Donald Tusknak nem tetszik, hogy egyesek politikai haszonszerzésre használják a migráció témáját

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 19.

Külpol

Kire gondolhatott?

"Ma este felszólítom az állam- és kormányfőket, hogy fejezzék be egymás hibáztatását. A helyzet politikai kihasználása helyett arra kellene koncentrálnunk, ami működik és előrevisz. Tarthatatlan, hogy egyesek megállítani szeretnék az illegális migrációs áramlatokat, míg mások politikai előnyszerzésre használni."

 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nyilatkozott így az uniós állam- és kormányfők kétnapos, informális csúcstalálkozója előtt, amely ma kezdődik Salzburgban. A két fő téma a Brexit és a migráció lesz.

A Brexitről azt mondta, ma talán több a remény a megállapodásra, de egyre kevesebb az idő. November közepére egy plusz, Brexittel foglalkozó csúcstalálkozót is javasol.

Tusk hozzátette, hogy a menedékkérők száma ma már kevesebb, mint a 2015-ös válság előtt volt, és ez elsősorban a külső határok megerősítésének és a harmadik országokkal való együttműködésnek köszönhető. Tusk ezért az észak-afrikai országokkal való együttműködés erősítését javasolja, és összehívna egy csúcstalálkozót az EU és az arab országok ligája között.

A Politico-nak egy EU-s diplomata Magyarországot és Lengyelországot nevezte meg olyan tagállamokként, amelyek nem érdekeltek a megoldásban, különösen nem a jövő májusi európai parlamenti választások előtt.

Figyelmébe ajánljuk