Észak-Koreában megint elszállt a diktátor agya: japán területre lőttek ki egy ballisztikus rakétát

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 04., 07:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hamarosan lesz egy tárgyalás arról, miként is lehetne megfékezni az észak-koreai atom- és rakétaprogramot, erre Phenjan kilő egy újabb rakétát.

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki kedden nyugati részéről a Japán-tenger irányába; a rakéta feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódhatott a tengerbe. Az újabb észak-koreai rakétakísérletről szinte egy időben adott hírt a dél-koreai hadsereg és a japán védelmi minisztérium – tudatta kedd reggel a Magyar Távirati Iroda.

A ballisztikus rakétát – amelynek típusa egyelőre nem ismert – helyi idő szerint fél tíz körül lőtték ki a fővárostól, Phenjantól mintegy száz kilométerre északnyugatra, a kínai határ közelében fekvő Pangjon gyakorlótérről.

Szuga Joszihide japán kormányszóvivő közölte, hogy a rakéta negyven perccel később, több száz – a dél-koreai hadsereg szerint 930 – kilométert megtéve csapódott a Japán-tengerbe, feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetében. Szuga szerint a Japán kormány ezt újabb, elfogadhatatlan provokációnak tartja, és tiltakozását fejezte ki Phenjannál.
Mun Dzse In dél-koreai államfő sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, miután tudomást szerzett az újabb rakétaindításról.

Észak-Korea az elmúlt hetekben több rakétakísérletet hajtott végre. Hírügynökségek a keddi kísérlettel összefüggésben emlékeztetnek arra, hogy három nap múlva kezdődik a G20-as országcsoport vezetőinek kétnapos hamburgi csúcstalálkozója, amelyen az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea vezetői külön azt is megvitatják, hogyan lehet megfékezni az észak-koreai atom- és rakétaprogramot.

Az MTI szerint kapcsolatba hozzák az észak-koreai rakétatesztet azzal is, hogy július 4-én, kedden ünneplik az Egyesült Államokban a függetlenség napját. Az előző években is előfordult, hogy Észak-Korea ekkortájt hajtott végre rakétakísérleteket.

FRISSÍTÉS: Észak-Korea a rakétakísérlet után bejelentette, hogy első ízben hajtott végre sikeres kilövést nagy hatótávolságú, interkontinentális ballisztikus rakétával.

Az észak-koreai állami televízió híradása szerint a Hvaszong-14 típusú rakéta 39 perces repülés során 2802 kilométeres maximális magasságot ért el, és pontosan célba talált. Az észak-koreai állami média azt állította, hogy ezzel a rakétával Phenjan a világ bármely pontjára képes csapást mérni.

Halálra verhették Észak-Koreában a kényszermunkára ítélt amerikai diákot

Otto Warmbiert a múlt héten kómában szállították vissza az USA-ba, a kórházban halt meg. Az ohiói Cincinnatiban hétfőn meghalt Otto Warmbier, az az egyetemista, akit a múlt héten kómában szállítottak haza Észak-Koreából – tudatták közleményben szülei. Az egyetemista szervezett utazás keretében 2016-ban Észak-Koreában járt, ahol a szállodában el akart tenni egy propagandaplakátot.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 04., 07:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  tiszapolgári
  2017. július 04., kedd 19:42
  Aggyunk nekik!
 2. 3
  Hóvarjú
  2017. július 04., kedd 18:03
  Agya-Gyagya.
 3. 2
  tiszapolgári
  2017. július 04., kedd 13:06
  „elszállt a diktátor agya”

  Igen, mert kilövés előtt rátette a rakétára és véletlenül ottfelejtette.
 4. 1
  rworse
  2017. július 04., kedd 09:46
  Kína, ébresztő!!!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tarlós megszüntetné
Mi lesz a BKK-val?
Borsodi riport
Egy kegyetlen gyilkosság háttere
Interjúk
Parragh László, René Jacobs, Rob Brydon
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...