Cyber hírek

  • 2003. január 16.

Külpol

Az év játéka A Gamer Online (www.gameronline.hu) megjelentette a tavalyi év legjobb számítógépes játékainak listáját. Az olvasók szavazatai alapján kialakult sorrend szerint a Grand Theft Auto 3 lett a legjobb játék és akciójáték, ez kapta a legnagyobb játékélményért, valamint a legjobb zenéért és hangért járó szavazatok többségét.
Az Unreal Tournament 2003 a legszebb grafikáért kapott elismerést, és ez lett a legjobb FPS is.

n Letölthetők Kertész Imre művei Digitális formátumban Kertész Imre több regénye tölthető le ingyenesen a Neumann-ház honlapjáról. A művek e-book alakban is hozzáférhetők. A www.neumann-haz.hu weboldalra a Nobel-díjas író hét műve - köztük a Sorstalanság - került fel. A hozzáférés megkönnyítése érdekében az oldal szerkesztői több formátumot, így Acrobat Reader (.pdf), .html és elektronikus könyv (.lit) fájlokat helyeztek el. A Neumann-ház honlapjáról letölthető fájlokat szerzői jog védi. Sok más magyar író és költő kötetei mellett Kertész műveimegtalálhatók a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) weboldalán is. A könyveket közzétevő Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ 1997-ben alakult, a közhasznú társaság célja a magyar kulturális örökség digitalizálása és elérhetővé tétele minél szélesebb körben. Szintén a Neumann-ház gondozásában december elején jelent meg az a multimédiás CD, melyen Kertész Imre összes műve és a Sorstalanság tervezett filmváltozatának forgatókönyve található digitális formátumban.

n Az EU az emberklónozás ellen Az Európai Bizottság kutatási kérdésekért felelős tagja megerősítette, hogy támogatja az emberek reproduktív célú klónozásának világméretű betiltását. Philippe Busquin azt követően nyilatkozott erről, hogy az utóbbi hetekben az Egyesült Államokban és Hollandiában bejelentések hangzottak el klónozott csecsemők állítólagos megszületéséről. Ezek valóságtartalmát mind ez ideig nem sikerült hitelt érdemlően ellenőrizni. A biztos kijelentette, hogy támogatja azt a francia-német kezdeményezést, amely szerint világméretű egyezményben kellene betiltani az emberek reproduktív célú klónozását. Az EU-tagok által a 2001. decemberi laekeni csúcson jóváhagyott alapvető jogok európai chartájában már szerepel ilyen tilalom, e dokumentumnak azonban egyelőre nincs kötelező jogi érvénye. Mindamellett az ilyen célú kutatások eleve ki vannak zárva az EU kutatási keretprogramjaiban támogatható projektek köréből. Medgyessy Péter kormányfő a kabinet múlt pénteki ülésen azt kérte, hogy az illetékes tárcák tekintsék, át és adjanak tájékoztatást az emberi klónozással összefüggő kérdésekről. A miniszterelnök egyebek mellett az e területet érintő jogi szabályozásról kért összefoglalót, illetve felvetette: alakuljon olyan grémium, amely a Magyar Tudományos Akadémia tagjai, az egyházak képviselői és politikusok részvételével a klónozással összefüggő kérdéseket tisztázná szakmai és erkölcsi szempontok figyelembevételével, és meghatározná a kormányra háruló feladatokat.

