Előkerület Nazarbajev, videóüzenetben szólt a lakossághoz

  • narancs.hu
  • 2022. január 18.

Külpol

Nyomatékosított, a jelenlegi államfőnek, Kaszim-Zsomart Tokajevnek teljhatalma van, és ő az ország biztonsági tanácsának vezetője.

Először jelent meg a nyilvánosság előtt a közép-ázsiai országot sújtó véres zavargásokat követően Kazahsztán befolyásos volt elnöke, Nurszultan Nazarbajev kedden. Korábban a nemzetközi médiában olyan hírek jelentek meg, hogy családjával külföldre távozott.

A politikus egy videófelvételen hatalmas íróasztalnál, kazah zászlók előtt ülve azt mondta, "nem utazott el sehova, jól megérdemelt szabadságát tölti a kazah fővárosban (Nur-Szultanban)". Hozzátette, hogy a jelenlegi államfőnek, Kaszim-Zsomart Tokajevnek "teljhatalma van", és ő az ország biztonsági tanácsának vezetője.

Az elnököt hamarosan a Nur Otan (kormányzó) párt elnökévé választják. Ezért az elitben nincs konfliktus vagy konfrontáció. Az ezzel kapcsolatos szóbeszédek teljesen alaptalanok"

– hangoztatta.

A január elején Kazahsztánt megrázó véres zavargásokról szólva kifejtette, hogy a tüntetők célja "az ország integritásának és az állam alapjainak lerombolása" volt. "Ez a tragédia mindannyiunk számára tanulságul szolgált. Fontos, hogy kiderítsük, ki szervezte ezeket a pogromokat és gyilkosságokat" –tette hozzá az egykori elnök.

A zavargók dühe különösen Nazarbajev ellen irányult, akit azzal vádolnak, hogy hagyta virágozni a korrupciót a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságban, amelyet közel három évtizeden át vezetett.

A 81 éves Nazarbajev 2019 márciusában mondott le elnöki tisztségéről. Miután távozott tisztségéből, megőrizte befolyásos szerepét országa politikájában, igényt tartva a "nemzet feje" címre, és megtartva vezető tisztségét a befolyásos Biztonsági Tanácsban. A zavargások óta azonban utódja, Tokajev megerősítette saját befolyását, és átvette a Tanács irányítását. Több, a korábbi vezetőhöz közel álló személynek kellett távoznia fontos pozícióból, és legalább egy, a titkosszolgálatot vezető személyt bebörtönöztek.

Tokajev elítélte Nazarbajev szerepét az elit indokolatlan meggazdagodásában, amely az elmúlt években felszította a népharagot. Mindazonáltal úgy vélte, hogy a zavargások nagyszabású külföldi beavatkozás következményei voltak, anélkül, hogy erre bármilyen bizonyítékot szolgáltatott volna.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk