Cyber hírek

  • 2002. február 28.

Külpol

Galaktikus ütközés Zavarba hozta a csillagászokat az NGC 4622 névre hallgató galaxis, mert forgómozgása felrúg minden ismert szabályt. A csillagrendszer 111 millió fényévre található a Földtől, a Kentaur csillagképben.
A Hubble űrteleszkóp 2001 májusában készített felvételei szerint a galaxisnak két olyan kinyúló külső karja van, amely az óramutató járásával ellentétes irányba mutat. A tudósok feltételezése szerint a jelenség mögött galaktikus ütközés állhat.

n Robotriporter Internetről vezérelhető, napelemes haditudósítót épített Chris Szentmihalyi, az MIT Media Lab magyar származású professzora - adta hírül az Index. A marsjáró mintájára készült szerkezetet olyan háborús övezetekbe szeretné küldeni, ahová hús-vér újságírók nem juthatnak el. A korábban lemezlovas robotot is konstruáló mérnöknek nem tetszik a Pentagon pr-stratégiája: a kilencvenes évek eleje, a granadai invázió óta az újságírók nem tehetik be a lábukat a forró zónákba, "a CNN előcenzúrázott tudósításai pedig nagyjából annyira objektívek, mint a Rambo III" - állítja a konstruktőr. Ezért a NASA Mars Pathfinderének mintájára haditudósító robotot tervezett, amelyet a hadügyminisztérium által tiltott háborús zónákba szeretne küldeni, hogy pártatlanul tájékoztassa a közvéleményt. Az Afghan Explorer névre keresztelt szerkezet civilizálatlan és urbanizált területeken is működőképes: napelemmel táplálkozik, műholdas kapcsolatban áll az irányítóközponttal, szoftverei révén azonban nagyfokú önállóságot élvez. A képek, mozgóképek és hangok gyűjtésén és továbbításán túl interakcióba léphet a helyi lakossággal, és távinterjú is készülhet a közvetítésével. A robot nyaka négy láb magasra nyújtható, így álló felnőttekkel is készíthet interjút. További részletek: compcult.media.mit.edu/afghan_x/

n Plüss Testvér Mackónak álcázott robotok figyelik a japán nyugdíjasokat a Matsushita Electrics által létrehozott nyugdíjasotthonban. A Panasonic márkáról ismert japán nagyvállalat 106 férőhelyes nyugdíjasotthont alapított Oszaka egyik külvárosában, Kourienben, hogy nyugodtan kísérletezhessen a leendő lakókkal. A mikrokomputert rejtő plüssállat beszédfelismerő rendszere segítségével figyeli az elhangzott kérdésekre érkező válasz idejét, és hogy a rábízott személy mennyi idő alatt végez el különböző feladatokat: kiugró eltérések esetén riasztja a személyzetet.

n Anthraxgyógyszer képernyővédővel Négy hét alatt 3,5 milliárd molekulából közel háromszázezer potenciális hatóanyagot választott ki a lépfene gyógyítására az Oxford Egyetem és a United Devices képernyővédője, amelyet közel 1,35 millió számítógép-tulajdonos futtat. A tudósok elégedettek, az önkéntesek egy része azonban sérelmezi, hogy nem értesítették őket arról, hogy az eredetileg rákgyógyszereket tesztelő alkalmazást (lásd: Filantróp processzorok, Magyar Narancs, 2001. augusztus 9.) ideiglenesen lépfenére állították át. Jelenleg csak egyetlen módszerrel lehet kezelni a lépfenét: nagy dózisú antibiotikumokkal. Ez azonban csak akkor hatásos, ha a fertőzést korán felismerik, ráadásul a baktérium gyorsan rezisztenssé válhat az alkalmazott antibiotikummal szemben.

