Cyber hírek

publikálva
2003/9. (03. 06.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Előre sejtették A NASA által nyilvánosságra hozott belső levelezésből kiderült, hogy az űrsikló mérnökei már napokkal a Columbia katasztrófája előtt aggódtak amiatt, hogy a bal szárny elolvadhat, és elveszíthetik az űrsiklót. Több tucat e-mailben a NASA és a vele kapcsolatban álló cégek alkalmazottainak vitája bontakozik ki, miszerint kérdéses, hogy ha a Columbia fellövésekor a hordozórakéta üzemanyagtartályáról leszakadó szigetelésdarab sérülést okozott, egyáltalán le lehet-e szállni a siklóval.n Elektronikus béketüntetés A Capitolium telefon- és faxvonalai múlt szerdán működésképtelenné váltak, miután több mint százezer polgár telefonált, faxolt és küldött e-mailt a Fehér Ház különböző információs vonalaira, így fejezve ki tiltakozását a Bush-adminisztráció által tervezett iraki háború ellen.

Az első washingtoni virtuális tüntetés során a protestáló tömeg koordináltan rohamozta meg az interneten és a telefonvonalakon át a szenátust és a Fehér Házat. Az akciót szervező, 32 háborúellenes csoportot tömörítő Win Without War (www.winwithoutwarus.org) koalíció szerint a szerdai napon közel félmillió ember próbált elektronikus kapcsolatba lépni a különböző washingtoni tisztviselőkkel. A nap végére a szervezet információi szerint már egymillió hívást - beleértve a faxokat is - bonyolítottak le a tiltakozók. Ezt a módszert korábban már az Egyesült Királyságban is alkalmazták - írja a Wired. Akkor a parlamentet próbálták arra kényszeríteni, hogy vonjon vissza egy vitatott beadványt a személyi igazolványok bevezetéséről Anglia területén. A sikeres akció komoly nyomást gyakorolt az angol képviselőházra, és végül elvetették a tervezetet.

n Nyilvános megfigyelési tervek Az amerikai EPIC (Electronic Privacy Information Center, www.epic.org) polgárjogi csoport bíróság előtt kényszerítette ki az amerikai védelmi tárca "információs résenléti osztálya" (Information Awareness Office, www.darpa.mil/iao/) tevékenységével kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalát - adta hírül az Index. Az EPIC a tájékoztatási törvényre (Freedom of Information Act) hivatkozott. A szervezet megítélése szerint néhány adatbanki projekt már egyértelműen túllépett az indulási stádiumon, hiszen 26 intézet és vállalkozás kapott kutatási megbízásokat a védelmi minisztériumtól. Összesen körülbelül 200 vállalkozás pályázott az adatbányászati programban való részvételre, a védelmi minisztérium ennek segítségével szeretné a különböző forrásokból, például az utazási, hitel- és egészségügyi adatokból kiszűrni a gyanúra okot adó mintákat. Az amerikai szenátus nemrégiben elérte a TIA program moratóriumát. A védelmi tárcának abban az esetben mégsem kell leállítania a pénzügyi támogatást, ha a kormány nemzetbiztonsági kérdésnek minősíti az ügyet.

n Lefoglalt weboldalak Az amerikai igazságügyi tárca új frontot nyitott az online bűnözés elleni harcban. A törvényi előírások ellen vétő weboldalakat nem egyszerűen eltüntetik, hanem a felhasználókat bírói engedéllyel a saját oldalaikra irányítják. A bejegyzés módosításával átirányított érdeklődőknek ott adnak tájékoztatást a domain lefoglalásának okairól. Ez a gyakorlat a múlt hét elején vált ismertté, amikor az amerikai hatóságok szerte az országban a drogfogyasztás kellékeit kínáló online üzleteket zártak be. Szerdán hasonló sorsra jutott a népszerű iSoNews.com warez oldal. Ennek tulajdonosa, David Rocci bűnösnek vallotta magát, mivel az Xbox játékkonzol feltörésére használt illegális csipekkel kereskedett. Az oldalnak fénykorában száz- ezer regisztrált felhasználója volt.

