Cyber hírek

  • 2003. július 3.

Külpol

Megszűnik a Westel 450 Június végén megszűnt a Westel Rádiótelefon Kft. mobil távközlési szolgáltatás nyújtására szóló koncessziós joga, így a társaság gyakorlatilag befejezi működését.
A cég vállalta, hogy előfizetői számára lehetővé teszi a GSM-szolgáltatásra való áttérést.

n Perek a fájlcserélők ellen A zeneipari óriáskiadók érdekvédelmi szervezete, a RIAA (www.riaa.com) bejelentette, hogy perek százait fogja indítani azon magánszemélyek ellen, akik jogvédett zenéket forgalmaznak az interneten - adta hírül az Index. A szervezet elnöke közölte: a perek célpontjai azok, akik "jelentős" mennyiségű zenét osztanak meg a világhálón, de bajba keveredhet bárki, aki zenét ajánl fel letöltésre. Az első eljárások várhatóan 8-10 hét múlva indulnak, a RIAA elsősorban tiltó végzések és jelentős összegű kártérítések kiszabását várja a bíróságoktól. A lemezkiadók a fájlcserélő rendszereket teszik felelőssé nyereségük csökkenéséért, és úgy vélik, hogy a közkézen forgó digitalizált zenék több milliárd dolláros bevételkiesést okoznak számukra. A szerzői jogvédő szervezet bejelentésére reagálva az egyik legjelentősebb internetes civil tömörülés, az Electronic Frontier Foundation (www.eff.org) elítélte a felhasználók felelősségre vonását, és úgy vélekedett: több amerikai használ fájlcserélő szoftvereket, mint ahány Bush elnökre szavazott. Az Egyesült Államokban a Kazaa (www.kazaa.com), a Morpheus (www.morpheus.com) és a Grokster (www.grokster.com) a legnépszerűbb fájlcserélők, piackutatók becslései szerint 2003 nyarán mintegy 57 millió amerikai használ valamilyen fájlcserélő szoftvert.

n Szoftverszabadalom az EU-ban Az EU újabb fontos lépést tett a szoftveres szabadalmak bevezetésének irányába. Az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága egyértelműen kiállt a számítógépes találmányok szabadalmaztathatósága mellett, és elfogadta az erre vonatkozó irányelv tervezetét. A szoftveres szabadalmak ellenzői ugyanakkor attól tartanak, hogy a javaslat elég kiskaput tartalmaz ahhoz, hogy szabadalmakat erőltessenek ki egyes termékekre vagy programokra, és ez mindenekelőtt a kis szoftvercégeket sújtaná. Május elején több magyarországi informatikai szervezet és vállalkozás tiltakozott Brüsszelben az EP képviselői meghallgatásán, illetve egy tudományos konferencián az irányelv tervezete ellen. Magosányi Árpád, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének (LME) elnökségi tagja kifejtette, hogy az EU-ban jelenleg nem lehet szoftverszabadalmi jogokat érvényesíteni. Ennek ellenére különböző cégek és magánszemélyek már összesen 30-40 ezer szabadalmat jegyeztettek be a különböző hivatalokban. Mivel az unió területére érvényes szabadalom bejegyzése mintegy nyolcmillió forintba kerül, a magyar kisvállalkozásoknak kevés esélyük van ilyen jogok megszerzésére.

n Macsó gének David Page, valamint a massachusettsi Whitehead orvosi kutatóintézetben és a St. Louis-i Washington Orvosi Egyetemen dolgozó munkatársak bebizonyították, hogy az Y-kromoszóma legalább 78 gént tartalmaz, tehát sokkal erősebb, mint azt korábban gondolták. A kutatók rájöttek, hogy a gének egy része - különösen azok, amelyek meghatározóak az emberi termékenység szempontjából - az Y-kromoszóma igen összetett régióiban helyezkednek el, amelyek egymás tükörképei, és ismétlődő természetűek. Ez az egyedülálló elrendezés lehetővé teszi, hogy a gének a pár nélküli kromoszómán is kijavítsák egymást egy génkonverziónak hívott, az átkereszteződésre hasonlító folyamattal. Page szerint a génkonverzió legalább olyan gyakori, mint a hagyományos kromoszómákban végbemenő átkereszteződés, ezért az apából a fiúba átkerülő Y-nak egyetlen generáció alatt hatszáz bázispárja íródik felül és javítódik ki. Kiderült az is, hogy sok terméketlen férfi esetében az Y-kromoszóma tükörképes tartományában - ahol a génkonverzió végbemegy - bizonyos részletek törlődnek.

