Ekkora hülye tényleg nincs: Trump államtitkokat oszthatott meg az oroszokkal

  • - gm -
  • 2017. május 16.

Külpol

Putyinnak szeretettel.

A The Washington Post hétfői cikke szerint Donald Trump mind az orosz külügyminiszternek, mind a nagykövetnek szigorúan titkos nemzetbiztonsági információkat fedett fel. A múlt héten ugyanis az USA-ba látogatott Szergej Lavrov külügyminiszter, akinek az amerikai lap szerint Trump olyanokat mondott, hogy az Iszlám Állam laptopokba beépített robbanószerkezetekkel tervez merényleteket végrehajtani, és erről ő naponta kap hírszerzési jelentéseket.

A Post információja jelenlegi és volt kormányzati tisztségviselőktől származik, de persze a Fehér Ház nem kommentálta, Rex Tillerson, Trump külügyminisztere pedig közleményben tagad.

Kedélyes csevej

Kedélyes csevej

Fotó: MTI/AP/orosz külügyminisztérium

„A találkozón Trump elnök Lavrov külügyminiszterrel a témák széles körét tárgyalta meg, köztük a terrorelhárításra vonatkozó közös erőfeszítéseket és fenyegetéseket is. (…) Ám a forrásokat, a módszereket vagy a katonai hadműveleteket nem érintették” – írja.

„Zavarba ejtő, ha egyáltalán igaz” – mondta Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának elnöke is problematikusnak nevezte az ügyet, de ő is fenntartásait hangoztatta az információk valóságtartalmát illetően.

„Zavarónak mondanám, de mielőtt kommentálnánk, először derítsük ki, hogy mi történt” – nyilatkozott John McCain korábbi republikánus elnökjelölt, a szenátus katonai ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője.

Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának vezető demokrata párti politikusa Twitter-bejegyzésben reagált: „Ha ez igaz, akkor ez óriási pofon a hírszerző közösségnek” – írta a virginiai politikus.

Hogy Donald Trump vajon tényleg ennyire hülye-e, arról érdemes elolvasni korábbi írásunkat:

A világpolitika momentán legégetőbb kérdése: mennyire hülye Donald Trump?

Ezen rágódik republikánus és demokrata, kínai és orosz, német és magyar. E kérdés áll most a világpolitika újabban szőkített tincsekkel koronázott homlokterében. Erre riadnak fel éjjel miniszterelnökök, ezt mormolják maguk elé elemzők, üzletemberek és ügynökök az Egyesült Államokon belül és kívül, ettől ingadozik a vérnyomása republikánusnak és demokratának, kínaiaknak és oroszoknak.

(via The Washinton Post, MTI)

Figyelmébe ajánljuk