Fel kéne végre nőni – Mi történt a hétvégén Brüsszelben?

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 25., 18:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Orbán és a visegrádi négyek semmit nem értek el, ellenben mind lehetetlenebb helyzetbe kormányozzák magukat. Ajánló a friss Magyar Narancsból.

Hegedüs Dániel, a Német Külpolitikai Társaság elemzője írásában túllép azon a leegyszerűsített kérdésen – akkor most Orbán aláírt vagy sem –, amivé a hazai nyilvánosságban a hétvégi brüsszeli esemény értelmezését lebutították. A csúcstalálkozónak két égető kérdése volt: a brit „reformcsomag” és a menekültválság kezelése. „Európa azonban a kudarc megengedhetetlenségének tudatában felnőtt a feladathoz, és bebizonyította, hogy napjaink európai integrációja pontosan úgy és azért működik, él túl és fejlődik tovább, ahogy és amiért az elmúlt 65 év során mindig is tette. Azért, mert Európa a kompromisszumok Európája. (…) Az uralkodó nyugat-európai értelmezés szerint a visegrádi országok tizenkét évvel a csatlakozásuk után mintha épp a kompromisszumkészségre, a szolidaritásra és a közös felelősségvállalásra lennének a legkevésbé hajlandók. Nyugati nézőpontból jórészt ezt hordozta a február 15-i visegrádi csúcs üzenete éppúgy, mint Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányainak számos együttes és önálló lépése, nyilatkozata az elmúlt hónapokban. (…) Már megmutatkoztak az első jelei annak, hogy nem több figyelmet és megértést igénylő partnerként, hanem kihívásként és problémaként kezdi szemlélni a német kül- és Európa-politika a négy kelet-közép-európai tagállamot. Németország helyzete valóban nem könnyű, de a visegrádiak erősen túlértékelik saját lehetőségeiket, és kockára teszik saját érvényesülésüket, ha a német pozíciók megrendülésére játszanak. (…)”

A teljes analízist, hogy ti. miként maradtak kisebbségben a V4-ek, és hogy merev politikájuk hova vezethet hosszú távon, a ma megjelent Magyar Narancsban olvashatják.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 25., 18:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...