Az EU bíróságának főtanácsnoka elutasítaná a magyarok keresetét a jogállamisági ügyben

  • narancs.hu
  • 2021. december 2.

Külpol

A Magyarország és Lengyelország által indított perrel kapcsolatban foglalt állást.

Mint arról a Narancs legfrissebb számában részletesen írtunk is, nagyon úgy néz ki, hogy a magyar és a lengyel kormány ellen vetheti be először az úgynevezett jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság. 

Ezt látszik alátámasztani az EU Bíróságának főtanácsnoka, Campos Sánchez-Bordona ma nyilvánosságra hozott véleménye is a magyar és lengyel kormány által indított perben.

El kell utasítani Magyarország és Lengyelország azon keresetét, amelyet a jogállamiság elveinek a megsértése esetén az uniós költségvetés védelmére szolgáló feltételrendszer ellen nyújtottak be

- vélekedik a testület főtanácsnoka.

Ez alapján a Bíróság várhatóan visszautasítja a magyarok és a lengyelek panaszát, és nem semmisíti meg a jogállamisági mechanizmus nevű új szankciós eszközt. A várható ítélet alapján a Bíróság elsimeri a tagállamok jogát, hogy megbüntethetik a demokratikus rendszert leépítő kormányokat - írja a 444.

Mint emlékezetes, a magyar és a lengyel kormány azért indított pert, mert szerintük törvénytelenül alkották meg az új EU-s büntetési rendszerazt, ami alapján a tagállamoktól el lehet venni az EU-s támogatásokat, ha olyan jogállamisági problémák merülnek fel, amelyek veszélyeztetik ezek hatékony elköltését.

Az előzményekről itt írtunk:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk