Jöhet a melegházasság Csehországban is?
pride_2.jpg

Jöhet a melegházasság Csehországban is?

  • MTI
  • 2018. július 10.

Külpol

A kormány támogatta az azonos neműek házasságának lehetővé tételéről szóló törvénymódosítást. Azt pedig nem támogatja a cseh kormány, hogy alkotmányban rögzítsék: a család kizárólag egy férfi és egy nő legalizált kapcsolata.

A férfi és nő kapcsolatának kizárólagosságáról Andrej Babiš miniszterelnök azt mondta: „Az ilyen irányú módosítást a kormánykoalíció képviselői a parlamentben nem fogják támogatni.” A cseh kormány és a parlamenti alsóház az elmúlt hetekben két javaslatot kapott a hatályos szabályozás módosítására. A 200 tagú alsóház 46 képviselője azt javasolta, hogy tegyék törvényesen lehetővé az azonos neműek házasságkötését. Válaszul e lépésre egy másik, 37 tagú képviselői csoport azt kezdeményezte, foglalják az alkotmányba, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő legalizált kapcsolata. 
A cseh kormány kedden az azonos neműek házasságának lehetővé tételéről szóló törvénymódosítást támogatta – mondta Andrej Babiš. A döntés nem meglepetés, mert már a korábbi cseh kormány is ezt az álláspontot képviselte. 
A végső szót a parlamenti alsóház képviselői mondják ki. 
A javaslatot az ANO, a TOP 09, a STAN, a Kalóz Párt, a kommunisták és a szociáldemokraták képviselői közösen terjesztették elő. „A jogrend javasolt módosításának alapelve, hogy az azonos nemű párok és gyermekeik családi élete ugyanolyan szintű védelmet élvezzen, mint a házastársaké és gyermekeiké, s egyforma legyen társadalmi státusuk is” – olvasható az indoklásban. 
Amennyiben a parlament a családtörvény módosítását jóváhagyja, megszűnik a bejegyzett partnerség 2006-ban bevezetett intézménye. A bejegyzett partnereknek joguk van egymás egészségi állapotának megismerésére, a közös tulajdonra, az öröklésre, de gyermeket nem fogadhatnak örökbe. Az elmúlt több mint egy évtized alatt Csehországban a jogok ugyan bővültek, de a bejegyzett partnerség ma sem egyenrangú a házassággal.

Figyelmébe ajánljuk