n Megvásárolta a Bloggert a Google A világ legnagyobb keresőjét futtató Google felvásárolta a Blogger.com-ot létrehozó és üzemeltető Pyra nevű céget - adta hírül az Index. A cég ingyenes szoftverével bárki létrehozhat és üzemeltethet blogot, vagyis online naplót, a szolgáltatásnak több mint egymillió felhasználója van. A blogok naponta frissített online naplók, melyek számtalan témával foglalkoznak, a politikai és technológiai hírektől kezdve egészen a személyes élményekig. A blogok a legutóbbi időkben rendkívül népszerűvé váltak: sok oldalnak hatalmas olvasótábora van, és már számos alkalommal bebizonyították, hogy még akkor is képesek életben tartani egy témát, amikor a tömegmédiák már régen elfeledkeztek róla. A blogok sok ember számára értékes kommunikációs eszközzé váltak, és beszivárogtak a vállalati, egyetemi és állami szférába is. Bloggolásba fogott nemrég William Gibson cyberpunk regényíró is, az Egyesült Államok legpatinásabb egyeteme, a Harvard pedig egyenesen a tananyag részévé tette a bloggolást.

n Hollandia legalizálja a fájlcserét? A holland PGR internetszolgáltató tavasszal indítja a Honest Thief (www.thehonestthief.com) nevű fájlcserélő alkalmazást, ha a holland legfelsőbb bíróság döntése legalizálja a fájlcserét - adta hírül az Index a News.com nyomán. Amerikában a zeneiparnak sikerült perekkel szétvernie a Napster és Aimster fájlcserélő hálózatokat. A Honest Thief szoftver legalitását a holland fellebbviteli bíróság határozatára alapozza a szolgáltató, amely tavaly másodfokon úgy döntött, hogy a Kazaa fájlcserélőt fejlesztő cég nem felelős a szoftvert illegális tevékenységre használó emberek cselekedeteiért. A döntés még nem jogerős, a fellebbezés a holland legfelsőbb bíróságra került. Az Ipsos piackutató múlt héten kiadott adatai szerint a fájlcserélők ellehetetlenítése ellenére az amerikai tinédzserek fele és a 12 év feletti lakosság 19 százaléka arról számolt be, hogy nem átallott tavaly az internetről zeneszámokat letölteni.

n Zsaroló cracker Egy New York-i bíróság zsarolásban találta bűnösnek azt a kazah férfit, aki 200 ezer dollárt próbált meg kicsikarni a Bloomberg pénzügyi hírszolgáltatótól. A 29 éves Oleg Zezov a vádirat szerint behatolt a Bloomberg pénzügyi hírügynökség számítógépes rendszerébe, majd e-mailben arra figyelmeztette a cég alapítóját, Michael Bloomberget, hogy a cége hírnevét kockáztatja, ha nem fizet neki. Az elfogott zsarolókat Nagy-Britannia kiadta, és New Yorkban álltak bíróság elé.

n Gomblenyomat Azonosítási eljárásként hasznosítható az az egyedi mozgáskép, ahogy valaki a telefon vagy a bankjegykiadó automata billentyűzetét használja. A Southampton egyetem egyik kutatója kifejlesztett egy érzékelőt, amelyet mobiltelefonokba és smartcardokba is be lehet építeni. A kutató a távközlés hőskorából merített ihletet, amikor a távírászok jellegzetes leütéseikről ismerték meg egymást.

n Virtuális lemezjátszó Egy izraeli egyetemista létrehozta a virtuális lemezjátszót, amely egy hagyományos lapszkenner segítségével képes lejátszani a bakelitlemezeket - írja a Wired magazin. Bár a barázdák mintázatát csak síkban képes érzékelni, a szoftver felismerhető zenét ad vissza.

n Vírus a bankban Az Európai Központi Bank múlt hétfőn arra kényszerült, hogy öt óra hosszat szüneteltesse az elektronikus levelezést, mivel a rendszert számítógépvírus támadta meg. A központi bank számítógépét lefagyasztó vírus az eddigi legkártékonyabb volt: mind a belső, mind a külső levelezéseket szüneteltetni kellett miatta.

publikálva
2003/9. (03. 06.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...