Fukuyama Orbán tusnádfürdői beszédéről: teli torokból védi az etnikai nacionalizmust

  • narancs.hu
  • 2017. július 31.

Külpol

És tele van antiszemita összeesküvés-elméletekkel.

A politológus vasárnap megosztotta Twitterén Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének teljes terjedelmű angol verzióját, hozzátéve: szerinte az teli torokból védi az etnikai nacionalizmust és tele van antiszemita összeesküvés-elméletekkel.

Francis Fukuyama on Twitter

Full-throated defense of ethno-nationalism, replete with anti-Semitic conspiracy theories. https://t.co/qUCWgs6Blc via @Visegr%C3%A1d+Post

Egy ezt követő bejegyzésben Fukuyama kiegészítette gondolatát, miszerint a V4-ek országai már így is eleget szenvedtek az etnikai alapú nacionalizmustól a 20. században.

Francis Fukuyama on Twitter

As if the Visegrad 4 hadn’t suffered enough from ethno-nationalism in the 20th century.

Fukuyama, figyelemmel követve Orbán éves tusnádfürdői beszédeit, 2014-ben maga is megdöbbent, amikor a magyar miniszterelnök az illiberális demokráciát méltatta.

„Orbán átlépett egy küszöböt” – Francis Fukuyama politológus

A világhírű politológust telefonon értük el, hogy a magyar illiberalizmusról és az amerikai Tea Partyról, Kína jövőjéről, Putyin jelenéről és A történelem vége mai olvasatáról beszélgessünk. Magyar Narancs: Mit gondol Orbán illiberális államot vizionáló beszédéről? A szokásos retorikai fogásról van szó, vagy annál súlyosabb a helyzet?

Figyelmébe ajánljuk