suisse Romande mégis megkaphatta: a kevesek számára elérhető közvetítés célja a netesközvetítés (streaming)általános tesztelése, illetve annak vizsgálata, hogy az online anyagok hozzáférési jogai földrajzilag milyen módon korlátozhatók. A NOB azonban nem korlátozhatja azoknak a weboldalaknak a működését, amelyekről nagy mennyiségű információ szerezhető be az olimpiai mozgalom történetétől kezdve a Salt Lake Cityben induló sportolókra vonatkozó adatokig. A két hivatalos honlap gazdája az NBC amerikai televíziós társaság és a Microsoft tulajdonában álló MSNBC.

www.nbcolympics.com

www.teliolimpia.hu

www.origo.hu/sport/olimpia

www.index.hu/sport/teliolimpia

n Bekamerázott fókák Különös módszert eszelt ki a poláris jégsapka alatt élő halak megfigyelésére egy amerikai kutatócsoport: apró fejkamerákat szereltek néhány Weddel-fókára, amelyek táplálkozás közben adatokat szolgáltattak a tenger élővilágáról. Az antarktiszi jégtakaró alatt élő halakról keveset tudnak a biológusok: búvároknak vagy távirányított készülékeknek szinte lehetetlen feladat a lokális ökoszisztéma becserkészése. A fókáknak viszont ez a feladatuk, és kitűnően alkalmazkodtak hozzá: gyorsan mozognak a fagyos vízben, 700 méteres mélységbe is képesek lemerülni, és ösztönösen megkeresik a halcsapatokat. A kamera az állatok fején kapott helyet, a rögzítőegység pedig a háton kialakított neoprén zsebben. A kamera közel-infravörös fényt kibocsátó diódákkal van körülvéve, így teljes sötétben is képes felvételeket készíteni - az etológusok szerint az infravörös fény nem zavarja sem a fókát, sem a halakat. A videoanyag és a pozícióadatok kombinációja új információkkal szolgált az antarktiszi halak életmódjával kapcsolatban: a tápláléklánc alján elhelyezkedő ezüsthal például a beszűrődő fény intenzitásától függő mélységben tartózkodik, a ragadozó foghal pedig nem csak 500 méternél mélyebben él, mint ahogyan azt korábban gondolták. Mivel a 25 ezer dolláros felszerelést nem mindegyik lelkes fókaönkéntes hozta vissza a kutatóknak, az állatok jövőre GPS-nyomkövetőt is kapnak.

n Iszákosból nem lehet űrturista Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) nemrégiben hozta nyilvánosságra azt a kilencoldalas dokumentumot, amely azokat az igen szigorú követelményeket tartalmazza, amelyeket az űrturistajelölteknek teljesíteniük kell. A lehetséges űrturisták múltja és jelene egyaránt befolyásolhatja a kiválasztás szempontjait: a válogatás során kizáró ok a bűnözői múlt, a becstelen, botrányos életvitel. Nem válhat űrturista a kábítószer-élvezőkből és a megrögzött italozókból, illetve azokból, akik olyan társaság tagjai, amely rossz fényt vethet az űrállomásra, illetve a különböző űrkutatási központokra. A jövő űrturistáinak tudniuk kell angolul, és felkészülésük során Moszkvában és Houstonban is részt kell venniük kiképzésen. Charles Precourt, a NASA főűrhajósa szerint az űrturisták kiválogatásának szempontjai megegyeznek azokkal, amelyeket a washingtoni kormányzat alkalmaz bizonyos, nemzetbiztonsági szempontból kényes tisztségek betöltésénél. A NASA (www.nasa.gov) tavaly decemberig hevesen ellenezte az űrturizmus bevezetését a nemzetközi űrállomáson. n Britney lenyomta a futballbikákat Többen voltak kíváncsiak a popdíva, Britney Spears a Super Bowl amerikaifutball-döntő szünetében közvetített Pepsi-reklámfilmjére, mint magára a meccsre - legalábbis az interaktív, digitális televíziót kínáló TiVo (www.tivo.com) szerint, amely árgus szemmel vizsgálgatja előfizetői médiafogyasztási szokásait. A Super Bowl az év egyik legjelentősebb sporteseménye az Egyesült Államokban, amely világszerte kiemelkedő nézettségre számíthat, ezért a szünetben lezavart reklámspotok csillagászati áron kelnek el. A Super Bowl döntő továbbá gyakran kísérleti terepe új technológiáknak: emlékezetes, hogy tavaly a nézőterén tesztelték először a Visionics - a terrortámadások után fényes karriert befutott - FaceIt arcfelismerő rendszerét. Idén az interaktív, digitális televíziót kínáló, 280 ezer előfizetővel rendelkező TiVo állt elő egy érdekes adattal: tízezer előfizetőn végzett mérése szerint a meccs után többen tekertek vissza digitálisan a Britney által fémjelzett Pepsi-reklámra, mint a meccs bármelyik részére. A popdíva a lassításokban és a kikockázásokban - mert a TiVo rendszere ezt is rögzíti - is elvitte a pálmát, még a győztes gólnál is többet legeltették rajta a szemüket a nézők - adta hírül az Index.

n Előz a mobil 2002 első negyedévében a világon összesen egymilliárd mobiltelefon működik. Ezzel a mobiltelefónia megelőzi a vezetékest - jelentette be Genfben az ENSZ alá tartozó nemzetközi távközlési szervezet (ITU). 1993-ban még nem egészen 50 millió mobil üzemelt, szemben az akkori 600 millió vezetékes készülékkel. 1999-ben már félmilliárd mobiltelefon és 800 millió vezetékes telefon szerepelt a statisztikákban.

n Előz az otthon A Netsurvey piackutató cég szerint Magyarországon egyetlen év alatt 70 százalékkal bővült azoknak a felnőtteknek a száma, akik saját lakásukban tudnak kapcsolódni a világhálóhoz. Ezzel az internetes hozzáférés hely szerinti megoszlásában a munkahelyek és iskolák korábbi vezető szerepe megszűnt, mert majdnem utolérték őket az otthonok. Amíg ugyanis munkahelyükön és az iskolákban az internethez 550 ezren férnek hozzá, addig ugyanez a szám az otthonokban már közel 500 ezer.

n Fogamzásgátló SMS Egyre több lengyel nő iratkozik fel arra a rövid szöveges üzenetekkel operáló mobilszolgáltatásra, amely legtermékenyebb napjaikon figyelmezteti őket, hogy a szex nem kívánt terhességhez vezethet. A kilencven százalékban római katolikus lengyelek között kevéssé népszerű fogamzásgátlási módszer a tabletta vagy az óvszer - szemben a naptármódszerrel, amely bebetonozta magát a toplista első helyén.

n Európai ózonlyuk Európa fölött harminc százalékkal volt vékonyabb az ózonréteg február első hetében, és ezek az időszakos ózonlyukak egyre gyakrabban megjelennek - állítják az Európai űrügynökség (ESA) kutatói. Bár a jelenség mindössze néhány napig tartott, ez idő alatt a tiszta égbolt veszélyes UV-sugárzással fenyegette az embereket.

n Palackozott jéghegy Kanada után nemsokára már Nagy-Britanniában is kapható lesz a Borealis néven forgalmazott, jéghegyből olvasztott üdítő. A nedű literje várhatóan 1,2 fontba (473 forintba) kerül majd.

Figyelmébe ajánljuk