Ilyen nincs, és mégis van: ENSZ jószolgálati nagykövet lett a zimbabwei diktátor

  • narancs.hu
  • 2017. október 21.

Külpol

Botrány.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kinevezte Robert Mugabét, Zimbabwe elnökét jószolgálati nagykövetnek. Az ENSZ alatt működő szervezet állítólag azért tette az egészségügyi kérdések tiszteletbeli képviselőjévé a diktátort, mert nagyon sokat tett a nem fertőző, krónikus betegségek megfékezéséért.

Mugabét rengetegen kritizálják az emberi jogok folyamatos megsértése miatt. A kritikusok szerint a döntés azért is érthetetlen, mert Zimbabwéban romokban van az egészségügy, amin az országát 37 éve vezető Mugabe sem javított.

A Telegraph cikke idézi az Orvosok az Emberi Jogokért egyesület tanulmányát, amely szerint a zimbabwei kormány nem foglalkozik azzal, hogy kiépített vízhálózat legyen az országban, ezért az alapvető tisztasági, egészségügyi követelményeknek sem felel meg, de Mugabe vezetése alatt több kórházbezárás is történt.

A kinevezést nemzetközi szervezetek is elítélték, felidézték Mugabe erőszakos fellépését az ellenzékkel szemben, a választási csalásokat és egyéb ügyeket is.

A Human Rights Watch igazgatója, Iain Levine szerint Mugabe emberi jogi kérdésekben mutatott múltját tekintve a jószolgálati kinevezés szégyen a WHO számára.

A legnagyobb zimbabwei ellenzéki párt nevetségesnek tartja a kinevezést, és közölte, hogy az sértés Zimbabwere nézve, tekintettel az ország egészségügyi színvonalára. Az ellenzék hangsúlyozta azt is, hogy a komoly egészségügyi problémákkal küzdő Mugabe (és a családja is) külföldre jár orvosi kezelésekre.

(Guardian, BBC, Telegraph)

Figyelmébe ajánljuk