Iskolai lövöldözés: elismerte a hibáját a texasi rendőrség

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. május 28.

Külpol

A rendőrök már az iskolában voltak, de miután a fegyveres elbarikádozta magát, azt gondolták, van idejük felkészülni.

Elismerte hibáját a texasi állami közbiztonságért felelős rendvédelmi szervezet (DPS) igazgatója, amiért a rendőrök nem léptek közbe időben a keddi iskolai lövöldözés során.

Steven McCraw ezredes, a DPS igazgatója sajtótájékoztatón elmondta: miután a 18 éves Salvador Ramos kedden egy AR-15 típusú félautomata fegyverrel belépett az uvaldei Robb Általános Iskola hátsó bejáratán az épületbe, majd egy osztályteremben lövöldözni kezdett, a sokkos állapotban lévő iskolások közül ketten összesen hatszor kértek segítséget a rendőrségtől a 911-es vészhelyzeti telefonszámon. Eközben mintegy 20 rendőr majdnem egy órán át várt az osztályterem előtti iskolai folyosón.

Ramos végül 19 kisiskolást és két tanárt lőtt agyon, mielőtt a rendőrök megrohanták a termet, és lelőtték a fegyveres ámokfutót.

Az iskolában felsorakozott rendőrök parancsnoka, aki a helyi iskolai kerület rendőrségének uvaldei rendőrkapitánya is egyben, a helyszínen úgy gondolta, hogy Ramos elbarikádozta magát az osztályteremben, és a gyerekek már nincsenek közvetlen veszélyben, ezért a rendőrségnek van ideje felkészülni – mondta McCraw ezredes.

Iskolai l?v?ld?z?s Texasban

 
Uvalde, 2022. május 25. A biztonsági erők tagja kísér egy hozzátartozót a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál, amelyben a 18 éves Salvador Ramos lelőtt tizenkilenc diákot és két tanárt. Fotó: MTI/AP/The San Antonio Express-News/William Luther

 „Utólag, mai tudásunk birtokában, ebből a székből nézve, ahol most ülök, természetesen ez nem volt helyes döntés” – szögezte le a texasi rendőrségi szervezet igazgatója.

„Ez rossz döntés volt. Pont” – tette hozzá.

Az uvaldei mészárlás az elmúlt közel egy évtized legvéresebb lövöldözése volt az Egyesült Államokban, és nyomában ismét fellángolt a vita az amerikai fegyvertartási és fegyverviselési szabályozásról.

Az ügyben megszólaló közéleti szereplők közül emlékezetes Steve Kerr elkeseredett nyilatkozata. A Golden State Warriors kosárlabdacsapat edzője a következő mérkőzésükről szóló tájékoztatón a várható játék helyett arról beszélt, hogy meg kell állítani az erőszakot, és a fegyverviselést szigorúbb feltételekhez kötő törvényt sürgetett.

A befolyásos amerikai fegyverlobbi, az Országos Fegyverszövetség (NRA) épp a hétvégén tartja éves kongresszusát az Uvaldétól 440 kilométerre fekvő dél-texasi Houstonban, ahol több befolyásos republikánus párti politikus, többek között Donald Trump korábbi amerikai elnök és Ted Cruz texasi szenátor is kiállt amellett, hogy a szigorúbb fegyvertartási és fegyverviselési szabályok elfogadása nem segítene az egyre gyakoribb tömeges lövöldözések és vérontások megelőzésében.

„Ezek a tragédiák gyomorforgatók – jelentette ki Wayne LaPierre, az NRA vezetője, de hozzátette: a fegyverviselés korlátozása nem megoldás. – Annak a legalapvetőbb emberi jognak a szűkítése, amely lehetővá teszi az amerikaiaknak, hogy megvédjék magukat, nem megoldás, és soha nem is volt az” – fogalmazott.

Donald Trump ehelyett inkább azt javasolta, hogy az Egyesült Államokban meg kellene könnyíteni a „zavarodott” emberek elkülönítését, és meg kellene szüntetni a fegyvermentes iskolai zónákat.

„Nyilvánvalóan sokkal könnyebbé kellene tennünk az erőszakos és szellemileg zavarodott emberek elkülönítését az elmegyógyintézetekben” 

– hangsúlyozta a korábbi amerikai elnök az NRA houstoni kongresszusán mondott beszédében.

Az amerikai iskolák biztonságának javításáról Trump azt javasolta, hogy minden iskolának egyetlen bejárattal, megerősített kerítéssel és fémdetektoros kapukkal kellene rendelkeznie, hozzátéve, hogy minden iskolában egy rendőrnek vagy fegyveres biztonsági őrnek kellene folyamatos szolgálatot teljesítenie.

„Ez nem pénz kérdése. Ez akarat kérdése. Ha az Egyesült Államoknak van 40 milliárd dollárja Ukrajna számára, akkor ezt is meg tudjuk csinálni” – magyarázta, utalva az Ukrajnának nyújtott legutóbbi amerikai pénzügyi és katonai támogatásra.

A rendőrségi nyomozás azonban egyelőre arra jutott Salvador Ramos esetében, hogy bár kibukott a középiskolából, nem volt sem priusza, sem az elmeállapotát befolyásoló betegsége.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk