Jön a civiltörvény miatti kötelezettségszegési eljárás

  • narancs.hu
  • 2017. július 11.

Külpol

A CEU miatti eljárás pedig a második körrel folytatódik, már ezen a héten.

A civiltörvény ügyében is elindítja a kötelezettségszegési eljárást, a felsőoktatási törvény módosítása miatt kezdeményezett procedúrát pedig már e hét csütörtökén a második szakaszba lépteti az Európai Bizottság – írja jól értesült forrásokra hivatkozva a BruxInfó. Tegnap még úgy tudták, utóbbi csak a jövő héten fog megtörténni.

A lap információi szerint a bizottság csütörtökön a civiltörvény ügyében elindítja az eljárást egy hivatalos felszólító levél kiküldésével. Eddig Brüsszel a Velencei Bizottság hivatalos véleményére várt, s miután az megérkezett, úgy ítélték meg, itt az idő lépni, mert a magyar jogszabály uniós jogot sértő rendelkezéseket tartalmaz. A Velencei Bizottság leginkább a „külföldről finanszírozott” címkét kifogásolta, ezt igencsak diszkriminatívnak tartják, a magyar törvénymódosítás pedig ezen észrevétellel nem törődött.

A CEU-törvény miatt már áprilisban elindult az eljárás, az Európai Bizottság kifejtette jogi érveit, melyek szerint a módosítás egyes pontjai uniós jogba ütköznek – ehhez képest Lázár János május végén azt mondta, nincs miért változtatni a törvényen.

A BruxInfó szerint a második körben a magyar kormány ismét egy vagy két hónapot kap a válaszadásra, Brüsszel nem akarja elhúzni a dolgot, hiszen októberig el kellene dőlnie a jogi vitának, hogy a Közép-európai Egyetem a jelenlegi formában folytathassa az oktatást. Ha a kormány továbbra sem enged, a Bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet, akkor viszont nem tudni, mikor születik döntés.

Figyelmébe ajánljuk