Cyber hírek

  • 2002. november 7.

Külpol

Elektronikus tankönyvpályázat Pályázatot ír ki az Educatio Kht. a digitális tananyagok fejlesztésének támogatására.
A következő két évben az Educatio Kht. szakmai irányítása mellett olyan digitális adatbázist akarnak létrehozni, amely teljes körűen felöleli a közoktatási tananyagot. A létrehozandó adatbázis célja, hogy minden elemében leképezze mind a tíz műveltségi területet, és segítse az online tanulás elterjedését.

n A Cassini első felvétele a Szaturnuszról A Cassini amerikai űrszonda elküldte első, az égitesttől 285 millió kilométer távolságban készült fényképfelvételét tulajdonképpeni úti céljáról, a Szaturnusz óriásbolygóról - adta hírül az MTI. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA (www.nasa.gov) által pénteken közzétett színes felvétel az égitest déli féltekéjét, valamint a fölötte lévő gyűrűrendszert mutatja. A Szaturnusztól balra fenn egy apró pont, azaz a bolygó legnagyobb holdja, a Titán is látható, amely ugyancsak a nemzetközi tudományos kutatási program egyik célobjektuma. Az 1997-ben fellőtt űrszonda 2004 júliusában érkezik meg a Szaturnuszhoz, ezt követően az égitest körüli pályára állva kezdi meg magának a Szaturnusznak, valamint gyűrűrendszerének és holdjainak a vizsgálatát. A vállalkozás legizgalmasabb szakasza várhatóan 2005. január közepén következik el. Ekkor az európai fejlesztésű Huygens szonda leválik a Cassiniról, és célba veszi a Naprendszer egyik legtitokzatosabb holdját, a Titánt, amely narancssárga, még a Földénél is sűrűbb légkörbe burkolózik. A tervek szerint a szonda behatol ebbe a "szmogba", és mintegy két és fél órán át ereszkedik le a Titán felszínére, közben mér, anyagmintákat gyűjt és fényképez. Ezt követően sima leszállást kísérel meg, és ha ez sikerül, a Titán lesz a Hold, a Mars, a Vénusz és az Eros kisbolygó után az ötödik égitest, amelyre ember alkotta szerkezet épségben eljutott.

n Civilek a Bush-kormány ellen Az Amerikai Polgári Szabadságjogi Szervezet (ACLU, www.aclu.org) és több más csoport perbe fogta az amerikai kormányt, amiért az szeptember 11-ét követően kiterjedt megfigyeléseket folytatott - adta hírül az ITTK Privacy hírlevele az SF Gate nyomán. A pert indító szervezetek (ACLU, Electronic Privacy Information Center, American Booksellers Foundation for Free Expression, illetve Freedom to Read Foundation) a szeptember 11-i támadások nyomán felerősödött igazságügy-minisztériumi megfigyelési tevékenységek kapcsán olyan információkra tartanak igényt, melyekből kiderülne, hogy a kormány miként folytatott adatgyűjtést a könyvtárakban, könyvesboltokban és internetszolgáltatóknál. A perre egy évvel azt követően kerül sor, hogy Bush elnök aláírta a USA Patriot Act nevű törvényt, amely az esetleges későbbi terrortámadások megelőzése végett kiszélesítette a kormányzat megfigyelési-lehallgatási jogkörét. A kereset szerint az igazságügy-minisztérium nem szolgáltatott információkat a Patriot Act azon részeivel kapcsolatosan, amelyek nyilvánvaló és komoly következményeket vonnak maguk után az egyének magánszférához való jogára és a szólásszabadságra nézve. A csoportok azzal kapcsolatban is információkra tartanak igényt, hogy az igazságügyi minisztérium az elmúlt évben hány alkalommal folytatott különféle megfigyelési tevékenységeket. Az igazságügy-minisztérium szerint az adatok titkosak. (Lásd még: Szükségállapot, MaNcs, 2001. szeptember 27.; Az egér füle, MaNcs, 2002. július 4.)

