Cyber hírek

publikálva
2003/24. (06. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vírusáradat A Bugbear féreg tavaly októberben egyetlen hét alatt bekerült a világ legveszélyesebb vírusai közé. Most egy új variánsa ostromolja az internetre kötött számítógépeket.

Az új változat számos olyan funkciót tartalmaz, amelyek elősegítik a terjedését, elrejtik a származását, bizalmas információkat lopnak, és leállítják a vírusirtó szoftvereket. Mint számos más féreg, a Bugbear is a népszerű Outlook levelezőprogram egyik hiányosságát használja ki.

n Webby 2003 Miután a terrorveszély és a feszült nemzetközi helyzet miatt áprilisban lefújták a legrangosabb internetes díj nagyszabású átadási ünnepségét, a hetedik gálát végül múlt héten az interneten rendezték meg - adta hírül az Index. A Webbyt idén is harminc kategóriában, duplán adták át: a közönségszavazás győztesei, illetve a nemzetközi digitális művészeti és tudományos akadémia kiválóságokból álló tagsága által legjobbnak ítélt oldalak részesültek az elismerésben. Az Onion vicclap (www.onion.com) eddig minden díjkiosztón kapott a rugót ábrázoló Webby-szoborból, és ez idén sem volt másképp, két közönségdíjat vehettek át a humor, illetve az online + nyomtatott kategóriában. A zsűri díját humor kategóriában idén a "get your war on" (www.mnftiu.cc/mnftiu.cc/war.html) háborús karikatúra-képregénysorozat nyerte. 2003-ban a CBC Radio 3 (www.cbcradio3.com) munkatársainak lett leginkább tele a keze Webby-díjakkal, ugyanis a rádió kategória közönségdíján kívül dupla győzelmet arattak a szélessávra tervezett oldalak között is. A sport, utazás és kereskedelem kategóriákban gyakorlatilag megismétlődött a tavalyi eredmény az ESPN (www.espn.com), a Lonely Planet (www.lonelyplanet.com) és az Amazon (www.amazon.com) totális győzelmével. A legnépszerűbb internetes orgánumok között a Movable Type blogmotor (www.movabletype.org) nyert, míg a közönség a jó öreg Wired magazint (www.wired.com) tartotta e téren a legjobbnak. A pénzzel kapcsolatos szolgáltatások között a népszerű PayPal (www.paypal.com) aratott kétszeres győzelmet. Technikai kiválóságért a zsűri az Apache webszervert (www.apache.org) díjazta, míg a közönségnek a Google kereső (www.google.com) tetszett a legjobban. A "fura" kategóriában idén a bizarr flash-videoklipjeiről elhíresült Joel Veitch honlapja, a Rathergood (www.rathergood.com) aratott dupla győzelmet. További díjazottak: www.webbawards.com

n Vírusvadászok Budapesten járt a hálózati vírusirtással foglalkozó Trend Micro (www.trendmicro.com) tajvani származású alapítója, Steve Chang. A szakember szerint az atípusos tüdőgyulladás és a számítógépes vírusok között érdekes összefüggést lehet fölfedezni: a fertőző betegségnek sincs ellenszere, de elkülönítéssel könnyen kordában lehet tartani. Steve Chang szerint vállalatának éppen ez a stratégiája a számítógépvírusokkal is. A vírusirtók jövőjével kapcsolatban elmondta: "A vírus fogalma egyre jobban kitágul a spam (kéretlen reklámlevél), a vírus- és hackertechnológiák ötvöződése miatt." Többek között ezért vezették be a spamirtó szolgáltatásukat, amely szerinte hamarosan a vírusirtók részévé fog válni. Múlt heti fejlemény az is, hogy az EU hálózatbiztonsági szervezetet alapít, mely az elektronikus fenyegetések, így a vírusok és az online betörések elleni küzdelmet koordinálná uniós szinten. Az Európai Hálózati és Információbiztonsági Ügynökség (European Network and Information Security Agency) tervét az uniós szakminiszterek fogadták el csütörtöki találkozójukon. A szervezet feladatai közé tartozik majd az elektronikus rendszereket érő fenyegetések elleni fellépések felügyelete, hatásköre a hackerek és víruskészítők tevékenységének visszaszorítására is kiterjedne. Az uniós központi szerv a terület koordinátoraként kapcsolódó információkat gyűjtene és szolgáltatna, valamint kidolgozná a szükségesnek tartott irányvonalakat és lépéseket. A tervek szerint az ügynökség 24 millió eurós költségvetéssel működne az indulását követő öt évben. A startra már 2004 elején sor kerülhet.

