„Isten tett ilyenné, de így szeret téged”

  • narancs.hu
  • 2018. május 21.

Külpol

Ezekkel a szavakkal támogatott Ferenc pápa egy meleg férfit, akit gyerekkorában szexuálisan bántalmazott egy pedofil pap.

A katolikus egyházon belüli szexuális erőszak egyik áldozatának, Juan Carlos Cruznak mondta azt Ferenc pápa, hogy Isten tette őt meleggé, és ő így szereti őt. Vitathatatlanul ez volt a legelfogadóbb üzenet a homoszexualitással kapcsolatban a római katolikus egyház vezetőjétől.

Juan Carlos Cruzt Fernando Karadima, a chilei egyház egyik papja bántalmazta és erőszakolta meg gyerekkorában. A most 78 éves Fernandót még 2011-ben találta bűnösnek a Vatikán.

Juan Carlos két héttel ezelőtt találkozott a pápával, ahol beszélt a zaklatásokról, valamint arról, hogy a latin-amerikai püspökök egy része megpróbálta perverz alakként beállítani, hogy úgy tűnjön, mintha hazudott volna a szexuális visszaélésekről.

„A pápa azt mondta nekem: Juan Carlos, az, hogy meleg vagy, nem számít. Isten tett ilyenné és így szeret téged, más nem számít. A pápa is így szeret téged. Boldognak kell lenned úgy, ahogy vagy” – nyilatkozta Cruz az El Pais spanyol újságnak.

Nem ez az első eset, hogy Ferenc pápa ilyen kijelentéseket tesz. 2015-ben például Erdő Péter bíborost tette helyre.

A pápa visszaszólt

Október 4-én kezdődött a Vatikánban az a három hétig tartó tanácskozás, amelynek témája a család és az egyház kapcsolata. A nyitóbeszédet Erdő Péter bíboros tartotta, akinek szavaira mindenkit meglepve személyesen Ferenc pápa reagált. Az egyházfő ellentmondott a bíborosnak; többek szerint szándékosan hozta kellemetlen helyzetbe Erdőt.

(Guardian)

 


Figyelmébe ajánljuk