Cyber hírek

  • 2002. augusztus 29.

Külpol

Mamutpark Egy Szibériában talált mamut fagyott maradványai segítségével támasztanák fel a tízezer éve kipusztult fajt japán tudósok. A kutatók elsősorban az állat heréit szeretnék megszerezni, mert a konzerválódott spermával megtermékenyíthetnének egy indiai elefántot, de klónozásra is fel lehetne azt használni.
Az életre keltett mamutot a jégkorszak élővilágát bemutató vadasparkban helyeznék el.

n Oroszország megvédi hackereit Az orosz kémelhárítás azzal vádol egy FBI-ügynököt, hogy kelepcébe csalt két orosz programozót, azzal a céllal, hogy később az amerikaiak betörhessenek az orosz titkosszolgálat számítógépes hálózatába - írja az ITTK hírlevele. Az orosz titkosszolgálat azért kezdeményezte az eljárást Michael Schuler FBI-ügynök ellen, mert tudomásuk szerint Schuler csellel vett rá két, általa "verbuvált" cseljabinszki hackert, hogy azok szigorúan titkos orosz biztonsági kódokat fejtsenek meg. Az FBI embere állítólag még 2000-ben egy amerikai céghez hívta dolgozni Vaszilij Gorskovot és Alekszej Ivanovot. Ott aztán próbára tették tudásukat: a hackereknek amerikai bankok hálózatába kellett betörniük, biztosítva az ügyfelek bankszámláihoz való hozzáférést. Az amerikaiak pedig ezután a programozók által használt módszert rendkívül fontos jelszavak megfejtésére és az orosz szerverek feltörésére használták fel. A két férfit az Egyesült Államokban tartóztatták le, illegális hackertevékenység vádjával. Az orosz titkosszolgálat sajtóirodája élesen bírálta az FBI akcióját, mondván, ha az orosz programozókat a "hackelés terén szerzett tudásuk felmérése" ürügyén sikeresen kihasználták, az azt jelenti, hogy az Egyesült Államok a későbbiekben is felhasználhatja az így megszerzett illegális módszereket, hogy hozzájusson Oroszországgal vagy más országokkal kapcsolatos információkhoz.

n A klónhús ehető Az állatok genetikai manipulációja komoly kockázatot jelenthet a környezetre, és kellő ellenőrzés híján az ember egészségére is - állapította meg az amerikai tudományos akadémia jelentése, amely szerint a jelenlegi szabályozás nem eléggé összehangolt, és talán elégtelen is. A jelentés óvatosságra int, de nem utasítja el a klónozást vagy a génmanipulációt, sőt az akadémiai bizottság tagjai felhívták a figyelmet az állati biotechnológia potenciális előnyeire is, így az olcsó, egészségesebb élelmiszerekre, valamint új gyógyszerekre, amelyek életeket menthetnek meg. A tudósok úgy foglalnak állást, hogy a genetikailag módosított állattól származó hús, tej, tojás, ha nem kezelik helyesen, árthat az ember egészségének. A klónozott állatokból készült termékek fogyasztásával kapcsolatban úgyszólván semmi okot nem találtak a riadalomra, és úgy ítélték meg, hogy azok nagy valószínűséggel biztonságosak. A bizottság legsúlyosabb aggodalmai környezetvédelmi jellegűek. A genetikailag módosított állatok a vadon élő fajokat veszélyeztethetik, különösen a genetikailag módosított halak és rovarok, amelyek könynyen elszabadulhatnak, és szaporodásnak indulhatnak.

n Bolygóközi internet A Colorado állambeli Telluride Tech Fesztiválon a világháló létrejöttében elévülhetetlen érdemeket szerzett Tim Berners-Lee és Vinton Cerf egyaránt tiszteletét tette - adta hírül az Index. Mindketten nagyszabású terveken dolgoznak mostanság: a webet kiagyaló Berners-Lee a szemantikus weben, a hálózat alapját jelentő TCP/IP protokollt (másodmagában, Robert Kahn társaságában) megtervező Cerf az űrkommunikációt "földközelbe hozó" interplanetáris interneten (IPN). Szerencsés egybeesés: a NASA kutatói éppen az azonos rendeltetésű Mars- hálózat lehetőségeit tanulmányozzák. Utóbbi mikroműholdakból és egy, esetleg több, nagyobb, a hálózatokat összekötő Mars-relé-szatellitből állna. Ha a bolygó körüli rendszert kiépítik, az űrhajóknak a jelenleginél lényegesen kevesebb kommunikációs eszközre lesz szükségük, ami azt eredményezi, hogy kisebb járgányok szintén útra kelhetnek, a "testesebbek" viszont több, a tényleges tudományos célokat szolgáló műszert szállíthatnának. Az interplanetáris internetben rejlő lehetőségek túlmutatnak az expedíciókon. Cerf terveiben űrállomásokon, Holdon, Marson, más bolygókon, a naprendszer egyéb régióiban szintén, a földi s az összes többi hálózattal átjárókon keresztül kapcsolatban álló hálózatok szerepelnek. Jövőre két Mars-járót bocsátanak útra - Cerf és csapata rajtuk teszteli majd az IPN-t.

n Bloggolásért rúgták ki az újságírót Egy amerikai újságírónak távoznia kellett állásából, amiért online naplót vezetett - adta hírül az Origo. Felettese szerint a bloggolás összeegyeztethetetlen a médiában való szerepléssel. Steve Olafson 16 év után kényszerült távozni a Houston Chronicle című napilaptól, miután fény derült rá, hogy internetes naplójában (weblog, blog) személyes véleményét olyan témákkal kapcsolatban is kifejezte, melyek munkájával kapcsolatban álltak. Honlapján Olafson - Banjo Jones néven - közéleti, sporttal kapcsolatos és politikai híreket kommentált, "médiafigyelőként" pedig sok esetben könnyed hangvételben kritizálta a média szereplőit, illetve országos és helyi sajtóorgánumokat. Olafson több mint egy évig írta weblogját, egészen az idei júliusig, amikor is az egyik - szintén Olafson célkeresztjébe kerülő - helyi lap szerkesztője értesítette felettesét Banjo Jones és a The Brazosport News (brazosportnews.blogspot.com)nevű honlap létezéséről. A főszerkesztő kifejtette, hogy egy vezető napilap munkatársánál az efféle gonzo-újságírás - még ha nem is valódi névvel - nem engedhető meg.

n Gyémánttemetés Egy chicagói cég által kifejlesztett eljárás alkalmazásával csupán hetek kérdése, hogy az elhunytak földi maradványaiból igen jó minőségű ipari gyémánt készülhessen. A vállalkozás vezetője szerint a drágakövek minősége nem marad el a Tiffany´s ékszerüzletben kaphatókétól, ráadásul segítségükkel a gyászoló hozzátartozók mindig közel érezhetik magukhoz eltávozott szeretteiket.

n Bor-DNS Francia kutatóknak sikerült felrajzolniuk a frissen szüretelt bor DNS-térképét. A felfedezéstől azt várják, hogy a jövőben hasonló vizsgálatokkal sikerül majd különbséget tenni az igazi és a hamisított bor között. A módszerek fejlesztésével lehetőség nyílhat arra, hogy a boltok polcairól levett bármely borral végzett ellenőrző vizsgálatok kimutassák, igazi vagy hamisított borról van-e szó.

n Pollen-SMS A PollenSMS szolgáltatásra regisztráló mobilosok rendszeresen kaphatnak telefonjukra értesítést az éppen virágzó növények virágporainak koncentrációjáról az ÁNTSZ heti frissítésű adatai alapján. A szolgáltatás személyre szabott: a www.pollensms.hu honlapon mindenki beállíthatja, hogy az ország mely területére, mely növények pollenadataira kíváncsi.

n E-útikönyv Hazai fejlesztőcsapat által készített elektronikus útikönyv került a Pocket PC Magazine idei szoftvertoplistája Best Guide (legjobb útikönyv) kategóriájának jelöltjei közé. Az Objection Kft. által publikált angol nyelvű, Párizst bemutató e-könyv újszerűsége, hogy a számos webes hivatkozás mellett térképrészleteket is tartalmaz, amelyek közvetlenül a szövegből is elérhetők és nagyíthatók.

Figyelmébe ajánljuk