n Miniatűr robotpókok Pókhoz hasonló miniatűr űrrobotot fejlesztettek ki az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA mérnökei, akiknek reményei szerint a robotpók bolygókról, üstökösökről, kisbolygókról vagy a Holdról továbbít majd értékes adatokat az űrkutatóknak. Az MTI tudósítása szerint a Földön is használható lesz az elektromos szerkezet, például olajkádak alján. A pókot akár a Nemzetközi Ûrállomáson is hasznosíthatják. Például a bázis olyan veszélyes szakaszaira vezényelhetik ki műszaki ellenőrzésre, ahova az űrhajósoknak nem tanácsos kimerészkedni. A jelenleg használatos űrrobotokkal ellentétben a pók nem kerekeken, hanem lábakon jár. Első változata hatlábú, de a későbbiekben nyolc vagy még ennél is több lábbal látják el. Ezáltal a legnehezebb terepeken is bevethető lesz. Az eléje tornyosuló akadályokat egy érzékelő antenna segítségével észleli majd, és ennek megfelelően vált lépést, miközben jövet-menet fedélzeti kamerájával fényképezi az őt körülvevő világot. A robot mérete igen piciny, egy tenyérben is elfér, de a fejlesztők a későbbiekben tizedekkorára szeretnék zsugorítani. Eközben lábainak számát növelik, és két mellső lábát olyan csápokká alakítják át, amelyekkel a pók szerszámokat is képes lesz megfogni, azaz már nemcsak tétlen szemlélője lesz környezetének, hanem szerelési munkákat is rá lehet bízni. A NASA mérnökei elmondták: azt tervezik, hogy nem magányosan, hanem csapatostul vetik be a pókrobotokat, azaz akár ezreket is mozgósíthatnak egy-egy munka elvégzésére.

n Bandaháborúk a netkávézókban Egyre gyakoribbak Los Angelesben és környékén a netkávézókban az erőszakos cselekmények, legutóbb egy Counter-Strike-parti torkollt bandaháborúba - adta hírül az Index a Wired nyomán. Egy közeli kisvárosban szinte rendszeresnek mondhatók a késelések, tavalyelőtt decemberben pedig egy Quake III-küzdelem után az egyik játékos csavarhúzóval ütötte át ellenfele koponyáját. Ezúttal fémszékekkel és vascsövekkel csapott össze a két banda Los Angeles egyik külvárosában, az összetűzés egy Counter-Strike-parti során robbant ki, melyen körülbelül száz ember volt jelen. Egy tizenévest lábon lőttek, társát pedig székkel verték fejbe. Júliusban egy fiatalembert a lakása előtt lőttek le, mikor hazafelé tartott ugyanebből a kávézóból egy LAN-parti után. Az online játékokkal foglalkozik a Médiamix következő adása január 19-én, vasárnap 23.55-kor az mtv műsorán.

n Életjelek Mindeddig ismeretlen szerves anyag nyomait mutatták ki kutatók a kanadai Tagish-Lake meteoritban. Az első életformákat vizsgáló laboratóriumi kísérletek során előállított üreges szénhidrogén-molekulákra emlékeztető primitív szerves anyag a Föld keletkezése előtti időkből származik. Hasonló szerves anyag a Jupiter holdjaira, például az Európára is juthatott.

n Rizikófaktor Nagymértékben csökkenti a szívroham kockázatát, ha valaki hetente háromszor-négyszer alkoholt fogyaszt, derült ki egy hosszú távú kórházi felmérésből. Az orvosok az egyéb káros hatások miatt mégsem javasolják a kocsmában végzett egészségmegőrző tréninget.

n SMS-ima Olaszország legnagyobb mobiltársasága, a TIM új szolgáltatására előfizetők naponta kaphatnak egy-egy SMS-t "a nap imája", "a nap szentje" vagy "a nap evangéliumi idézete" témakörben. Egy üzenet körülbelül 33 forintnyi összegbe kerül.

n Új féregvírus A január elején felfedezett, elektronikus levelekben és hálózati megosztásokon keresztül terjedő Sobig féreg hátsóajtó- programot próbál letölteni és telepíteni a fertőzött gépekre. A feladó e-mail-címe hamis, mindig big [at] boss [dot] com. A Sobig helyi hálózaton keresztül is terjed, a fertőzött gépről elérhető összes hálózati megosztást végigpásztázza.

n Intelligens karóra Hordozható médialejátszót és rádiós kapcsolattal felszerelt karórát mutatott be Bill Gates, a Microsoft elnöke és alapítója a Los Angeles-i Computer Electronics Show megnyitóján. Három óragyártó is előrukkol az év során olyan órákkal, melyek a Microsoft tervei alapján a rádiókapcsolaton érkező adatokat mutatják tulajdonosuknak.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.