n Világító halak Egy tajvani cég olyan, genetikailag módosított halat készített, amely zöldessárga fénnyel világít a sötétben. A Taikong Corporation (/www.azooaquarium.com/azoo_tw/taikong/) egy medúza génjeit ültette át a zebrahalba. A genetikailag módosított állatokat a kutatók régóta használják laboratóriumaikban, a genetikailag módosított birkák tejében például értékes fehérjéket állítanak elő. A Night Pearl, azaz éjszakai gyöngyszem névre keresztelt zebrahal azonban az első olyan génmódosított háziállat, amelyet bárki megvásárolhat - írta az Index a BBC nyomán. Az Egyesült Királyságban - ahol az akváriumi halak piaca több millió fontos - hatalmas az érdeklődés a teremtmény iránt. A vállalat a tervek szerint harmincezer ilyen halat fog értékesíteni, de három hónapon belül százezerre növeli kapacitását. A halak tizenhét dollárba, azaz négyezer forintba kerülnek majd. A Taikong szerint a TK-1 kódnéven futó, genetikailag módosított hal teljesen biztonságos és steril, a hozzáadott fluoreszkáló gén pedig teljesen ártalmatlan. Szakértők ennek ellenére aggódnak amiatt, hogy kiszabadulásuk esetén könnyen meghódíthatják az Egyesült Királyság vizeit, megzavarva az ökológiai egyensúlyt.

n Lezuhant a Helios A Hawaiihoz tartozó Kauai szigetén tesztelés közben lezuhant a NASA napenergiával működő, igen nagy magasságba felszállni képes kísérleti repülőgépe, a Helios. A 15 millió dolláros szerkezet zuhanása nem okozott balesetet.

n Okos porszem A kaliforniai Berkley egyetemen alig öt négyzet- milliméteres csipet készítettek, melynek felületére különböző érzékelőket és vezeték nélküli kommunikációs adóvevőt ültettek. A Smart Dust, magyarul okos porszem névre keresztelt milliméteres eszközökkel olyan rádiós érzékelőhálózatot tudnak kialakítani, amellyel például az épületek gyenge pontjait vagy vegyi és biológiai fegyverek jelenlétét lehet kimutatni.

n Impotencia elleni rágó A világ legnagyobb rágógumigyártója, a Wrigley szabadalmaztatta az impotencia elleni rágógumit, amely a Pfizer gyógyszercég által gyártott és forgalmazott kék tabletta hatóanyagát tartalmazza. A szildenafil-citrátot tartalmazó rágógumi a rágógumigyár szerint hatékonyabb, mint a tablettás forma, mivel a hatóanyag fokozatosan kerül be a vérkeringésbe.

n Bezárt a feliratok.hu Szerzői jogvédő szervezetek tiltakozásának engedve közelegyévi működés után beszüntetteműködését a Feliratok.hu címen elérhető weboldal. Az oldalról az interneten elérhető mozifilmekhez lehetett letölteni feliratokat tartalmazó fájlokat, melyeket megfelelő segédprogramokkal a videolejátszáskor a digitálisan tömörített filmekkel együtt lehet használni.

n Kamerás mobil A japán könyvkereskedőknek komoly problémát okoz a technológiai fejlődés. A vásárlók egyre gyakrabban csak az érdeklődésükre számot tartó kiadványok lefényképezése végett térnek be az üzletekbe, kamerával felszerelt mobiltelefonjaikkal felfegyverkezve. A japán kiadók az üzletekben elhelyezett plakátokkal próbálnak a tettesek lelkiismeretére hatni.

Figyelmébe ajánljuk