Elfogatóparancsot adtak ki a katalán elnök ellen: alighanem hiába

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 02., 17:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Puigdemont egyelőre marad Brüsszelben.

Miután Puigdemont katalán elnök és négy katalán kormánytag nem jelent meg a mai bírósági tárgyaláson, a spanyol államügyész elfogatóparancsot adott ki ellenük.

Puigdemont és társai még hétfőn menekültek Brüsszelbe, miután a spanyol kormány felfüggesztette a katalán tartomány autonómiáját és leváltotta a teljes vezetést, mindezt válaszul arra, hogy pénteken kikiáltották Katalónia függetlenségét. Puigdemontnak és társainak ezért kell bíróság elé állniuk, illetve azért mert azzal vádolják őket, hogy lázadást szítottak.

Közben a regionális kormány kilenc másik tagja megjelent a bíróságon, közülük nyolcat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Köztük van a katalán tartományi kormány alelnöke, Oriol Junqueras is. A bíró 50 ezer euró óvadékot írt elő a kilencedik gyanúsított, Santi Vila volt kormánytanácsadó – aki még a függetlenség kimondása előtt kilépett a kabinetből –számára, vagyis több mint 15 millió forintot kell letennie, ha szabadlábra akar kerülni.

A katalán elnök ügyvédjén keresztül azt üzente, hogy együttműködik a bíróságokkal, a spanyol és a belga igazságszolgáltatással, de továbbra is Brüsszelben marad. A belgák korábban támogatásukról biztosították az elnököt:

„A helyzetet, Madrid intézkedéseit látva, illetve azt, hogy börtönbüntetésekről beszélnek, kérdéses, hogy (Puigdemont) tisztességes tárgyalást kapna-e” – mondta Theo Francken, Belgium menekültügyi és migrációs államtitkára vasárnap a VTM flamand közszolgálati csatornának. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy abban az esetben, ha a volt katalán elnök menedékjogot kérne Belgiumtól, akkor azt megkapná.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 02., 17:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 19
  Kovacs
  2017. november 04., szombat 14:02
  18:" Például Romániában olyan nagy a különbség az erdélyiek és a bukarestiek között, hogy még nem is találkoztak."
  De. Például két hónappal ezelőtt Berlinben a John F.Kennedy téren Schönebergben a bolhapiacon.
  Nicolau ("román") és Béla ("székely")megállapodtak egy pirítóssütő témában. Először németül folyt az alku, majd magyar szavak kíséretében áttértek a román nyelvre.(archiválta az esetet: K. a Gangesz partjáról)
 2. 18
  tiszapolgári
  2017. november 03., péntek 21:02
  Kovacs: Amit Pestről és a vidékről írsz, máshol sem különb a helyzet.

  Például Romániában olyan nagy a különbség az erdélyiek és a bukarestiek között, hogy még nem is találkoztak.
 3. 17
  Kovacs
  2017. november 03., péntek 20:19
  16: Igen. De én a mazsolázgatás helyett azt mondanám, hogy az analógiák keresése a gondolkodás (és a továbbgondolkodás) első lépcsője. ( a fő mazsolázgató a magyar miniszterelnök, mert szépen összemazsolázgatott egy monstrumállamot. Analóg módon.)
  Amit Pestről és a vidékről írsz, máshol sem különb a helyzet. Mindenhol megy ez a "civakodás". De nem főfoglalkozásban. Egyelőre.
 4. 16
  yoyo
  2017. november 03., péntek 19:41
  Kovacs: igen, a kulcsszó a precedens.
  Tökéletes analógia nincs, így minden esetből mindenki a maga szempontjai szerint mazsolázgat.
  Bács-Kiskunnál katalánabb példa lehetne Budapest, ami szeret vörös rongyokba öltözködni, sok itt a ceu, kirobbanthatatlanok a szocik a 13. kerületből, és egyáltalán, Budapest mindig is túl zsidós hely volt, és a buzi is több a szokásosnál.
  A pestiek szemében a vidékiek mucsaiak, a vidék szemében a főváros egy kozmopolita fertő, puszta kényszer egymás elviselése, minek hát erőltetni. Budapest városállamként csatlakozik az Unióhoz, az ország meg végre lelkesen beolvadhat a másikba, a nagy Szovjetunióba.
 5. 15
  Kovacs
  2017. november 03., péntek 18:11
  14: Azt akartam mondani, hogy percre pontos analógia nincs. Hiába is szeretnénk, hogy legyen.
  Katalónia egy egyedüli eset. (Remélhetőleg) Nagyon nehéz eldönteni, hogy a nacionalista katalánokkal vagy a szintén nacionalista spanyolokkal legyen-e az ember szolidáris. Ebben az ügyben.
 6. 14
  Kovacs
  2017. november 03., péntek 17:59
  13: Nálatok is vannak regionális különbségek. Nem is elhanyagolhatóak.(Többnyire gazdasági különbségekből adódóan kezdődik... a nyelv....a kultúra... úgy hogy még lehet Bács-Kiskunságia. Bácskun nyelvvel.
  "Katalóniának mind ez megvan."
  Sőt, még autonómiája is volt. És Dés Mihálya is.Hehe.
 7. 13
  tiszapolgári
  2017. november 03., péntek 17:45
  10

