Joe Biden megvédené az abortuszhoz való jogot

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 3.

Külpol

A novemberi félidős választásokon, ha a legfelsőbb bíróság időközben szabad utat engedne az abortusz tiltásának. 

Joe Biden amerikai elnök kedden arra kérte az Egyesült Államok választópolgárait, hogy "védjék meg az abortuszhoz való alapvető emberi jogot" a novemberi félidős kongresszusi választások során, ha az amerikai legfelsőbb bíróság időközben eltörölné a művi terhességmegszakítást legalizáló 1973-as ítéletét.

A Politico napilap hétfőn hozta nyilvánosságra az alkotmánybíróságként működő washingtoni testület egyik tagjának, Samuel Alito bírónak a nem nyilvános, de kiszivárgott 98 oldalas véleményét, amelyben az abortuszhoz való általános jog eltörlése mellett érvel.

Alito véleménye a kiszivárgott irat szerint jelenleg többséget élvez a bíróságon, de a bírák még megváltoztathatják szavazatukat, végső döntés két hónapon belül várható. Az 1973-as precedens eltörlése  szabad utat nyitna az államok előtt, hogy szigorúbb abortusz-szabályozást vezessenek be, a kérdés eleve azért került a bíróság elé, mert Mississippi állam olyan szabályozást tervezett, amely a terhesség 15. hete után főszabály szerint megtiltaná a terhességmegszakítást.

Biden elnök viszont kijelentette, hogy "törvényeink stabilitása megköveteli", hogy a legfelsőbb bíróság ne törölje el az 1973-as Roe kontra Wade perben hozott, jogi precedenst jelentő korábbi ítéletét, és ő maga azon fog dolgozni, hogy az abortuszhoz való jogot külön szövetségi jogszabályban kodifikálja az amerikai kongresszus.

Joe Biden leszögezte, hogy hivatala egyelőre nem tudott megbizonyosodni a kiszivárgott dokumentum valódiságáról, ugyanakkor a kormányzat próbál minden lehetőségre felkészülni a hivatalos és végleges bírósági döntést illetően.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.