n Fogmosás helyett génmanipuláció Amerikai kutatók olyan génmanipulált baktériumot hoztak létre, amely kiszorítja a fogszuvasodást okozó rokonát a szájüregből, ugyanakkor nem termel káros savakat. A floridai egyetem kutatói a korai nyolcvanas évek óta kísérleteznek a szájüregben tanyázó Streptococcus mutans nevű baktériummal, amely a lyukas fogak 85 százalékáért felelős: tejsavvá alakítja a cukrokat, ami kikezdi a fogzománcot. A dr. Jeffrey Hillman által vezetett kutatócsoport emberek százainak szájából vett baktériummintát, és a szorgos gyűjtőmunka hamarosan meghozta eredményét: az egyik izolált szájbaktériumtörzsről kiderült, hogy egy olyan toxint termel, amely igen hatékonyan pusztítja az S. mutánst. Sajnos azonban ez a törzs is termelt tejsavat. A kilencvenes évek közepére azonban a géntechnológia fejlődése meghozta a továbblépés lehetőségét: a toxintermelő törzsből a kutatók kiiktatták a tejsavtermelésért felelős gént, így olyan törzset kaptak, amely kiszorítja a vad típusú S. mutánst, és nem termel tejsavat. A törzzsel öt éve folynak az állatkísérletek, a kísérleti patkányoknak egy kezelés elég volt ahhoz, hogy örökre megállítsa a fogak romlását száj-üregükben.

n Rasszista számítógépjátékok Az antiszemitizmus ellen küzdő Anti-Defamation League (www.adl.org) nagy felzúdulást keltő jelentést hozott napvilágra, mely szerint az amerikai neonácik az internetről letölthető rasszista számítógépjátékok dömpingjével igyekeznek befolyásolni az ifjúságot. A szervezet figyelmét mind közül a legfejlettebb neonáci gyilkolós játék, az Etnikai tisztogatás keltette fel, amelyet a poén kedvéért január 21-én, a Martin Luther King-napon dobott piacra a fehér szuprematista Nemzeti Szövetség (www.natvan.com). A nyílt forráskódú játékmotorral készült Etnikai tisztogatás urbánus környezetbe transzferálja a választhatóan KKK-csuklyás vagy skinhead főhőst, akinek feketéket és latinokat kell halomra lőnie, mielőtt alámerülne a metróban, hogy ott a legyilkolt zsidókon átgázolva eljusson vezérükig, Ariel Sharon izraeli miniszterelnökig. Egy másik rasszista amerikai szervezet, a Teremtő Világtemploma (www.wcotc.com) több koncentrációstábor-szimulátort, és a Wolfenstein nácibarát átiratát kínálja letöltésre, míg egy nebraskai holokauszttagadó (www.nazi-lauck-nsdapao.com) többek között egy SA-Man című Pac-Man átiratot promotál.

n Fosztogatják a Kozmológiagépet Februárban immár negyedik alkalommal törtek be ismeretlenek az Anglia legnagyobb egyetemi szuperszámítógépét működtető durhami Számítógépes Kozmológia Intézetbe. A csillagászok szerint nem valószínű, hogy eredeti rendeltetésüknek megfelelően, az univerzum evolúciójának modellezésére használják majd a gépből kiszerelt értékes alkatrészeket, amelyek nukleáris fegyverek fejlesztéséhez is elegendő számítási teljesítményt nyújtanak.

n Többgenerációs űrhajó Egy csillagközi útra induló többgenerációs űrhajó legénysége akkor lehet hosszú távon genetikailag is életképes, ha a létszám meghaladja a 160 főt - számították ki amerikai kutatók. Ezt a kisebb falunak megfelelő létszámot a szaporodás elodázásával meg lehet felezni.

n Átlátszó alumínium Drezdai kutatók kifejlesztették az alumínium áttetsző, páncélkeménységű változatát. A Fraunhofer Intézet kutatói 1200 fokon hevített alumíniumszemcsékből állították elő a speciális keménységű anyagot. Egy 10 négyzetcentiméteres, átlátszó, mindössze 400 gramm tömegű alumíniumlemez háromszor erősebb, mint az egy centiméter vastagságú edzett acéllap.

n Szemmozi Az amerikai Microvision kifejlesztett egy miniatűr kijelzőt, amely közvetlenül a szembe vetíti a képét. A minimonitor kéziszámítógépek és harmadik generációs mobiltelefonok kiegészítője lehet, amint éretté válik a szériagyártásra. Ez a Microvision szerint másfél-két éven belül várható.

Figyelmébe ajánljuk