  Az lenne, hogy akkor Csongrád-Csonka-Csanád megye is elszakadna. Komárom-Esztergom pedig csatlakozna Szlovákiához.
  Na de, félre a tréfával! Bács-Kiskun és bármelyik magyar megye azért rossz példa, mert nincs külön bácskiskun nép, nyelv, történelmi hagyomány, kultúra. Katalóniának mindez megvan.
 8. 12
  öregmedve
  2017. november 03., péntek 16:44
  Sok fórumon elhangzik ,hogy mi lenne ha x magyar terület egy népszavazás után el akarna válni Magyarországtól.
  Tetszetős kérdés, de mint érv sántít és mind a 4 lábára.
  Katalónia egy erős nemzeti öntudattal rendelkező 7,5 milliós ország,ahol nemrég a brutális spanyol rendőr és csendőrterror, az elkobozott urnák és a fizikai erőszak ellenére 2 millióan szavaztak a függetlenségre,az 5,2 millió jogosult közül.
  Senki nem tudja, hogy békés körülmények között mi lett volna az eredmény, és mindenki a helyi "századvég" intézet által mért -erősen billegő-adatokra hivatkozik.
  Az avas spanyol nagyhatalmi gőg nem merte megengedni, hogy tisztességes szavazáson valóságos eredmény szülessen,ami-ha helyes a közvéleménykutatási eredmény-megsemmisítő vereséget mérhetett volna a függetlenségi pártokra.
  A katalán parlaent mindenki által elismert legitim választások után jött létre.Azok a pártok győztek és alakítottak kormányt amelyek világosan kimondott célja Katalónia függetlenségének elérése volt.
  Győzelmüket mindenki (a spanyol kormány is) tudomásul vette
  A jelenleg jórészt politikai fogoly illetve emigráns katalán kormány nem tett egyebet, mint megvalósította választási programját.
  (ahogy azt a magyarság fényes csillaga, Kossuth reinkarnációja, vezénylő tábornok és hitvalló szokta volt mondani csillagösvényen jártában :arra kaptak felhatalmazást a választóktók, hogy végrehajtsák, amiért oda küldték őket.)
 9. 11
  Kovacs
  2017. november 03., péntek 16:32
  Feltetted a fogós kérdést, mert a közeli múltban a"kannás és egyéb gőzös" kormány népszavaztatott (szintén JOGTALANUL) kvótaügyben. Na mármost ha ez a kormány...és kannagőzös lakosság, amelyik valami anyaországi székely kantonról ábrándozik...akkor Bács-Kiskunnal természetesen.. nemzeti konzultációba kezd Bács-Nagykunról.
 10. 10
  yoyo
  2017. november 03., péntek 16:02
  Vajon mi lenne, ha az egyik megye, mondjuk Bács-Kiskun forrófejű önkormányzata elhatározná, hogy elszakad Magyarországtól, és függetlenségi népszavazásra hívja a megye lakosságát, amelynek kannásborgőzös, hangos kisebbsége nagy többséggel az elszakadás mellett teszi le a voksát?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...