Juncker Orbánék mellé állhat a multikkal vívott Nutella-háborúban

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 12.

Külpol

Az élelmiszeripari „kettős mérce” elleni fellépéssel édesgetné magához a visegrádi országokat.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke holnapi „State of the European Union” beszédében valószínűleg előhozza majd az élelmiszerek és más árucikkek országok közötti eltérő minőségének problémáját – írja a Financial Times.

Juncker a Bizottság ülésén

Juncker a Bizottság ülésén

Fotó: Stephanie Lecocq / MTI/EPA

Az elmúlt hónapokban a szlovák, a cseh és a magyar kormány is többször panaszkodott arra, hogy a multinacionális gyártók egyes termékei más minőségben kerülnek a nyugat- és kelet-európai üzletek polcaira.

Az eredmények azonban nem minden esetben meggyőzők, a gyártók pedig több indokot is felhoztak az eltérésekre: például a helyi ízlések vagy az árbeli különbségek is magyarázhatják eltérő alapanyagok választását.

Nem igazán sikerült igazolni, hogy a multik silányabb élelmiszert hoznak Magyarországra

A kormányt ez nem zavarja, beleállnak a sztoriba. Az EU-n belüli kettős élelmiszer-minőségről írt és a magyar vásárlók melletti kiállást ígért a Földművelésügyi Minisztérium, miután lezárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyári termékeket érintő vizsgálata. A minisztérium közleménye szerint a szakemberek a 39 összehasonlított termékpár mintegy harmadánál találtak érzékszervi vagy összetételbeli különbséget.

A Bizottság az FT szerint arra készül, hogy évi egymillió euróval támogatja a tagállami élelmiszer-biztonsági hivatalokat, és egységes tesztelési módszereket is kidolgozna. Brüsszel ugyanakkor nem változtatna a jelenlegi fogyasztóvédelmi előírásokon, inkább azok jobb érvényesítésére, és a multik felé irányuló „fogyasztói nyomás” növelésére törekszik.

A lap szerint a Bizottság ezzel a lépéssel igyekszik jó pontot szerezni a V4 országainál, amitől azt reméli, hogy a keleti tagállamok megengedőbbek lesznek a menekültkvótákról vagy az olcsó munkaerő kiküldetésének újraszabályozásáról folytatott vitákban.

Figyelmébe ajánljuk