Elegük lett a németeknek: irányváltás következik a német–török viszonyban

  • narancs.hu
  • 2017. július 20.

Külpol

„Az ankarai vezetés hátat fordít az európai értékeknek.”

Elmérgesedett a német–török diplomáciai viszony, miután vádat emeltek az előzetes letartóztatásban lévő német jogvédő, Peter Steudtner és öt társa – köztük az Amnesty International törökországi irodájának vezetője, Idil Esert – ellen.

Tíz aktivistát állított elő a török rendőrség még július 5-én, az isztambuli Nagy-szigeten (Büyükada) található egyik szállodából. Az Amnesty International állítása szerint a jogvédők éppen kiberbiztonsági és adatkezelési tréningen vettek részt.

A német külügyminisztérium július 19-én, szerdán bekérette Törökország berlini nagykövetét, hogy „röviden és tömören” közöljék vele: érthetetlenek és elfogadhatatlanok a letartóztatások, s követelik a lefogottak azonnali szabadon bocsátását – írta az MTI. A német tárca szóvivője, Martin Schäfer „hajánál fogva előrángatott indoknak” minősítette a török hatóságok azon állítását, mely szerint fegyveres terrorszervezet támogatásának gyanúja merült fel az érintettekkel szemben. Schäfer úgy vélte, hogy a történtek miatt „drámai mértékben elmérgesedett” a német–török kormányzati viszony.

A német külügyi szóvivő úgy nyilatkozott, hogy „Ankarán a sor eldönteni, hogy folytatni akarja-e a közeledést az EU-hoz. Amennyiben minden hidat felégetve kelet felé veszi az irányt, nem tudjuk feltartóztatni”.

A török külügyminisztérium szerint bírálatával Németország beavatkozik a török igazságszolgáltatásba. Lévén a török alkotmány értelmében senki nem szólhat bele a bíróságok munkájába. Hangsúlyozták, hogy a német hatóságoknak bízniuk kell a független török igazságszolgáltatásban. A törökök szerint Schäfer szavai a Törökországot fenyegető terrorszervezeteket támogatják azzal, hogy kettős mércét alkalmazva akadályozzák a terroristák felelősségre vonását. Meric Eyüpoglu, a letartóztatott jogvédők ügyvédje még kedden újságíróknak azt mondta: senkitől nem kapott választ arra a kérdésre, hogy védencei melyik terrorszervezet működését segítették volna.

A török kormány a tavaly júliusi puccskísérlet után rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és azóta is keményen fellép az általa terrorszervezeteknek nyilvánított csoportokkal szemben.

Csütörtökön a német külügyminisztérium válságtanácskozást tartott, ezután jelentette be Sigmar Gabriel miniszter, hogy irányváltás következik Németország Törökországgal folytatott viszonyában, mert az ankarai vezetés hátat fordít az európai értékeknek. Angela Merkel kancellár támogatásáról biztosította minisztere törekvéseit.

Sigmar Gabriel kiemelte, hogy Berlin eddig türelmes volt, még akkor is, amikor német fülnek elviselhetetlen vádakkal illették hazáját Ankarából, de ez így nem mehet tovább. Az új irányvonalat vázolva elmondta, hogy felülvizsgálják a törökországi beruházásokhoz nyújtott állami garanciavállalások ügyét. A tárca egyben frissítette a Törökországba utazóknak szóló információit, s figyelmeztetett, hogy bárkit bármikor önkényesen megfoszthatnak szabadságától, ezért fokozott óvatosságra van szükség – írja az MTI.

Angela Merkel szóvivője útján tudatta, hogy „szükségesnek és elengedhetetlennek” tartja az irányváltást.

Figyelmébe ajánljuk