Izrael: katonai akció jöhet a rakétatámadások után

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. május 13.

Külpol

Az ingatlanper miatt kirobbant újabb palesztin–izraeli konfliktusban hétfő óta kilencvenen haltak meg.

 

 A szerdáról csütörtökre virradó éjszaka ismét rakétaháborúval telt Izraelben és a Gázai övezetben. A Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű szervezet fegyveresei Izrael déli és középső részét lőtték. A rakéták 90 százalékát hatástalanították a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái, de Petah-Tikván közvetlen találat ért két épületet, melyekben többen könnyebben megsebesültek.

Az izraeli hatóságok lezárták a tel-avivi Ben Gurion repülőteret, az Izraelbe tartó gépeket átirányítják az Eilathoz közeli Ilan Ramon reptérre. 

Az izraeli hadsereg a rádió jelentése szerint csütörtökön gázai katonai célpontokat, illetve kormányzat épületeket támadott, a szóvivő szerint már sikerült nagyrészt megsemmisíteni a gázai fegyvergyártó létesítményeket. A gázai egészségügyi minisztérium szerint hétfő óta legalább 83-an haltak meg az övezetben, 17-en gyermekek, heten nők.

Az izraeli oldalon a halálesetek között volt egy katona, akinek terepjáróját egy határ melletti településénél járőrözés közben Gázából indított rakéta találta el, valamint hat civil, köztük két gyermek és egy indiai idősgondozó vendégmunkás.  Éjjel meghalt egy szerda este megsebesült ötéves kisfiú, mert bár időben sikerült édesanyjával elérniük a védett betonszobát, egy repesz oda is behatolt.

Közben a vegyes népességű városokban is jellemző az ellenségeskedés a zsidók és az arabok között.  A Ben Gurion repülőtér közelében lévő Lódon reggel megkéseltek egy zsinagógába tartó zsidó férfit az utcákon gyülekező arab csoport tagjai. Ugyanitt súlyosan megsérült a fején egy 39. hetében lévő terhes nő, akit kórházba vittek, egészséges gyermeket szült.

Csak ebben a városban 36 embert tartóztattak le, mert a kijárási tilalom és az oda vezényelt megerősített biztonsági egységek tilalma ellenére köveket, petárdákat, Molotov-koktélokat dobáltak, gumiabroncsokat égettek az utakon, gyújtogattak az utcákon.

Az egész országban 374 embert tartóztattak le az éjszakai etnikai összetűzések alatt.

 Haifán füstmérgezést kaptak 59-en, többnyire gyermekek, miután egy nyolcemeletes épület parkolójában autókat gyújtottak fel rendbontók, és a füst behatolt a lakásokba. Umm-al-Fahem arabok lakta, észak-izraeli városnál Molotov-koktélokat dobtak a tüntetők a rendőrök felé. A vegyesen lakott Akkóban életveszélyesen bántalmazott egy arab csoport egy zsidó férfit szerda este, miközben a Tel-Avivtól délre található Bat-Jamban zsidók csoportja közepesen súlyos sérüléseket okozott egy autó arab sofőrjének. A rendőrség csütörtökön őrizetbe vett két férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek Bat-Jamban az arab férfi súlyos bántalmazásában az arról rögzített, és az interneten is közzétett videofelvételek tanúsága szerint. Jeruzsálemben szintén zsidók megkéselték a Mahané Jehuda piac melletti egyik étteremben alkalmazott arab konyhai dolgozók egyikét, amikor kivitte a szemetet a piac központi szemétgyűjtőjéhez.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy tíz tartalékos határrendészeti egységet mozgósítanak a vegyesen lakott településeken a rend helyreállítása érdekében. 

 A Telex a Háárecre hivatkozva közölte, hogy szárazföldi akcióra készül az izraeli hadsereg a Gázai övezetben. 

A mostani viszály azzal kezdődött, hogy ramadán utolsó péntekén a jeruzsálemi Templom-hegyen több tízezer palesztin tiltakozott az ellen, hogy egy hosszú ideje zajló ingatlanper végeztével a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarrában több palesztin családot ki akarnak lakoltatni a hatóságok. A Gázai övezetet uraló Hamász bejelentette, hogy ha az izraeli erők nem hagyják el a Templom-hegyet és Sejk Dzsarrát, akkor támad. Elindította a rakétákat, az izraeli fél pedig válaszolt.

 

Figyelmébe ajánljuk