Fülöp-szigetek: Sztárgázsi

  • - kovácsy -
  • 2000. november 30.

Külpol

és meglehetősen drámai túszszedési akció végrehajtóival szemben próbált fellépni a határozottság igényével, mégis inkább
és meglehetősen drámai túszszedési akció végrehajtóival szemben próbált fellépni a határozottság igényével, mégis inkább a szerencsétlenkedés benyomását keltve. Az utóbbi hetekben ennél sokkal nagyobb bajban van, sőt egyre valószínűbb, hogy dicstelenül és idő előtt ér véget elnöki pályafutása.Estrada nem az a tipikus államférfi, már a nagyarányú választási győzelmét követő hivatalba lépése idején is hálás dolog volt leírni róla, hogy az egykori filmsztár aligha jutott el az érettségiig, szeret nagyokat inni, szeretői számosak, akárcsak a bűnös, ám édes órák gyümölcsei, a megannyi kicsi Estrada-sarj. Nos, a filippinó vér minden bizonnyal forró, csakhogy az országban a katolikus egyháznak igen komoly a befolyása - jól látszott ez már 1986-ban, Marcos elnök megbuktatásakor is, amelyben a püspöki kar átállása volt a végső, mindent megpecsételő mozzanat. Ez így együtt nehéz éveket, konfliktusokat jelzett.

Viszont a szegények, akiknek szebb jövőt ígért, oda voltak érte, és mivel a hetvenmilliós lakosság többsége szegény, 1998-ban látványosan győzött, lealázva kilenc ellenfelét, hiába gyalázták ismeretanyagának tagadhatatlanul vázlatos volta miatt. Hatvanegy éves volt ekkor, hinni is lehetett akár, hogy duhaj életformájával immár szakít, az államügyek áttekintése terén tapasztalható korlátait pedig lelkes odaadással, valamint megfelelő tanácsadók alkalmazásával töri majd át. És - hogy korábbi mestersége szókészletével éljen - kijelentette: elnöki tevékenysége

élete legnagyszerűbb alakítása

Megjegyzendő, hogy tapasztalatok azért álltak már mögötte: tizenhét éven át Manila egyik külvárosának polgármestere volt, aztán szenátor lett, és mint ilyen, az országban fenntartott utolsó amerikai katonai támaszpont felszámolását követelők táborát erősítette, majd pedig (1992-ben) alelnökké választották. A jutalomjáték első jelenetei nem is sikerültek rosszul, hozott néhány intézkedést a szegények javára, a külföldi befektetőket sem riasztotta el azonnal az országból, és a gazdaságpolitikusi csapat, amit maga köré szervezett, egészen meggyőzőnek látszott.

Csakhogy a hónapok és a cselekmény bonyolódása során kiderült, hogy van ám egy másik, informális tanácsadói kör is, amely rendszertelen és nem feltétlenül előre meghatározott időközökben, éjszakai órákban, az alkohol öntözte víg férfibarátság jegyében mozdítja előre a Fülöp-szigetek sorsát, és nem feltétlenül a helyénvaló kormányzás nemzetközi szabványainak a jegyében. Ebben a körben a választási kampány szép napjaira emlékezve a szívesség és a hála fogalmai öltöttek összegszerűen is körülírható anyagi formát. Emögött aztán hónapról hónapra újabb és újabb megvesztegetési ügyeket véltek orrontani a rosszakarók, és Estrada, aki a hatvanas évek Fülöp-szigeteki filmjeiben még sanyargatott Jóként aratta végső győzelmeit a Gonosz fölött, utolsó szerepében

fokozatosan megkopott

Meg kell azonban jegyezni, hogy a Fülöp-szigeteken a messzi múltban gyökeredzik a politika személyes viszonylatokkal való végletes összefonódottsága. Évtizedek óta a nagy, vezető családok határozzák meg a csatározások erővonalait, és eközben a pártkötődések rugalmasan alakulnak, a személyes politikai érdekviszonyok mozgásait követve. Talán nem túlzás azt állítani a mostani helyzetről, hogy Estradához kötődve történetesen a gazdasági elit egy viszonylag friss vérvonala óhajtotta megszilárdítani a pozícióit, miközben a hagyományos high society időközben elnemzetköziesedett, felsőfokú nyugati képzettséggel felszerelkező új generációi már a globalizált világban mozognak, amelyben az átláthatatlanság és a szívességi rendszer gazdasági hatékonysági korlátainak a felismerése alapkövetelmény. Megjegyzendő, hogy a szívességi rendszer nem feltétlenül azonos kizárólag az egyéni/családi meggazdagodás célrendszerével: sok esetben fejlesztési pénzek osztogatásáról van szó inkább, annak a reményében, hogy a pénz a választók megelégedését és hálatelt támogatását vonja maga után.

Csakhogy a rendszerbe ősszel

egy kis hiba

csúszott: Estrada egyik csókosa, egy tartományi kormányzó (mellékesen egy illegális szerencsejátékszervező-hálózat közismert irányítója) nem tudni, miért, de beismerte, hogy a tartományának folyósított dohányjövedék-visszautalási pénz egy részét hálából Estradának juttatta. Ráadásul az összeg meglehetősen figyelemre méltó: vagy nyolcmillió dollárnyi volt. Ehhez jött még kétmilliónyi haszonrészesedés az említett szerencsejáték-bizniszből.

Októberben kezdődtek a tüntetések, felvilágosult, középosztálybeli résztvevőkkel, imádsággal, olyan szervezők irányításával, mint az egykori elnök asszony Corazón Aquino és Jaime Sin manilai bíboros érsek. Estradának mennie kell - hangzott egyre öblösebben a jelszó, csak hát a parlamenti többség őt támogatta. Októberben még azt lehetett gondolni, hogy a politikai viszonyokat legfeljebb a májusi időközi választások rendezhetik át. Novemberben azonban pár hét alatt fordult a kocka - amiben döntő szerepet játszott, hogy a külföldi befektetők végképp elriadtak az országtól, a magas banki kamatok pedig a hazai beruházási kedvet is letörték, tudós gazdasági tanácsadói magára hagyták Estradát, és menekülőre fogták kormányának tagjai is. Az elnök leváltását célzó parlamenti vádemelési eljárás elindításához bőven összegyűlt a kellő számú képviselői aláírás, és az esküdtbírósággá alakuló szenátus alighanem már a jövő héten hozzákezd Estrada meghallgatásához.

Gloria Arroyo alelnök, aki automatikusan a helyére lép, ha az államfő távozni kényszerül, már elő is állt a hivatali ideje első száz napjára kidolgozott elképzeléseivel. A hagyományos elit veszi lelkesen körül. Az iménti főszereplő neve pedig alighanem lekerül a stáblistáról.

- kovácsy -

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.