Előreveszi az Európai Bíróság a magyar–lengyel beadványt

  • narancs.hu
  • 2021. június 11.

Külpol

A perrel azt tisztázzák, szabad-e jogállamisági feltételhez kötni az uniós források kifizetését.

Az Európai Bíróság elnöke úgy döntött, gyorsított eljárásban tárgyalják a Magyarország és Lengyelország által közösen jegyzett beadványt, amely a jogállamiségi feltételrendszerrel kapcsolatos – írja a hvg.hu EUrologus rovata.

Így valószínűleg még idén októberben tárgyalják az ügyet. A magyar és a lengyel kormány, valamint az ellenkeresetet benyújtó Európai Parlament és az Európai Tanács is kifejtheti, mit gondol az ügyről.  A pernek az a célja, hogy eldőljön, megfelel-e ez uniós jognak, hogy forrásainak kifizetését jogállamisági feltételekhez köti az EU: Magyarország és Lengyelország szerint nem felel meg.

 

Johannes Hahn költségvetési biztos azt mondta, még idén ősszel levelet küldenek azoknak a tagállamoknak, amelyek esetében azt feltételezi az Európai Bizottság, hogy a „jogállamisági problémák” miatt nem átlátható, hogyan használják föl az uniós forrásokat. Az EUrologus úgy tudja, Magyarország már az első körben kap ilyen levelet.

Korábban úgy volt, ilyen eljárás Magyarország esetében csak a 2022-es országgyűlési választások után kezdődik.

Arról, mi a jelentősége ennek a szempontnak az Európai Unió életében, ebben a cikkben írtunk:

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk