Ferenc pápa találkozik a rohingjákkal, de kérdés, kimondja-e a nevüket, vagy sem

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. november 22.

Külpol

Akár diplomáciai botrány is lehet ebből.

Ferenc pápa december elsején találkozik a rohingják egy csoportjával a bangladesi Dakkában kitűzött vallásközi találkozó keretében – jelentették be a Vatikánban. A szentszéki szóvivő hangsúlyozta, így sikerült kompromisszumos megoldást találni arra, hogy az egyházfő a rohingja kisebbség tagjaival találkozhasson. Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon ez lesz- e Ferenc pápa egyik legnehezebb útja, Greg Burke azt válaszolta, „mondhatjuk, hogy diplomáciai szempontból nagyon érdekes út lesz”.

Nem véletlenül fogalmazott így a szóvivő. Charles Maung Bo bíboros, a mianmari Rangun érseke az olasz katolikus sajtónak ugyanis korábban úgy nyilatkozott, Ferenc pápának nem szabad Mianmarban kiejtenie a rohingják nevét, mivel ezzel „elismerné ennek a kisebbségnek a követeléseit”. Greg Burke úgy reagált, hogy Ferenc pápa mindig komolyan veszi a jótanácsokat, és majd kiderül, hogyan dönt, de a „rohingja nem számít tiltott szónak a Vatikánban”. Ha viszont Ferenc kiejti útján a rohingja szót, abból akár bonyodalmak is lehetne, ha viszont nem, az úgy tűnne, mintha szándékosan nem tenné. Melyik vajon a jó megoldás? – ezt kell a pápának eldöntenie az előtte álló hetekben.

Mianmarból több mint félmillió rohingja menekült el augusztus óta, miután a hadsereg rohingja szélsőségesek összehangolt támadását követően „tisztogató” műveletet indított a lázadók ellen. A muszlim rohingjákat a buddhista többségű Mianmar bangladesi illegális bevándorlónak tekinti, és állampolgárságuk sincs. Ferenc pápa már több felhívást intézett a nemzetközi közösséghez a rohingják védelmében. A több mint 53 millió lakosú Mianmarban mintegy 700 ezer a katolikusok száma.

Figyelmébe ajánljuk