Ezt nagyon benézte a kormány, már a határon túli magyarok sem ugranak Orbánék szavára

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 12., 14:36
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Semjén Zsolt sírni fog.

A mai Magyar Nemzet ír arról, hogy ugyan lassan egy hónapja fut a külhoni magyarok körében indított regisztrációs kampány a jövő évi parlamenti választásra, sikerről azonban egyelőre nem beszélhetünk. „Ugyanis a tavaly október 2-i népszavazásra is 332 ezer regisztrációs kérelem érkezett (közülük 60 ezren már túl későn adták be), a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tegnapi adatai szerint pedig most 353 ezernél tart a számláló. Tehát tíz hónap alatt mindössze 20 ezer embert sikerült rávenni a regisztrációra” – írja a lap.

Nem mindenki tapsol

Nem mindenki tapsol

Fotó: MTI/Veres Nándor

A legtöbb regisztráció Romániából (148 ezer) és Szerbiából (40 ezer) származik, ugyanakkor a Nemzeti Választási Iroda (NVI) eddigi tapasztalatai alapján arra lehet számítani, hogy a választások előtti utolsó néhány hétben jelentkeznek a legtöbben. Bár a kormány úgy számol, a külhoni magyarok közül nagyjából félmillióan regisztrálnak a választásra, kérdés, hogy ebből hányan mennek el és adnak le érvényes szavazatot. 2014-ben nagyon alacsony volt a részvétel: a 192 ezer regisztrált közül mindössze 63 ezren szavaztak érvényesen, igaz, ennek 95 százaléka a Fideszre érkezett. A Magyar Nemzet szerint egyáltalán nem véletlen, hogy a kormány, az NVI és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is elindította a regisztrációs kampányt Erdélyben, és még Orbán Viktor is levelet írt a kettős állampolgároknak, mert szerinte „Magyarországon sorsfordító döntéseket kell hoznunk. Arra kérem, ha még nem tette, regisztráljon”.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 12., 14:36
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  rworse
  2017. augusztus 13., 12:17
  6

  A régi szép idők...
 2. 6
  tiszapolgári
  2017. augusztus 13., 08:05
  3

  2006. március

  „Ha négy évre nyerni tudnánk, és utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden megoldódna."
  Mikola István

  „Mikola Istvánnak lehetnek ilyen tervei, de ez olyan messze van a realitásoktól, hogy egész egyszerűen kivitelezhetetlen […] a szocialisták és a Fidesz megegyezése nélkül nem lehet módosítani a kétharmados választójogi törvényt és az állampolgárságról szóló törvényt. Ez jól van így, ezek olyan horderejű kérdések, amelyekről meg kell egyezni, már hogyha az ember változtatni akar a fennálló helyzeten"
  Orbán Viktor

 3. 5
  yoyo
  2017. augusztus 13., 07:33
  azért a 353 ezer határon túli szavazat se piskóta, még ha nem is biztos, hogy mind fideszes.
  A fidesz meg tudja becsülni a kicsit is (még ha aránytalanul sokba is kerül), az ellenzéknek ennél kisebb gyarapodásokat se nagyon képes felmutatni.
 4. 4
  rworse
  2017. augusztus 13., 06:51
  Amúgy éppen a héten jelentett be a kormány néhány újabb határontúli stadiont és fociakadémiát, ha jól emlékszem, 13milliárd értékben. Justice for Hungary.
 5. 3
  rworse
  2017. augusztus 12., szombat 23:58
  "Orbán Viktoron kívül Martonyi János volt és leendő külügyminiszter, valamint a Fidesz szomszédságpolitikájánál a kezdetektől bábáskodó Németh Zsolt - igencsak egyértelműen nyilatkoztak a tárgyban. Különösen Martonyi és Németh megszólalásaiból derült ki világosan, hogy az állampolgársági törvény megváltoztatása nem jár együtt a választójogi törvény átszabásával, vagyis azzal, hogy a leendő törvény alapján magyar állampolgárrá váló határon túli magyarok automatikusan megkapnák a szavazati jogot is. "Mindig hangsúlyoztuk, hogy ez az egész kérdés nem a szavazati jogra összpontosul" - mondta Martonyi a Reutersnek két hete. Kijelentése a jelenre nézve biztató, a múltra vonatkoztatva viszont némileg félrevezető."
  2010. május
 6. 2
  Valakicske
  2017. augusztus 12., szombat 19:40
  Egynek sem szabadna lennie.
 7. 1
  tiszapolgári
  2017. augusztus 12., szombat 15:34
  Hálátlan banda.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kelet és Nyugat érdekellentétei
Interjú Timothy Snyderrel
Választási riport Szerencsről
Az új Hazafias Népfront
A rendszer árnyéka
TGM a Jobbikról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...