n Antianyag-meghajtású űrhajó A NASA fejlett elképzelések kutatóintézete (NIAC, www. niac.usra.edu) megbízásából Steve Howe kutató azon dolgozik, hogy megteremtse az antianyag-hajtómű elméleti alapjait - adta hírül az Index. Az általa készített tanulmány szerint úgy lehetséges eljuttatni az űreszközöket belátható időn belül a Naprendszer határára és azon túlra, ha antianyag-sugarat és kis méretű űrvitorlát alkalmaznak. A Nap legtávolabbi bolygója tőle 40 csillagászati egységre kering (1 csillagászati egység egyenlő a Nap-Föld távolsággal), és körülbelül 250 csillagászati egységre található az üstökösökből álló Oort-felhő. Az emberkéz építette leggyorsabb űrszondák, a Pioneer 10 és a Voyager 1 és 2 még hosszú évtizedekig nem jutnak ilyen messzire: 25 évvel a fellövése után a Voyager 1 most érte el a 77 csillagászati egység távolságot, emlékeztet a Space.com. Howe célja az, hogy az antianyag-meghajtással tíz éven belül 250 csillagászati egység távolságra lehessen jutni. Ezzel a gyorsítással a szonda óránként 416 ezer kilométeres, másodpercenként 116 kilométeres sebességet érhetne el alig négy hónap alatt.

n Ûrfényképek az Etnáról A NASA Terra műholdja (earthobservatory.nasa.gov) által készített nagy felbontású űrfelvételekből kiderül, hogy a múlt héten kitört szicíliai tűzhányóból, az Etnából feltörő füstoszlop már több száz mérföld hosszan kígyózik dél felé, hamut szórva Észak-Afrikára. Cataniában, amelyet az Etna 1669-es kitörése szinte a földdel tett egyenlővé, bezárták az iskolákat és a repülőteret, és a város lakói maszkokkal és ernyőkkel felszerelve lépnek csak ki az utcára, ahol sűrű pelyhekben esik a hamu. Történelmi források először Kr. e. 1500-ban említik az Etna kitörését, s bár a vulkán szinte folyamatosan morajlik, kitörést legutóbb 1992-ben regisztráltak.

n Madárper Az Európai Bizottság beperli Ausztria kormányát több védett madárfaj kilövésének engedélyezése miatt. Az Európai Unió érvényes rendelkezései számos vadon élő madárfaj vadászatát tiltják, s egy ellenőrzés során kiderült, hogy Ausztria túl sok kivételt tesz a vadászati engedélyek kibocsátása során. Az osztrák illetékes hatóságok azzal érvelnek, hogy a védett madárfajok ellenőrzött vadászatával a kisebb testű madarak és kisállatok védelmét kívánják biztosítani.

n Patkányvakítás Egy állatkísérletben bebizonyosodott, hogy a kínai éttermek és a konzervipar által előszeretettel használt nátrium-glutamát nagy koncentrációban való fogyasztása maradandó látáskárosodást okoz. Japán kutatók 20 százalékos töménységben alkalmazták hat hónapig, és az ilyen diétán tartott patkányok retinája 75 százalékkal lett vékonyabb, mint szerencsésebb társaiké.

n Siketfajd-visszatelepítés A siketfajdok visszatelepítésével próbálkoznak az ´rségi Nemzeti Park munkatársai. Ha az első tenyészpár tartása sikerrel jár, újabb példányokat szereznek be. Magyarországon a siketfajd az 1960-as évek közepéig őshonosnak számított, az ´rségben két-háromszáz példány is élt, utolsó egyedeik fészkelését 1965-ben figyelték meg a Vend-vidéken.

n Szexdomain Dél-Koreában 58 ezer jelentkezést regisztráltak az újonnan szabaddá tett sex.co.kr internetcímért. A cím magasan a legnépszerűbbnek bizonyult azon 8 ezer cím közül, melyeket most lehet regisztrálni: egy szakértő becslése szerint a domainnév jövőbeli birtokosa évi százmillió forintnak megfelelő nagyságrendű bevételhez juthat.

Figyelmébe ajánljuk