n Jön a török Török hackerek múlt szerda éjjel deface-támadást indítottak magyar oldalak, köztük a Pardey.org szervere ellen, mely főleg nonprofit és zenei oldalakat tárol. A támadók csak a címlapokat törölték, a többi tartalom nem sérült meg. A támadás következtében ideiglenesen elérhetetlenné vált mintegy száz weboldal, köztük olyan zenei oldalak, mint a Drumandbass.hu, a fürdős-vetítős partikat hirdető Cinetrip.hu, a Breakbeat.hu, a Goatrance.hu és a frankhegyi partikat hirdető Frankhegy.hu oldal is. A feltört címlapok helyén török nyelvű üzenet olvasható, mely szerint a Diyarbakir Hacker Team (www.diyarhack.net) deface-elte az oldalakat.

n Szigetelőhab okozta a Columbia vesztét A Columbia amerikai űrrepülőgép katasztrófáját vizsgáló szakemberek egy teszt során megdöbbenve állapították meg, hogy mekkora erővel csapódhatott az űreszköz bal szárnyának az a szigetelőhab-darab, amely nagy valószínűséggel a tragédiát okozta. Az okok kiderítésére létrehozott bizottság az űrrepülőgépek prototípusa, a világűrben sohasem járt Enterprise elülső szárnyszerkezetét bombázta a habbal, és meglepetten tapasztalta, hogy a szerkezeti elem milyen nagy károsodást szenvedett. A belépő élen ütött résen február 1-jén a Föld sűrű légkörébe történő visszatéréskor forró gáz áramlott a Columbia bal oldali szárnyának a belsejébe, és ennek következtében az űrrepülőgép mintegy 60 kilométeres magasságban darabokra szakadt.

n Szólásszabadság Egy amerikai szövetségi bíróság az amerikai játékszoftvergyártók szövetségének adott igazat, és alkotmányellenesnek minősítette az erőszakos játékok árusítását korhatárhoz kötő törvényt. A bíróság szerint az Egyesült Államokban a videojátékokra is vonatkozik az alkotmány szólásszabadságot biztosító első kiegészítése. Az Európai Unióban április óta minden játékprogram dobozán fel kell tüntetni a korhatár-besorolást.

n Elektronikus Unió Magyarország európai uniós csatlakozásához, valamint az információs társadalom kiépítéséhez kapcsolódó híreket és egyéb információkat tartalmazó honlapot indított az informatikai minisztérium az eu.ihm.hu címen. A gyűjtőoldal menüpontjai segítségével a csatlakozáshoz kapcsolódó eseményekről, pályázatokról és kutatási eredményekről szerezhető információ.

n Watergate Elkeltek a leleplező dokumentumok: az austini Texas Egyetem 5 millió dollárért vette meg Bob Woodwardtól és Carl Bernsteintől a Watergate-iratokat. Az anyag több mint 250 spirál jegyzettömböt, gépelt jegyzeteket, magnókazettákat foglal magába. A két Pulitzer-díjas újságíró a bevételből alapítványt hozott létre az oknyomozó újságírás támogatására.

n Másfél év 18 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte egy virginiai szövetségi bíróság a Razor1911 nevű internetes szoftverkalózcsoport vezetőjét. Az online körökben Pitbull néven ismert, 31 éves Shane Pitmant a hatóságok számítógépes és konzolos játékprogramok - többek között a Quake, a Red Alert és a Warcraft II-III. - illegális másolásával és forgalmazásával vádolták. Pitmant és további több mint 40 embert az amerikai hatóságok a Kalóz hadművelet nevű, 14 hónapon át tartó titkos nyomozás keretében tartóztatták le.

publikálva
2003/24. (06. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...