Elhalasztják III. Károly jövő hétre tervezett franciaországi látogatását

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 24.

Külpol

Macron kérte a király első külföldi állami látogatásának elhalasztását.

Elhalasztják III. Károly brit uralkodó jövő hétre tervezett franciaországi állami látogatását – közölte pénteken a Downing Street.

III. Károly király és felesége, Kamilla vasárnap indult volna Párizsba, és szerdáig tervezett utazásuk során felkeresték volna Bordeaux városát is. Azonban az utóbbi napokban Franciaország számos városában heves tiltakozások voltak a nyugdíjrendszer átalakítása miatt.

A Buckingham-palota, amely pénteken szintén bejelentette a király és hitvese állami látogatásának elhalasztását, a döntést részletek nélkül „a franciaországi helyzettel” indokolta. Az udvar szóvivője szerint a királyi házaspár továbbra is várakozással tekint franciaországi látogatása elé, amint sikerül új időpontot találni.

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint

Emmanuel Macron francia elnök kérte a brit féltől a látogatás elhalasztását. Párizsi bejelentés szerint Macron pénteken személyesen beszélt telefonon III. Károly királlyal.

A francia kormány olyan körülmények között szeretné vendégül látni a brit uralkodót, amely megfelel a két ország baráti viszonyának – áll a közleményben.

A franciaországi utazás lett volna a király első külföldi állami látogatása trónra lépése óta. III. Károly király és felesége a jövő hét második felében Németországba is hivatalos. Ennek az utazásnak az esetleges halasztásáról pénteken nem hangzott el bejelentés. A királyi házaspár a jelenlegi tervek szerint szerdán érkezik Berlinbe, ahol Frank-Walter Steinmeier német államfő fogadja őket és állami bankettet ad tiszteletükre. A brit uralkodó és hitvese az útiterv alapján Hamburgba is ellátogat, és jövő vasárnap tér vissza Londonba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.