Gyermekbántalmazások: az előző pápát hibáztatják a hazájában

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. január 20.

Külpol

A német püspöki kar az ügy végére jár, 1945-től 2019-ig 497 áldozatról szól a jelentés. XVI. Benedek visszautasítja, hogy mulasztott volna.

A német katolikus püspöki konferencia (DBK) felkérésére jelentés készült az 1945 és 2019 között előfordult gyermekbántalmazási ügyekről, köztük a müncheni főegyházmegyében történtekről is. Az XVI. Benedek pápát – még érsekként – hanyagsággal megvádoló jelentést csütörtökön sajtókonferencián ismertették Münchenben.

A bajor tartományi fővárost és térségét lefedő München-Freising főegyházmegyében történt gyermekbántalmazási ügyek feltárásába külső, független szakértőként bevont Westpfahl Spilker Wastl (WSW) ügyvédi iroda jelentése szerint a vizsgált, több évtizedes időszakban a gyermekbántalmazásoknak legalább 497 áldozata volt.

A főegyházmegye érseke az 1977-től 1982-ig tartó időszakban Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa volt, aki – a jelentés szerint – a hivatali ideje alatt négy esetben nem járt el megfelelően.

A WSD azt állítja, hogy

a későbbi pápa két esetben olyan papokkal szemben mulasztotta el a fellépést, akiket elítéltek szexuális bűncselekményekért.

Ezek az emberek a büntetőjogi szankciók ellenére tovább dolgozhattak lelkipásztorként, tetteik nem jártak egyházjogi következményekkel. Az egyházmegye az áldozataikról sem gondoskodott.

XVI. Benedek a jogi szakvéleményhez csatolt állásfoglalásában visszautasította a rá vonatkozó állításokat, azt hangsúlyozva, hogy egyetlen esetben sem követett el mulasztásos vagy egyéb hivatali visszaélést.

A WSW vizsgálata szerint 1945 és 2019 között legalább 497 gyermek, illetve fiatalkorú sérelmére követtek el szexuális bűncselekményt az egyházmegye intézményeiben. Az áldozatok 60 százaléka 8 és 14 év közötti, többségük fiú. A feltételezett elkövetők közül 235-öt azonosítottak, köztük 173 papot és kilenc diakónust.

Az adatok kizárólag a dokumentált esetekre vonatkoznak, a visszaélések tényleges száma nagyobb lehet – emelte ki Martin Pusch, a vizsgálat vezetője.

A WSW elemzése szerint Joseph Ratzinger mellett az egyházmegye más vezetői sem tettek meg mindent a gyermekbántalmazások ellen. Így a jelenlegi érsek, az egyházmegyét 2008 óta vezető Reinhard Marx bíboros sem, aki két esetben nem járt el megfelelően.

Reinhard Marx – aki nem vett részt a jelentés bemutatóján – tavaly júniusban felajánlotta lemondását Ferenc pápának. Döntését az egyházi személyek által elkövetett szexuális bűncselekmények feldolgozásának kudarcával indokolta. Ferenc pápa nem fogadta el a lemondását.

Marx, aki a német katolikus püspöki konferencia (DBK) elnöke volt, 2018 szeptemberében, még a testület elnökeként bocsánatot kért a német katolikus egyházban történt gyermekbántalmazásokért.

A DBK megbízásából készített tanulmány megállapításai szerint a jelenlegi Németország területén 1946 és 2014 között 1670 pap 3677 gyermek- vagy fiatalkorú áldozatot bántalmazott.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk