Cyber hírek

  • 2003. április 10.

Külpol

Magyarország és az ESA Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Jean-Pol Poncelet, az Európai Ûrügynökség (www.esa.int) stratégiai igazgatója Budapesten megállapodást kötött Magyarország csatlakozásáról az ESA Európai Együttműködő Államok programjához. A program résztvevőjeként Magyarország minimum évi egymillió euró részvételi díjat fizet, amelynek mintegy 90 százalékát a befizető ország kutatóhelyei, kis- és középvállalkozásai pályázaton visszanyerhetik.n Cyberháború Az iraki háború miatt annyira népszerű lett az Al-Dzsazíra arab tévéállomás internetes híroldala, hogy felkerült a Lycos ötvenes toplistájának élére.
A Lycos.com keresőben az arab hírszolgáltató neve után a második legnépszerűbb kifejezés a "háború Irakban" (War on Iraq), a harmadik helyre pedig a hadifogoly (Prisoners of War) kifejezés került. Az Al-Dzsazíra portál angol nyelvű változata (english.aljazeera.net), amelyet állítólag crackerek tettek működésképtelenné, várhatóan valamikor áprilisban indul újra. A segítségkérő levelekről elhíresült nigériai csalók is felfigyeltek az iraki háború eseményeire, és megfogalmazták a "nigériai ajánlat" Irakra optimalizált változatát. Ezúttal a Szaddám-rezsim által üldözött olajbárók nem létező pénzét kergethetik mindazok, akik nem okultak a korábbi átverésből. A csalók a címzett segítségét kérik nagyobb összegű készpénz külföldre menekítésében. Az Iraqwar.ru és az Aeronautics.ru orosz weblapok azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy állítólagos orosz titkosszolgálati jelentéseket közölnek az iraki háborúval kapcsolatban, melyek lehallgatott katonai rádióadásokon alapulnak. Ezzel kapcsolatban egyre gyakrabban bukkan fel egy titokzatos, Videoton gyártmányú rádiólehallgató neve is. Az FH-1 nevű magyar csodafegyverről a Jane´s (www.janes.com) haditechnikai szaklap is elismerően nyilatkozott, ám az Index értesülése szerint az FH-1-t nem gyártották, így még ha a lehallgatott adások valódiak is, nem valószínű, hogy ezt a berendezést használják elfogásukhoz.

n Terrorelhárító növények Az amerikai hadügy által pénzelt DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) 3,5 millió dolláros támogatásának köszönhetően a Penn State Egyetem kutatói elkezdhetik az úgynevezett őrszem növények kifejlesztését - adta hírül az Index a Wired nyomán. A terrorelhárító feladatokra alkalmas növényeket genetikai módosítással fogják létrehozni: a növény látható módon reagál majd a környezeti ingerekre, például a biológiai fegyverekre. A növények génjeit akár úgy is módosíthatják a tudósok, hogy a mérgező anyagok hatására elbarnuljanak vagy elkezdjenek fluoreszkálni. A DARPA közleménye szerint a laboratóriumon kívüli tesztekre alkalmas őrszem növények kifejlesztése három évet is igénybe vehet. A közlemény szerint a kutatómunka harmadik évében már olyan növényekkel szeretnének rendelkezni, amelyek képesek kimutatni a robbanóanyagok jelenlétét. A genetikailag módosított növények a kémiai és biológiai fegyverek kimutatása mellett a gazdálkodók segítségére is lehetnek, például leleplezhetik a kórokozókat és jelentést adhatnak a termés érettségéről. Az is elképzelhető, hogy a földben található robbanóanyagokat is kimutatják majd a növények, így aknák felkutatására is "bevethetők" lesznek.

n Digitális mozi Az USA egyik nagy, független mozihálózatát üzemeltető Landmark Theaters bejelentette, hogy a Microsoft technológiáját alkalmazza a digitális filmek tárolására és bemutatására. A Landmark Theaters azt tervezi, hogy az USA területén 53 mozija 177 termében állítja fel a digitális tárolóegységeket és vetítőberendezéseket. A rendszer telepítése sokba kerül, a filmgyártók mégis a digitális technológia mellett állnak, ezzel ugyanis nem szükséges minden vetítőterem számára külön filmtekercset legyártani. A kópiák darabonként 1500 és 2000 dollár közötti ára ugyanis komoly érvágás a nagyobb stúdióknak, a kisebb forgalmazók számára pedig jóformán lehetetlenné teszi a független filmek széles körű forgalmazását. A digitális vetítőkkel felszerelt mozikba azonban CD-ROM vagy DVD formájában juttathatják el a filmeket, jelentősen csökkentve a másolási költségeket.

n Három lépésben a Holdra Kína újabb részleteket közölt grandiózus holdkutatási tervéről, amelyet három fázisban akarnak megvalósítani. A Csangéről - a Hold istennőjéről - elnevezett kínai holdprogram első fázisában egy műholdat fognak fellőni, amely a bolygó körül keringve gyűjt majd adatokat. A második lépésben a leszállást fogják begyakorolni, míg a harmadik lépésben egy űrsikló fog talajmintákat gyűjteni a bolygó felszínén. Ouyang Ziyuan, a kínai holdkutatási program vezetője elmondta, hogy két és fél éven belül képesek lesznek kivitelezni egy ember nélküli küldetést. Kínai hivatalnokok korábban azt állították, hogy a Hold felszínére 2010-re egy állandó űrbázist telepíthetnének. Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy Peking a Marsra is szeretne eljutni űrhajóival. James Oberg, aki korábban részt vett az USA űrprogramjában, úgy véli, hogy ezek a projektek sokkal inkább a nemzeti büszkeség növeléséről szólnak, semmint tudományos vagy ipari célú felfedezésekről.

n Adóbevallás SMS-ben A norvégiai lakosok már mobiltelefonról küldött szöveges üzenetekkel is kitölthetik az adóbevallásukat. Az új rendszert csak azok használhatják, akiknek amúgy is változatlan formában kellene visszaküldeniük a nyomtatványt; Norvégiában tavaly másfél millió ember küldött vissza üres papírokat. Idén csak el kell küldeniük egy szöveges üzenetet, amely egy jelszót, egy azonosító számot és egy PIN-kódot tartalmaz.

n Nikotin A dohányzás nemcsak kiváltó oka lehet a tüdőráknak, hanem a meglévő tumorok növekedését is serkenti - számol be a New Scientist lap egy amerikai kutatás eredményéről. A nikotin ugyanis stimulálja egy olyan anyag, az acetilkolin képződését, amely serkenti a tüdő rákos sejtjeinek növekedését és szaporodását.

n Marihuána Egy patkányokon végzett kísérletben bebizonyosodott, hogy a marihuánaszármazékok idegrendszeri fejlődési rendellenességeket okozhatnak a magzatoknál. A méhben kannabiszvegyületeknek kitett patkányoknál megszületésük után tanulási és memóriaproblémák jelentkeztek.

n Curry A csípős fűszerekkel készült indiai mártás, a curry védi a májat az alkohol okozta károsodástól. Erre a megállapításra jutottak a Helsinki Központi Kórház orvosai amerikai kollégáikkal közösen végzett kutatásaik során. A curry jelentős alkotóeleme a kurkumin, amely a jellegzetes sárga színt adja a fűszernek. A tudósok rájöttek, hogy a kurkumin az az anyag, amely megvédi a patkány máját az alkohol káros hatásától.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.