Ferenc pápa ismét kiállt az egyházi visszaélések elszámoltatása mellett

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 21.

Külpol

A szexuális visszaélések elszámoltatásáért felelős Hittani Kongregáció tagjainak mutatott irányt a Vatikánban.

Ferenc pápa pénteken fogadta a visszaélésekkel kapcsolatos ügyekben illetékes egyházi hivatalként és bíróságként működő Hittani Kongregáció plenáris ülésének tagjait, akiknek azt mondta: az egyház kiáll minden visszaéléssel szemben, és elkötelezett abban, hogy igazságot szolgáltasson a tagjai által elkövetett visszaélések áldozatainak, a kánonjog vonatkozó előírásainak szigorú alkalmazásával.

Az egyházfő emlékeztetett a kánonjog decemberben történt módosítására, amely szigorította a Hittani Kongregáció hatáskörébe tartozó, úgynevezett súlyos bűncselekmények elbírálását és büntetését.

„Mindez önmagában nem elegendő a jelenség megfékezésére, de szükséges lépésnek számított az igazság helyreállítására, a botrány helyrehozatalára, valamint a korábbi tévedések javítására”

– jelentette ki a pápa.

Ferenc pápa konkrét ügyről nem beszélt, de szavai azt a jelentést követik, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra Münchenben az 1945 és 2019 között előfordult gyermekbántalmazási ügyekről. A bajor tartományi fővárost és térségét lefedő München-Freising főegyházmegyében történt gyermekbántalmazási ügyek feltárásába külső, független szakértőként bevont Westphal Spilker Wastl (WSW) ügyvédi iroda jelentése szerint a vizsgált, több évtizedes időszakban a gyermekbántalmazásnak legalább 497 áldozata volt. A Szentszék csütörtökön szégyennek nevezte a történteket és együttérzését fejezte ki az áldozatoknak.

Decemberben a kánonjog szexuális visszaélésekre és pedofíliára vonatkozó cikkelyeit – a pápa szavai szerint – „naprakésszé tették”, ami azt jelenti, hogy az abúzust a személy és a személyi méltóság elleni bűncselekménnyé nyilvánították. A módosított jogszabályok szerint visszaélések esetében nem csak az egyház tagjai, hanem az egyház keretében szolgáló világiak is büntethetőkké válnak. Bűncselekménnyé lépett elő az esetleges szexuális visszaélés jelentésének mulasztása is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk