Kaczynski pártja határozatba foglalta, hogy nem akar kilépni az EU-ból

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. szeptember 15.

Külpol

Ellenzéki találmánynak tartják a Polexitet. 

A "Polexit" fogalma ellenzéki propagandisztikus találmány, Lengyelország az Európai Unióban akar maradni szuverenitását megőrző államként; az uniós alapszerződésekkel azonban ma visszaélnek, ezért pontosítani kell őket - jelentette ki szerdán Jaroslaw Kaczynski, a vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke. Később a lengyel kormánypárt határozatban is kizárta az EU elhagyását.

"Semmilyen Polexit nem lesz, ez propagandisztikus találmány, amelyet sokszor alkalmaztak velünk szemben" - reagált Kaczynski az ellenzék által többször megfogalmazott vádakra a PAP hírügynökségnek adott interjúban.

Kaczynski szerint az EU válságban van, a PiS pedig határozottan kiáll azért, hogy ezt megoldják. Kifogásolta, hogy az uniós alapszerződéseket "nagyrészt nem tartják be, vagy az egyes tagállamok elleni támadások apropójaként használják fel őket". További kifogásként említette, hogy az EU-ban nagyon drasztikusan megsértik a tagállamok egyenlőségének elvét, és a legerősebb államok - különösen Németország - eszközként használják az Uniót.

Ezt el kell utasítani, az uniós alapszerződéseken úgy kell módosítani, hogy radikálisan megnehezítsenek különféle visszaéléseket - hangsúlyozta. Az alapszerződést amúgy csak a 27 kormány teljes konszenzusával lehetne módosítani, és egyes tagállamokban népszavazást is kellene tartani róla. 

Szerda délután Anita Czerwinska, a PiS szóvivője közölte: a párt politikai bizottsága a Polexitet kizáró határozatot fogadott el. Az ország EU-tagságáról és szuverenitásáról szóló dokumentum elején leszögezik, hogy Lengyelország több mint ezer éve európai államként létezik - mondta Czerwinska.

"Kizárjuk a Polexit lehetőségét, mert kontinensünk valósága ma az EU", a PiS egyértelműen az uniós tagsághoz köti Lengyelország jövőjét, ez viszont nem jelenti azt, hogy bele kell egyezni a tagállamok szuverenitását korlátozó, az alapszerződéseket sértő, jelenleg előrehaladó folyamatba" - ismertette a szóvivő a határozatot. 

A múlt hónapban még maga a lengyel igazságügyi miniszter, Kaczynski koalíciós partnere beszélt arról, hogy Lengyelországnak nem kell "minden áron" az EU-ban maradnia. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk