Cyber hírek

publikálva
2002/34. (08. 22.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Sulinet Átfogó informatikai fejlesztési program indul jövőre azzal a céllal, hogy valamennyi iskolában hozzáférjenek a számítógéphez a diákok - közölte Magyar Bálint oktatási miniszter a kismarosi SuliNet táborban. A Fidesz-kormány időszakában a fejlesztés üteme lelassult, de ma így is mintegy 2300 tanintézetben internetezhetnek iskolai számítógépen a gyerekek.n Kábítószeres majmok Ezerlábú ördöggel cimborál Dél-Florida állatvilága, mivel a régióban elszaporodtak a hallucinogén állatok.

Az anadenobolus monilicornis, amely egyike a körülbelül tízezer ismert ezerlábúfajnak, Dél-Afrikából vagy a Karib-szigetekről származó gyümölcsösládákban érkezett Amerikába. A különös ezerlábúak megjelenéséről először Sian Evans, a dél-miami DuMond természetvédelmi park (www.dumondconservancy.org) igazgatója adott hírt, miután a helyi makipopuláció félórás delíriumokkal kezdte szórakoztatni a betérőket. Hoffman vizsgálatai kiderítették: az idegenszívű ezerlábúak fokozatosan kiszoríthatják az őshonos fajt, mivel mozgásuk és szaporodásuk gyorsabb, és bár pszichotróp jellegük vonzza a természetes ellenségeket, a DuMond park négyfős makicsaládjának egy ezerlábú elegendő volt a betépéshez. Az emberhez közelebb álló főemlősök étrendjének vizsgálatából már korábban kiderült, hogy a csimpánzok és a gorillák váratlanul kiterjedt tudással bírnak a szubsztanciák terén. Afrikában a csimpánz rámászik a kólafára, hogy a koffein és theobromin tartalmú kóladiótól felfrissülten hülyéskedhessen az erdőben. Az Egyenlítői-Guinea őserdeiben élő csimpánzok és gorillák szívesen falnak egy kis alchornea floribunda vagy alchornea cordifolia gyökeret. Az erős izgalmi állapotot, később halálos depressziót okozó növényt a helyiek a gyakorta láthatatlan dolgok elől menekülő gorillák nyomán fedezték fel. A kutatások kiderítették, hogy az emberszabású majmok egy-egy átmulatott nap után a tabernanthe iboga gyökereivel detoxikálják magukat.

n Sztár lett, mert beszívott Néhány nap alatt online sztár lett az Apple új, Microsoft-fikázó reklámkampányának (www.apple. com/switch/) egyik szereplője. Az Apple kampánya olyan felhasználókat mutat be, akik csalódtak a Windows operációs rendszerrel működő PC-ben, és áttértek Macintoshra. A tizenéves Ellen Feiss igazi kultstátust vívott ki magának, mivel a spotban, ahol elmeséli, hogyan fagyott le a papa windowsos PC-je, beszéd közben furcsán imbolyog, össze-vissza mosolyog, és gyanúsan vörösek a szemei: online fórumokban azonnal megindult a vita, hogy Ellen tényleg be volt-e állva. Rövid időn belül megjelentek a rajongói oldalak is - például az ellenfeiss.net vagy az Ellen fan club (ellenfeiss.gloriousnoise.com), némelyiken Ellen képével díszített relikviákat is árulnak. A könnyű kábítószerek merev tiltása és fogyasztásuk elterjedtsége közötti szakadék többek között azt vonja magával, hogy az ilyen kikacsintások rendkívül népszerűvé tudnak tenni egy reklámot - vonta le a tanulságot az Index.

n Alvás helyett tabletta Szakértők szerint aggodalomra ad okot, hogy az eredetileg narkolepszia (napközbeni alvásroham) és más alvászavarok kezelésére használt modafinilt egyre többen használják recept nélkül, serkentőszerként. A szert Amerikában Provigil néven forgalmazzák 1998 óta. Klinikai tesztek alapján elképzelhető, hogy az Alzheimer-kór, a depresszió, a figyelemhiány és az öregkori memóriazavarok gyógyításában is hatásos lehet. A készítmény megszünteti az álmosságot és fokozza a koncentrálóképességet, használatával akár napokig ébren lehet maradni. Az Egyesült Államokban viszonylag könnyű hozzájutni a szerhez, így vizsgázó diákok és szórakozni vágyó fiatalok is előszeretettel fogyasztják. A gyártók szerint a szernek nincsenek mellékhatásai, egyes szakértők azonban aggódnak a készítmény nem előírásszerű alkalmazása miatt; az állatkísérletek során viszont kiderült, hogy a hosszú távú alvásmegvonás jelentősen csökkenti az immunrendszer védekezőképességét.

n Pszichotróp rekord Negyven évvel ezelőtt két amerikai pszichiáter beadta a történelem legnagyobb LSD-adagját - elevenítette fel a rekordkísérletet az Origo. A hatvanas évek elején, megrészegülve az LSD tudatmódosító képességeitől, az Oklahoma Egyetem kutatói elhatározták, hogy új módszert eszelnek ki a szer vizsgálatára. Vizsgálataikhoz a helyi állatkert gondozójának segítségét kérték, aki nagylelkűen felajánlotta Tuskó, a 3200 kilós, 14 éves hím szolgálatait. Pazarlás lenne az elefántnak a kelleténél kevesebbet adni, vélekedtek a tudósok, ezért úgy döntöttek, hogy Tuskó 297 milligrammot kap. Ekkora mennyiség elégséges ahhoz, hogy 3000 ember órákon át - a kutatók kifejezésével élve - "jelentős szellemi zavarokat mutasson", és ezzel a dózissal megdöntötték a legpotensebb pszichoaktív anyag egyszeri adagját. Augusztus 3-án reggel 8 órakor egy injekciós puska segítségével belőtték Tuskót: az elefánt dülöngélni kezdett, öt perc múlva trombitált még egyet, összeesett, defekált, és epileptikus állapotba merült. Valamivel több mint másfél óra után Tuskót halottnak nyilvánították. A kutatók mégis pozitív tanulságot vontak le a nyilvánvaló kudarcból: "Felismerésünk, mely szerint az elefánt egyértelműen erősen érzékeny az LSD hatásaira, értékesnek bizonyulhat az afrikai elefántállomány irányításának munkálataiban."

n Popturista Folytathatja felkészülését a harmadik űrturista címre pályázó Lance Bass (23), az amerikai N´Sync popegyüttes tagja. Az amerikai és az orosz félnek sikerült megegyeznie a 20 millió dolláros útiköltség kifizetéséről. Ha a repülés megvalósul, ő lesz minden idők legfiatalabb űrhajósa: a rekordot a szovjet German Tyitov tartja, aki 1961 augusztusában 25 évesen repült.

n Kínai űrhajós Kína bejelentette, hogy folynak a Shenzhou űrkapszula negyedik - és talán utolsó - kísérleti kilövésének előkészületei. Ezt a szerkezetet szánják arra, hogy ötödik útján a világűrbe segítse a kontinensnyi ország első űrhajósát. A kínai állami média szerint a negyedik próbaindítás még az év vége előtt megtörténhet.

n Hackerek A NASA nyomozói gőzerővel kutatnak a tolvajok után, akik meglovasították a következő generációs, többször felhasználható űrjármű titkos terveit. Egy RaFa nick- néven ismert hacker 15 oldalas prezentációt töltött fel egy weboldalra a dokumentumokból, közöttük a részletes mérnöki rajzokkal.

n Cenzúra A Yahoo internetes portál arról biztosította a kínai kormányt, hogy az utóbbi által károsnak vagy az államra veszélyesnek ítélt tartalmakat a jövőben nem engedi megjelenni. Beleegyezésével a Yahoo azt kockáztatja, hogy társtettessé válik az emberi jogok megsértésében - figyelmeztetett az amerikai központú Human Rights Watch.

n Gyász Négyéves korában elhunyt a világ leghíresebb transzgenikus élőlénye, Alba, a világító nyúl. A medúzagénnel módosított, enyhén fluoreszkáló nyúllal kapcsolatban korábban azért alakult ki vita, mert létrehozása egy képzőművész, Eduardo Kac ötlete volt.

publikálva
2002/34. (08. 22.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...